Naujuoju EBPO vadovu tapo Australijos atstovas M. Cormannas | KaunoDiena.lt

NAUJUOJU EBPO VADOVU TAPO AUSTRALIJOS ATSTOVAS M. CORMANNAS

  • 0

Buvęs Australijos finansų ministras Mathias Cormannas (Matijas Kormanas) antradienį tapo įtakingosios Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) vadovu, kuo neapsidžiaugė aplinkosaugos kampanijų dalyviai.

M. Cormannas, kurio kandidatūros nominavimas kovo mėnesį buvo Australijoje įvertintas kaip diplomatinis triumfas, ėjo finansų ministro pareigas dešiniųjų pakraipos vyriausybėse septynerius metus iki 2020 metų pabaigos.

„Galite manimi pasikliauti, kad dėsiu visas pastangas, jog kartu pasiektume geresnę ateitį“, – pareiškė M. Cormannas per ceremoniją Paryžiuje įsikūrusios organizacijos būstinėje, kurios metu jis priėmė naująsias pareigas.

M. Cormanno kandidatūra sulaukė nuožmaus garsių aplinkosaugos grupių pasipriešinimo, kritikuojančio politiko veiklos rezultatus dirbant skeptiškai kovos su klimato kaita atžvilgiu nusiteikusiuose Australijos ministrų kabinetuose, visų pirma vadovaujant buvusiam premjerui Tony Abbottui (Toniui Ebotui).

50 metų konservatorius perėmė generalinio sekretoriaus pareigas iš ilgamečio organizacijos vadovo Angelio Gurria (Anchelio Gurijos), kuris pasitraukė po 15 metų tarnybos.

Manoma, kad spaudos konferencijos metu M. Cormannas sulauks klausimų dėl įsipareigojimo vykdyti politiką, kurią palaikė A. Gurria, skirtą įveikti pasaulinę klimato krizę.

EBPO vienija 37 valstybes nares ir veikia kaip tam tikra ekonominės analizės grupė, svarstanti ekonomikos ir politikos klausimus ir rengianti ataskaitas bei rekomendacijas, kurios turi didelę įtaką vyriausybių priimamiems sprendimams.

Tai taip pat yra vieta, kur narės aptaria politinius klausimus, o pastaruoju metu čia vyksta derybos dėl naujo pasaulinio pelno mokesčio didžiosioms technologijų įmonėms.

Dėl šio klausimo pastaruoju metu buvo sustiprėjusi įtampa tarp ES ir JAV.

„Turime kuo skubiau susitarti dėl mokesčių“, – praėjusį mėnesį Prancūzijos laikraščiui „Le Figaro“ teigė M. Cormannas.

EBPO vadovas dažnai kviečiamas į svarbius tarptautinius susitikimus kartu su kitų daugiašalių institucijų, tokių kaip Jungtinės Tautos ar Pasaulio bankas, vadovais.

Kovo mėnesį Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) pavadino M. Cormanno kandidatūrą „svarbiausia Australijos atstovo kandidatūra į kurią nors tarptautinę organizaciją per kelis dešimtmečius“.

Nedideliame Rereno mieste rytinėje Belgijos dalyje užaugęs M. Cormannas kalba angliškai su stipriu vokiečių kalbos akcentu bei dar trimis kalbomis.

Kandidatuodamas į EBPO vadovo postą jis pabrėžė savo daugiakalbę kilmę ir Azijoje įgytą patirtį, kuri buvo lemiama gaunant naująjį postą.

Tuo tarpu žaliųjų organizacija „Greenpeace“ išreiškė „gilų apmaudą ir pyktį“, o kampanijos E3G vadovas Nickas Mabey (Nikas Meibis) teigė, kad naujojo vadovo pasirinkimas siunčia „pavojingą signalą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS