A. Navalno bendražygiai sunerimę dėl bado streiką paskelbusio opozicionieriaus sveikatos | KaunoDiena.lt

A. NAVALNO BENDRAŽYGIAI SUNERIMĘ DĖL BADO STREIKĄ PASKELBUSIO OPOZICIONIERIAUS SVEIKATOS

Kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno bendražygiai sunerimę dėl jo sprendimo pradėti bado streiką, baimindamiesi, kad badaudamas jis gali dar labiau pakenkti savo iš šiaip pablogėjusiai sveikatai.

A. Navalnas, iškilus Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas, trečiadienį paskelbė bado streiką, reikalaudamas tinkamos medicininės priežiūros pataisos kolonijoje, kur jis yra laikomas.

44 metų opozicionierius atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę liūdnai pagarsėjusioje Pokrovo kolonijoje. Vos sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po bandymo jį nunuodyti, jis buvo suimtas ir netrukus nuteistas už tai, kad pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo ir lėšų pasisavinimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi užsienyje.

A. Navalnas sako, kad kalėjime jį kankina dideli nugaros skausmai, o kojos prarado jautrumą, tačiau jis gauna tik skausmą malšinančių vaistų.

Jo sąjungininkai sako, kad paskelbtas bado streikas nėra tuščias grasinimas. Jie teigė nemanantys, kad opozicionierius atsisakys šios akcijos.

„Navalnas tokius dalykus kaip bado streikas visada vertino labai rimtai“, – naujienų agentūrai AFP sakė opozicionieriaus atstovas Ruslanas Šavedinovas.

„Esame labai susirūpinę dėl jo būklės, todėl reikalaujame, kad jį nedelsiant apžiūrėtų gydytojai“, – kalbėjo  jis.

A. Navalnas dar nėra visiškai atsigavęs po pasikėsinimo jį nunuodyti praėjusį rugpjūtį, kai blogai pasijuto ir neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro į Maskvą. Lėktuvas buvo priverstas nusileisti Omske.

Keletą dienų jį gydė vietos gydytojai, o vėliau jis buvo nuskraidintas gydytis į Berlyną.

Atsigauna nuo apnuodijimo

Vakarų ekspertai nustatė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, nors Rusijos valdžios pareigūnai ne kartą neigė kaip nors prisidėję prie šio apnuodijimo.

Ilgus mėnesius A. Navalnas buvo gydomas Vokietijoje, jam buvo taikomos fizioterapinės procedūros, jam vėl teko mokytis vaikščioti ar pakelti stiklinę vandens.

Kaip paprastai, iš pradžių A. Navalnas šaipėsi iš savo negalavimų, bet trečiadienį prabilo rimtai.

„Aš turiu teisę paprašyti gydytojo ir gauti vaistų... Jeigu rimtai – tai tikrai man neduoda ramybės“, – sakė jis.

Tuo metu Federalinės bausmių vykdymo tarnyba (FSIN) sako, kad jam „suteikta būtina medicininė pagalba, atsižvelgiant į dabartinę jo sveikatos būklę“.

Pasak R. Šavedinovo, A. Navalnui nebuvo lengva priimti sprendimą pradėti bado streiką.

„Po apnuodijimo niekas nežino, kaip organizmas gali reaguoti į tokią padėtį – ir tai labai neramina“, – sakė jis.

A. Navalno bendražygiai atsisakė pateikti daugiau informacijos, kaip vyks jo bado streikas, tačiau opozicionieriaus sąjungininkai jau turi tokio streiko patirties.

A. Navalno įsteigto Kovos su korupcija fondo (FBK) teisininkė Liubov Sobol 2019 metų vasarą 32 dienas gėrė tik skysčius, kai jai ir kitiems opozicijoje esantiems politikams buvo uždrausta dalyvauti vietos valdžios rinkimuose.

2015 metais A. Navalno dešiniąja ranka laikomas Leonidas Volkovas ir grupė aktyvistų paskelbė bado streiką Novosibirske, kai jiems taip pat nebuvo leista dalyvauti vietos rinkimuose.

Ši akcija baigėsi po 12 dienų, kai vienas jos dalyvių Sergejus Boiko buvo paguldytas į ligoninę.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Banas

Na iš videoirašo nesimato kad jis badautu ar sirgtu:) Vaikštineja kavute geria:)

Anonimas

Nors ir Amerikos bybciulpys tas Nasralnas bet rusai per slangute pasers atmata. Tie rusai is kitos puses yra IDIOTAI kad kreipia demesi i visokias siuksles.

Nasralno bendrazygiai gali apsiramint

kalejimo vadovybe neleis jam pastipt ---maitins rakom pastate per siknaskyle , barsciais ir kotletais.... ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS