Netoli Paryžiaus Dievo Motinos katedros nuo švino valomos mokyklos | KaunoDiena.lt

NETOLI PARYŽIAUS DIEVO MOTINOS KATEDROS NUO ŠVINO VALOMOS MOKYKLOS

  • 1

Paryžiaus valdžia ketvirtadienį liepė atlikti sanitarinius darbus aplink gaisro suniokotos Švč. Dievo Motinos katedros esančiose mokyklose, kuriose, kaip pranešė žiniasklaida, gali būti pavojingas užteršimo švinu lygis.

Paryžiaus merija ketvirtadienį patikino, kad gaisro Švč. Dievo Motinos katedroje sukelta švino tarša nekelia pavojaus, žiniasklaidai pranešus, kad galimai buvo nuslėptas užteršimo lygis vietos mokyklose.

Netrukus po gaisro aplinkosaugos organizacijos įspėjo, kad sudegė Paryžiaus architektūrinio paminklo stoge buvusios 300 tonų švino, keliančio grėsmę vietos gyventojams, ypač vaikams.

Ketvirtadienį žurnalistinių tyrimų tinklalapyje „Mediapart“ paskelbtame straipsnyje nurodoma, kad aplink katedrą esančiose mokyklose ir darželiuose buvo užfiksuotas net 10 kartų saugią normą viršijantis švino lygis.

Tačiau Paryžiaus merės pavaduotojas Emmanuelis Gregoire'as (Emanuelis Greguaras) šio straipsnio nesureikšmino ir pareiškė, kad jo autorius klaidingai suprato tyrimų rezultatus, kurie esą iš tikrųjų rodo, kad švino taršos lygis yra pernelyg mažas, kad būtų laikomas grėsme gyventojų sveikatai.

„Jei būtų kokios nors rizikos, mokyklos ne tik nebūtų vėl atsidariusios, jos nebūtų atidarytos ir rugsėjį“, – kalbėjo jis per spaudos konferenciją.

„Mediapart“ straipsnyje sakoma, kad Paryžiaus valdžia laukė iki gegužės, kol galiausiai atliko tyrimus 10 mokyklų ir darželių, esančių 500 m atstumu nuo monumento Paryžiaus centrinėje Sitė saloje.

Vienas iš tyrimų, atliktų privačioje Šv. Kotrynos pagrindinėje mokykloje, parodė, kad švino koncentracija pastate siekia 698 mikrogramų kvadratiniame metre – toks rodiklis 10 kartų viršija 70 mikrogramų ribą, laikomą pavojingą sveikatai.

Tačiau E. Gregoire'as pažymėjo, kad teisės aktuose nustatyta riba yra 1 000 mikrogramų. Vicemeras pridūrė, kad 70 mikrogramų rodiklis terodo, kad tarnyboms reikia atlikti tyrimą.

„Viršijus šį lygį būtina imtis tam tikrų priemonių, bet iš tikrųjų jokio pavojaus sveikatai nėra“, – teigė jis.

Miesto sveikatos apsaugos departamento pareigūnas Arnaud Gauthier (Arno Gotjė) anksčiau ketvirtadienį pareiškė, kad aplink gaisro suniokotos Švč. Dievo Motinos katedros esančiose mokyklose per vasaros atostogas bus atlikti sanitariniai darbai.

Pasak pareigūno, tokių veiksmų imtasi siekiant „užtikrinti, kad rizika yra minimali“. Jis patikino, jog švino tarša, kurią sukėlė balandį įsiplieskęs gaisras, nekelia pavojaus gyventojams.

Švino tarša gali sukelti žmonėms, ypač vaikams, neurologinių, nervų sistemos ir inkstų sutrikimų.

„Nebent laižytumėte šaligatvius“

Trečiadienį apžiūrint apdegusią katedrą žurnalistai matė darbuotojus, dėvinčius specialiąsias kaukes, apsaugančias nuo švino, kuris dalinai nusėdo ant mūro.

Prie įėjimo į katedrą esanti aikštė tebėra uždaryta lankytojams dėl pavojaus sveikatai.

Paryžiaus policijos vadovas Didier Lallement'as (Didjė Lalemanas) taip pat patikino, kad aplink katedrą esanti teritorija yra saugi.

„Negaliu leisti sakyti, kad toje teritorijoje vaikščiojantys žmonės patiria riziką, – ankščiau šį mėnesį sakė D. Lallament'as. – Norėčiau nuraminti visuomenę... Nėra jokio pavojaus, nebent laižytumėte šaligatvius.“

Prancūzijos parlamentas neseniai priėmė įstatymą, nustatantį katedros rekonstrukcijos teisinį pagrindą. Prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) užsibrėžė ambicingą tikslą atstatymo darbus užbaigti per penkerius metus.

Vis tik E. Macronas išprovokavo pasipiktinimą savo pareiškimu, kad per gaisrą prarasta katedros smailė bus pakeista šiuolaikinio stiliaus špiliu.

Paryžiaus prokurorai birželį pranešė, kad gaisras galėjo kilti dėl neužgesintos cigaretės nuorūkos arba netvarkingos elektros sistemos. Jie pradėjo tyrimą dėl nusikalstamo aplaidumo, bet neiškėlė kaltinimų jokiam konkrečiam asmeniui.

Birželio 15 dieną, praėjus dviem mėnesiams po gaisro, dvasininkai surengė katedros viduje pirmąsias po nelaimingo atsitikimo mišias, saugumo sumetimais dėvėdami šalmus.

Birželį Paryžiaus sveikatos apsaugos institucijos paragino netoli Dievo Motinos katedros gyvenančius vaikus ir nėščias moteris pasitikrinti švino lygį kraujyje. Gyventojams taip pat patariama reguliariai valyti namus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Nesaugu kai šalia žydų dievas apsigyvena... nesaugu ir šalia žydų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS