NATO vadovas nepaisydamas vidaus nesutarimų atmeta kritiką | KaunoDiena.lt

NATO VADOVAS NEPAISYDAMAS VIDAUS NESUTARIMŲ ATMETA KRITIKĄ

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį atmetė Prancūzijos kritiką, kad šį karinį aljansą yra ištikusi „smegenų mirtis“, ir tvirtino, kad organizacija prisitaiko prie šiuolaikinių iššūkių.

„NATO yra guvi, NATO yra aktyvi, NATO adaptuojasi“, – sakė J. Stoltenbergas, kuris vėliau trečiadienį pirmininkaus JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ir sąjungininkių lyderių susitikimui prabangiame viešbutyje golfo kurorte netoli Londono.

J. Stoltenbergas taip pat sakė, kad Kanada ir sąjungininkės Europoje nuo 2016 metų savo išlaidas gynybai padidino 130 mlrd. dolerių (117,4 mlrd. eurų), nors D. Trumpas ir skundėsi, kad jos pernelyg lėtai didina savo gynybos biudžetus.

„Tai neturi precedento, tai daro mus stipresnius“, – apie išlaidų padidinimą sakė Aljanso vadovas.

Rusijai 2014 metais atplėšus nuo Ukrainos ir aneksavus Krymą, NATO šalys sustabdė po Šaltojo karo pradėtą išlaidų gynybai mažinimą ir pradėjo jas didinti. Jos pažadėjo siekti tikslo iki 2024 metų nacionalinei gynybai skirti 2 proc. savo metinio BVP.

D. Trumpas antradienį sakė, kad to neužtenka.

„Būtų galima sakyti, kad jos yra skolininkės [jau] 25–30 metų“, – sakė D. Trumpas ir pridūrė, kad 2 proc. BVP yra „labai mažas skaičius, iš tikrųjų jis turėtų būti 4“.

Viršūnių susitikimas vyksta kai kurių didžiausių NATO narių viešiems tarpusavio ginčams keliant grėsmę 29 valstybių Aljanso patikimumui.

Lyderiai trečiadienį turi paskelbti deklaraciją, kuria akcentuos savo įsipareigojimus prieš 70 metų įkurtam Aljansui, ir pademonstruoti, kad NATO prisitaiko prie šiuolaikinių grėsmių ir potencialių naujų priešininkių, tokių kaip Kinija.

 

GALERIJA

  • NATO vadovas nepaisydamas vidaus nesutarimų atmeta kritiką
  • NATO vadovas nepaisydamas vidaus nesutarimų atmeta kritiką
  • NATO vadovas nepaisydamas vidaus nesutarimų atmeta kritiką
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kas yra NATO ir kam jis tarnauja

NATO daug kartu pažeidinėjo tarptautine teise ir Jungtiniu Tautu chartiją. Vykdė karines invazijas ir bombardavimus be JTO leidimo. 1995 - Bosnija 1999 - Jugoslavija. subombordavo, atpleše Kosovą, veliau kalėjime nužudė Miloševičiu. 2001 - Afganistanas, 10 metu ten sedėjo neaišku ką darė, bet narkotiku gamybą padidėjo 10 kartu... 2003 - Irakas. subombardavo, vogė naftą, nužudė Huseiną... 2011 - Libija. subombardavo, vogė nafta, nužudė Kadafi... 2014 - Sirija. bombardavo, apšaudė raketomis, vogė nafta... kas sekantis... tai kas tai?...

reikėtų

Europai, ne iš JAV pirktis ginkluotę, o pačiai gamintis, tai yra didžiulės visų valstybių galimybės vystyti savo mokslus, gamybą, pramonę, tai yra milžiniški pinigai, kurie atitenka JAV ir jos koncernams, o tokioms valstybėlėms kaip mūsų, už šimtus milijonų gauna tik pasenusius arba susidėvėjusius ginklus, bet čia mano nuomonė

...

Che: "Lyderiai trečiadienį turi paskelbti deklaraciją, kuria akcentuos savo įsipareigojimus prieš 70 metų įkurtam Aljansu" - puiki proga tą NATO paleist.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS