Milane vykstant jaunimo suvažiavimui G. Thunberg vadovauja klimato protestuotojų eitynėms | KaunoDiena.lt

MILANE VYKSTANT JAUNIMO SUVAŽIAVIMUI G. THUNBERG VADOVAUJA KLIMATO PROTESTUOTOJŲ EITYNĖMS

Italijos šiauriniame Milano mieste šimtai jaunų demonstrantų, vedamų švedų aktyvistės Gretos Thunberg (Gretos Tunberg), surengė demonstraciją, reikalaudami skubiai imtis veiksmų klimato krizei spręsti, likus mėnesiui iki Škotijos mieste Glazge vyksiančios itin svarbios aplinkosaugos konferencijos COP26.

Judėjimo „Penktadieniai už ateitį“ rengiamos didelės demonstracijos visame pasaulyje pastaruoju metu buvo nuslopusios dėl koronaviruso pandemijos.

„Norime vėl sugrąžinti dėmesį milžiniškai problemai, kokia yra ši klimato krizė“, – naujienų agentūrai sakė 15-metė demonstrantė Maria (Marija), vilkėjusi baltą apsauginį kostiumą ir išsidažiusi veidą žaliai.

„Labai džiaugiamės sugrįžę į gatves“, – pridūrė italė paauglė.

Eisenos priešakyje ėjo keletas iškilių svečių, įskaitant G. Thunberg ir Ugandos aktyvistę Vanessą Nakate (Vanesą Nakatę).

Abi jos į Milaną atvyko dalyvauti oficialiame jaunimo renginyje, kuris yra Jungtinių Tautų (JT) organizuojamos klimato konferencijos COP26 dalis. Į šią konferenciją buvo pakviesta 400 jaunųjų delegatų.

„Pasaulis bunda ir ateina pokyčių – patinka jums tai ar ne“, – skelbė vienas iš demonstrantų plakatų.

Taip pat buvo daug plakatų su užrašais „Atsarginės planetos nėra“ arba piešinių, vaizduojančių susirgusią Žemę su termometru, sakančią „Gelbėkit mane“.

Kai kuriuose plakatuose buvo reiškiama padėka G. Thunberg arba cituojama jos garsioji frazė „Kaip jūs drįstat?!“, ištarta pasisakant JT Generalinėje Asamblėjoje prieš dvejus metus.

„Tuščios kalbos“

Eitynėms baigiantis G. Thunberg pakartojo savo kritika lyderiams, kurie, anot jos, tik kalba, bet nesiima jokių veiksmų.

„Matom kiaurai jų melą ir jų tuščias kalbas – esame nuo to pavargę, – kalbėjo aktyvistė. – Viltis esame mes, žmonės.“

„Visi kartu mes esame pokytis! Niekada nesustokime, tęskime savo kovą“, – pridūrė G. Thunberg, miniai skanduojant jos vardą.

„Neleisime, kad mus nutildytų“, – sakydama kalbą pareiškė V. Nakate ir priminė apie audras, potvynius ir sausras, nusinešančias daug žmonių gyvybių Afrikos žemyne.

Demonstracija buvo surengta kelių dešimčių šalių ministrams susirinkus į susitikimus, kuriais siekiama pasirengti COP26 aukščiausio lygio susitikimui Škotijoje.

Per ankstesnę dieną surengtą jų pirmąjį posėdį JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) dar kartą paragino skubiai imtis veiksmų, kad pasaulio klimatas atšiltų ne daugiau kaip 1,5 Celsijaus laipsnio, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos. Šis siekis yra 2015 metų Paryžiaus klimatos sutarties ambicingiausias tikslas.

„Negaliu pakankamai pabrėžti, kad laiko lieka vis mažiau. Negrįžtami klimato virsmo taškai yra neraminančiai arti“, – ministrams sakė A. Guterresas.

„Galime arba išgelbėti savo pasaulį, arba pasmerkti žmoniją pragariškai ateičiai“, – pridūrė jis.

 

GALERIJA

  • Greta Thunberg
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vargšė

pusprotė

O ji pati

tampoksų ir įklotų nenaudoja, neteršia gamtos? :))

SUSIJUSIOS NAUJIENOS