Minskas sako rimtai nevertinsiantis JAV ambasadorės, jei ji bus akredituota Lietuvoje | KaunoDiena.lt

MINSKAS SAKO RIMTAI NEVERTINSIANTIS JAV AMBASADORĖS, JEI JI BUS AKREDITUOTA LIETUVOJE

Baltarusijos valdžia ketvirtadienį pareiškė nustebusi dėl Vilniaus pareiškimų, kad Lietuvoje galima akredituoti paskirtąją JAV ambasadorę Baltarusijai Julie Fisher (Džuli Fišer).

„Akademine, profesine (prasmėmis) mums ne visai suprantama net tai, apie ką gali būti kalbama, apie kokią akreditaciją? Vien hipotetiškai: jeigu tai pasiuntinio akreditacija Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje, tai Lietuvoje bus du JAV pasiuntiniai ir jie ten atstovaus Amerikos interesams. Visiškai akivaizdu, kad Lietuvoje esantis pasiuntinys negali būti ir niekada nebus kaip nors susijęs su Baltarusija“, – paskelbė baltarusių Užsienio reikalų ministerija.

Ministerijos interneto svetainėje nurodoma, kad baltarusiai neturi jokios oficialios informacijos dėl galimos J. Fisher akreditacijos Lietuvoje.

„Įvairių Lietuvos asmenų pareiškimų pastaruoju metu tiek daug ir jie tokie prieštaringi, kad remtis jais kažkaip nerimta. (Kai) bus daugiau aiškumo, bus galima kalbėti konkrečiau“, – sakoma pranešime.

Lietuvos užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas trečiadienį pareiškė, kad Baltarusijos vizos negaunanti paskirtoji JAV ambasadorė J. Fisher laikinai reziduos Vilniuje.

„Buvo toks formalus JAV kreipimasis į Lietuvos Respublikos Vyriausybę su prašymu akredituoti ambasadorę Lietuvoje. (...) Vyriausybė dar turi suformuluoti oficialų sutikimą. Tai mus nepaprastai džiugina“, – BNS sakė M. Adomėnas.

Anot jo, JAV kreipimasis gautas pirmadienį.

JAV valstybės departamentas 2020 metų gruodį patvirtino J. Fisher paskyrimą ambasadore Minske. Šis postas buvo laisvas nuo 2008 metų.

Konkreti J. Fisher atvykimo į Minską data nebuvo nurodyta. Po kelių mėnesių J. Fisher paskelbė, kad negali atvykti į Baltarusiją, nes negauna vizos.

Būdama Europoje paskirtoji ambasadorė kelis kartus susitiko su buvusia opozicijos kandidate į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja.

Tuo tarpu Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makėjus pareiškė, kad Minskas yra pasirengęs kalbėtis su JAV ambasadore ir priimti ją „bet kuriuo metu“, tačiau Baltarusija nori „pamatyti aiškią ir ryškią tolesnio bendravimo su JAV partneriais perspektyvą visose srityse“.

„Mes suinteresuoti užmegzti normalius ir lygiaverčius santykius su JAV visose srityse“, – kanalui ONT trečiadienį sakė V. Makėjus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

visiškas

politinis marazmas. KLOUNADA.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS