Nigerijos kandidatas į prezidentus P. Obi užginčys rezultatus teisme | KaunoDiena.lt

NIGERIJOS KANDIDATAS Į PREZIDENTUS P. OBI UŽGINČYS REZULTATUS TEISME

Nigerijos Darbo partijos kandidatas į prezidentus Peteris Obi (Piteris Obis), kuris pralaimėjo itin įtemptus vasario 25-osios rinkimus valdančiosios partijos kandidatui Bolai Tinubu (Bolai Tinubui), ketvirtadienį pranešė, kad rezultatus užginčys teisme.

„Išnagrinėsime visas teisines ir taikias galimybes susigrąžinti savo mandatą. Mes laimėjome rinkimus ir tai įrodysime Nigerijos gyventojams“, – žurnalistams šalies sostinėje Abudžoje teigė P. Obi.

Šis netikėtai iškilęs kandidatas, kuris metė iššūkį dviem šalyje dominuojančioms partijoms, surinko 6,1 mln. balsų ir užėmė trečiąją vietą, rodo galutiniai rezultatai.

Trečiadienį nugalėtoju buvo paskelbtas 70-metis valdančiosios partijos „Visų pažangiųjų kongresas“ (APC) kandidatas B. Tinubu, gavęs 8,8 mln. balsų ir surinkęs reikiamą balsų skaičių dviejose trečdaliuose Nigerijos valstijų. Pastarąja taisykle siekiama užtikrinti kuo platesnį atstovavimą.

Buvęs Lagoso gubernatorius B. Tinubu pakeis gegužę kadenciją baigsiantį prezidentą Muhammadu Buhari (Muhamadų Buharį).

Opozicinės Liaudies demokratų partijos (PDP) kandidatas Atiku Abubakaras (Atikus Abubakaras) surinkęs 6,9 mln. balsų liko antroje vietoje.

Rinkimai daugiausiai gyventojų turinčioje Afrikos valstybėje iš esmės buvo taikūs, bet juos temdė vėlavimai ir itin lėtas internetinių rezultatų skelbimas, sukėlęs rinkėjų ir opozicijos partijų pasipiktinimą. Opozicija teigė, kad balsai buvo masiškai klastojami.

„Šie rinkimai taps vienais prieštaringiausių iš kada nors Nigerijoje įvykusių rinkimų“, – sakė P. Obi.

B. Tinubu trečiadienį paragino konkurentus ir jų šalininkus prisidėti prie jo, „kad kartu galėtume pradėti mūsų nacionalinių namų atstatymo darbą“.

Kandidatai, norintys užginčyti rinkimų rezultatus, per 21 dieną nuo rezultatų paskelbimo gali pateikti ieškinį teismui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS