Ministras: vokiečių kariškių pokalbio įrašas buvo nutekintas dėl individualios klaidos | KaunoDiena.lt

MINISTRAS: VOKIEČIŲ KARIŠKIŲ POKALBIO ĮRAŠAS BUVO NUTEKINTAS DĖL INDIVIDUALIOS KLAIDOS

  • 0

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) antradienį pareiškė, kad aukšto rango Vokietijos kariškių pokalbio, kuriame aptarinėtas karas Ukrainoje, garso įrašas buvo nutekintas dėl individualios klaidos.

Ministras sakė, kad Vokietijos kariuomenė teisėtai naudojasi populiaria susitikimų platforma „WebEx“, be to, buvo taikomos „papildomos saugumo priemonės“.

Tačiau vienas iš dalyvių, tuo metu dalyvavęs Singapūro aviacijos parodoje, į susitikimą įsijungė per „neleistiną ryšį“, todėl garso įrašas nutekėjo, spaudos konferencijoje sakė B. Pistorius.

Vėlų penktadienio vakarą Rusijos socialiniuose tinkluose buvo paskelbtas pokalbio, kuriame dalyviai aptarė galimą Vokietijoje pagamintų raketų „Taurus“ naudojimą ir jų galimą poveikį, 38 minučių trukmės įrašas.

Diskusijose taip pat aptartas ilgo nuotolio raketų, kurias Kyjivui suteikė Prancūzija ir Jungtinė Karalystė, naudojimas.

Tarp temų buvo ir raketų nukreipimas į tokius taikinius kaip pagrindinis tiltas per Kerčės sąsiaurį, jungiantis Rusijos žemyninę dalį su 2014 metais Rusijos aneksuotu Krymu.

Vokietijos gynybos ministras antradienį taip pat pareiškė, kad po šio nutekinimo jis paskambino sąjungininkams ir gavo patikinimą, kad jų pasitikėjimas Berlynu nesumažėjo.

„Pasitikėjimas Vokietija yra nepalaužtas. Visi žino apie tokių pasiklausymo atakų pavojų ir žino, kad niekas negali užtikrinti šimtaprocentinės apsaugos“, – teigė B. Pistorius.

Priežastis, dėl kurios telefono skambutis vis tiek galėjo būti įrašytas [...], yra individuali naudotojo klaida.

„Nuostabi proga“

„Čia įvyko rimta klaida, kurios neturėjo būti“, – spaudos konferencijoje sakė B. Pistorius.

Tačiau jis pridūrė, kad pirminiai tyrimo rezultatai vokiečių kariuomenės „ryšių sistemos nėra ir nebuvo pažeistos“.

„Priežastis, dėl kurios telefono skambutis vis tiek galėjo būti įrašytas [...], yra individuali naudotojo klaida“, – teigė jis.

Konferencijoje Singapūre dalyvavo keli aukšto rango kariuomenės pareigūnai iš įvairių šalių, ir toks renginys turėtų būti nuostabi proga Rusijos žvalgybai, sakė jis.

Jis pridūrė, kad viešbučiuose, kuriuose apsistojo konferencijos dalyviai, turėjo būti „plačiai klausomasi telefoninių pokalbių“.

Todėl sėkmingas Vokietijos kariškių skambučio perėmimas buvo „atsitiktinis smūgis taikant plataus masto metodą“, sakė B. Pistorius.

Jo teigimu, kol kas dėl informacijos nutekinimo „asmeninės pasekmės nesvarstomos“.

„Aš neaukosiu savo geriausių pareigūnų dėl (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino žaidimų“, – kalbėjo jis.

Vokietija spaudžiama siųsti raketas „Taurus“ į Ukrainą ir pasekti Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės pavyzdžiu nusiųsti Kyjivui savo ilgojo nuotolio ginklų sistemų.

Tačiau kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) yra atsisakęs pritarti tiekimui, baimindamasis, kad tai gali įtraukti Vokietiją į karą.

Gairės: Vokiečių kariškiai, pokalbio įrašas, nutekintas, Borisas Pistorius, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS