Nauja tvarka varo į neviltį: kiekvieną mėnesį turiu skolintis pinigų, kad išgyvenčiau | KaunoDiena.lt

NAUJA TVARKA VARO Į NEVILTĮ: KIEKVIENĄ MĖNESĮ TURIU SKOLINTIS PINIGŲ, KAD IŠGYVENČIAU

  • 12

Danijos vartotojų teisių gynėjai užversti skolų turinčių gyventojų skundais ir paklausimais, kaip jiems tvarkytis su savo skolomis.

Prašymai padėti ėmė plūsti įsigaliojus naujai tvarkai. Pagal ją, skolų išieškotojai įgijo teisę areštuoti didžiąją dalį skolininkų darbo užmokesčio – net iki 60 proc.

„Jie nusprendė išskaičiuoti iš mano atlyginimo 15 tūkstančių 230 daniškų kronų ir 55 centus“, – kalbėjo auklėtojo padėjėjas Henrik Sørensen.

Pavertus į eurus, tai būtų 2043 eurai – 60 proc. jo atlyginimo. Naujausias danų įstatymas leidžia taip padaryti.

„Nežinau, kaip apmokėsiu savo išlaidas. Kiekvieną mėnesį turiu eiti ir skolintis pinigų, kad išgyvenčiau“, – teigė auklėtojo padėjėjas.

Į tokią padėtį patekę skolininkai puolė kreiptis pagalbos į visas įmanomas įstaigas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Mes užversti darbu“, – sakė moteris.

Mokesčių specialistai neturi, kada atsikvėpti.

„Matome nevilties apimtus piliečius, kuriuos pribloškė taip smarkiai sumažintos pajamos“, – teigė skolų konsultantė T. Thygesen.

„Tačiau, manau, kad tai netinkama priemonė“, – nurodė mokesčių ekspertas Henning Boye Hansen.

Bet yra ir abejojančių dėl tokio spaudimo skolininkams.

Mokesčių ekspertas, paklaustas, ar nekyla pavojus, kad žmonėms teks dar skolintis, kad grąžintų skolas valstybei, atsakė: „Taip, tai apskaičiuota rizika. Tačiau, kur riba, kiek skolų galima toleruoti?“.

Danų skolininkai užplūdo mokesčių inspekciją prašydami atidėti skolų išieškojimą ir tai įmanoma padaryti.

„Tačiau, jei manote, kad jūsų finansų nepakanka arba jei nesutinkate su tuo, ką rašome, svarbu, kad per 14 dienų su mumis susisiektumėte. Tada, žinoma, įvertinsime, ar reikia, ką nors keisti. Taip pat galima prašyti įvertinti konkrečias jūsų mokėjimo galimybes, tai yra kiek galite mokėti, atsižvelgiant į jūsų pajamas ir išlaidas“, – kalbėjo skolų agentūros direktoriaus pavaduotoja Maria Frydendahl Kruse.

Matome nevilties apimtus piliečius, kuriuos pribloškė taip smarkiai sumažintos pajamos.

Deja, visos šios priemonės nereiškia, kad skola išnyks ar bus atidėta neribotam laikui.

Auklėtojo padėjėjas, paklaustas, argi ne sąžininga, kad privalo sumokėti skolą, tvirtino: „Be abejo, aš niekada nesakiau, kad nemokėsiu, bet taip, kaip jie elgiasi dabar tai neįmanoma. Aš tiesiog negaliu išgyventi“.

Kita vertus, nepanašu, kad visi kiti danai norėtų keisti įstatymą dėl skolų.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Z

Nieko neturėsit ir būsit laimingi,,,,,,,,,,,,ŠVABAS:))))))

Cha

Irgi, mat, problemą radote. Mano sūnaus klasiokai kai kurie gyvena Lietuvoje išvis išvykimą iš jos deklaravę, nes užsmaugti PSD mokesčio.

Baisu

Čia jie badauja??? Aš 10 metų gyvenu žemiau skurdo ribos, ir nei valdžiai rūpi, nei kam įdomu! Vat valdžiažmogiai sugebėkit pragyvent iš gaunamos 150€ invalidumo pensijos, kai neturi net namų...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS