Nobelio premijos laureatas: Japonija turėtų sekti Vokietijos pavyzdžiu | KaunoDiena.lt

NOBELIO PREMIJOS LAUREATAS: JAPONIJA TURĖTŲ SEKTI VOKIETIJOS PAVYZDŽIU

  • 0

Nobelio literatūros premijos laureatas Kenzaburo Oe (Kendzaburas Ojė) pareiškė, kad Japonijos pastangos vėl įjungti kai kuriuos savo atominius reaktorius, sustabdytus po Fukušimos jėgainės katastrofos, gali atvesti prie kitos krizės, taip pat paragino premjerą Shinzo Abe (Šindzą Abę) pasekti Vokietijos pavyzdžiu ir palaipsniui iš viso atsisakyti branduolinės energetikos.

K.Oe šiuos komentarus žurnalistams išsakė antradienį, kitą dieną po to, kai Japonijoje viešinti Vokietijos kanclerė Angela Merkel nurodė nusprendusi, kad jos šalis išjungs visas savo atomines jėgaines iki 2022 metų ir kad tai paskatino padaryti Fukušimos krizė. Tuo tarpu Sh.Abe sakė, kad Japonijai branduolinės elektrinės reikalingos kaip stabilus energijos šaltinis.

Fukušimos elektrinės reaktorių šerdys išsilydė po 2011 metų kovą smogusio katastrofinio žemės drebėjimo ir cunamio. Per tą avariją iš jėgainės pasklido radioaktyvūs teršalai, o daugiau negu 100 tūkst. žmonių turėjo būti evakuoti.

80-metis K.Oe sakė, kad paskutinis darbas per jo gyvenimą bus pastangos toliau siųsti žinią, raginančią siekti pasaulio be branduolinių jėgainių ir ginklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS