Neramumų krečiamos Kirgizijos premjeras atsistatydino, paskirtas jo įpėdinis | KaunoDiena.lt

NERAMUMŲ KREČIAMOS KIRGIZIJOS PREMJERAS ATSISTATYDINO, PASKIRTAS JO ĮPĖDINIS

Kirgizijos premjeras Kubatbekas Boronovas antradienį atsistatydino ir buvo pakeistas nacionalistinių pažiūrų politiku, ankstesnę dieną protestuotojų išvaduotu iš kalėjimo, pranešė parlamento spaudos tarnyba.

„Sadyras Žaparovas buvo išrinktas Kirgizijos Respublikos laikinuoju premjeru. Šis sprendimas buvo priimtas per [parlamento] nepaprastąjį posėdį“, – sakoma pranešime. Taip pat nurodoma, kad šis balsavimas įvyko viename viešbutyje, nes parlamento pastatą užėmė protestuotojai.

Naujienų agentūra „Interfax“ citavo parlamento spaudos tarnybos pranešimą, kuriame sakoma, kad „artimiausiomis dienomis, rytoj arba poryt, Žaparovas turi pateikti naujos respublikos vyriausybės sudėtį ir struktūrą“.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad ankstesnis Kirgizijos ministrų kabinetas eis pareigas kol bus suformuota nauja vyriausybė.

S. Žaparovas yra opozicinės partijos opozicinės partijos „Mekenčil“ („Patriotas“) įkūrėjas. Ši partija kartu su keliomis kitomis opozicijos grupėmis paskelbė nepripažįstanti praeitą sekmadienį įvykusių parlamento rinkimų rezultatų, o centrinė rinkimų komisija paskelbė juos anuliuojanti.

Kai 2016 metais per vieną protesto demonstraciją Karakolo mieste buvo pagrobtas vienas aukšto rango pareigūnas, kaltinimai dėl šio incidento buvo iškelti S. Žaparovui. Opozicijos veikėjas kelerius metus gyveno užsienyje, bet grįžo į Kirgiziją 2017-aisiais ir buvo sulaikytas.

2017 metų rugpjūtį S. Žaparovas buvo nuteistas kalėti 11,5 metų dėl įkaito paėmimo.

Naktį iš pirmadienio į antradienį protestuotojai užėmė parlamento ir vyriausybės rūmus, be to, išlaisvino kalintą S. Žaparovą, taip pat buvusį prezidentą Almazbeką Atambajevą ir ekspremjerą Saparą Isakovą.

Vykstant protestams Biškeko meras paskelbė atsistatydinantis.

Šešios Kirgizijos opozicinės partijos antradienį įsteigė Koordinacinę tarybą.

Prezidentas Sooronbajus Žejenbekovas savo ruožtu pareiškė, kad Kirgizijoje kai kurios politinės jėgos bando neteisėtai užgrobti valdžią, ir paragino protestų lyderius laikytis įstatymų, o šalies gyventojus – nepasiduoti provokacijoms.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Kažin ar čia neapsiėjo be JAV ir Europos pagalbos ? Nepavyko Baltarusijoj- ėmėsi kirgizų...

???

Korumpuotos čiurkos nepasidalina valdžia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS