Nokautavęs Didžiojo kirčio meistrą | KaunoDiena.lt

NOKAUTAVĘS DIDŽIOJO KIRČIO MEISTRĄ

Nepalaužiamas teniso kortuose, tenisininkas dvikovoje su įstatymais patyrė skaudų fiasko. Pirmoji pasaulio raketė Novakas Džokovičius pralaimėjo dvikovą su Australijos valdininkais, nepasiskiepijusiai garsenybei nepadariusiais išimčių iš griežtų karantino taisyklių.

Kas gi yra žmogus, kuris atsispyrė sporto žvaigždės asmeniniam žavesiui, pasaulinei šlovei ir, rizikuodamas tapti jo gerbėjų bei tėvynainių nekenčiamu asmeniu, taisykles ir savos šalies saugumą laiko svarbesniu už N.Džokovičiaus ambicijas?

Dešinysis liberalas

Alexas Hawke'as – Australijos imigracijos, pilietybės, migrantų reikalų ir kultūrinės įvairovės ministras, dar neseniai savo šalyje buvo prieštaringai vertinamas, tačiau dabar jis – kone didvyris.

A.Hawke'as gimė 1977 m. rytinėje Australijoje, Vulongonge. Jo seneliai iš motinos pusės į Žaliąjį žemyną imigravo iš Graikijos. Sūnų, motinos netekusį sulaukus vos dešimties, užaugino tėvas.

Aktyvioje politikoje A.Hawke'as nuo 2007-ųjų, kai tapo Australijos parlamento nariu. Prieš tai jis tarnavo kariuomenėje ir studijavo Sidnėjaus universitete valstybės valdymą bei viešuosius ryšius.

Eilinis taisyklių nesilaikantis pilietis ar pirmoji pasaulio raketė – A.Hawke‘ui, atrodo, nesvarbu.

Priklausydamas centro dešinės Liberalų partijai, joje užėmęs aukštas pareigas, A.Hawke'as niekada neslėpė, kad yra itin konservatyvių dešiniųjų pažiūrų ir net laikomas savo partijos dešinėjimo iniciatoriumi.

"Niekas į Liberalų partiją neateina tam, kad būtų kairysis. Jei pasisakote už narkotikų dalijimąsi ar homoseksualių santykių sutikimo amžiaus sumažinimą, tuomet galite prisijungti prie žaliųjų, Darbo partijos ar demokratų“, – dar savo politinės karjeros pradžioje yra sakęs A.Hawke'as.

Ryškus pasisakymais

2005-aisiais A.Hawke'as pateko į pirmuosius laikraščių puslapius, kai tuometis Naujojo Pietų Velso parlamento opozicijos lyderis Johnas Brogdenas apkaltino jį nutekinus žiniasklaidai informaciją apie esą nederamą pastarojo seksualinį elgesį. A.Hawke'as kategoriškai neigė kaltinimus, tačiau paskui, kai, sužlugus politinei karjerai, J.Brogdenas pabandė nusižudyti, užsitraukė dalies visuomenės nemalonę.

Nepaisant jauno amžiaus, A.Hawke'o biografijoje – ne vienas aukštas vykdomosios valdžios postas: jis yra buvęs tarptautinio vystymosi ir Ramiojo vandenyno reikalų ministru, iždo, imigracijos ir sienų apsaugos, vidaus reikalų, gynybos sekretoriaus pavaduotoju, ypatingųjų reikalų valstybės ministru.

Nuo 2020 m. pabaigos A.Hawke'as – imigracijos, pilietybės, migrantų reikalų ir daugiakultūrių klausimų ministras, prieštaringai vertinamos griežtos vyriausybės imigracijos politikos veidas.

Anglikonu save laikantis A.Hawke'as pasisako prieš gėjų santuokas, laiko jas pavojingomis šeimai kaip kertiniam visuomenės akmeniui. Jis palaiko idėją neleisti homoseksualiems ar biseksualiems vaikams mokytis religinės pakraipos mokyklose. Be to, jis yra už Australijos užsienio pagalbos mažinimą, o kovą su klimato kaita nelaiko vyriausybės užduotimi.

Raidė prieš dvasią

Iš dviejų santuokų keturis vaikus turintis A.Hawke'as laikomas artimu Australijos premjero Scotto Morrisono patikėtiniu. Kartu su juo priklauso kartą per savaitę susirenkančiai Biblijos studijų grupei.

A.Hawke'as yra sakęs, kad tiki krikščioniškomis vertybėmis, tokiomis kaip malonė, atleidimas, išgelbėjimas ir antra galimybė. Tačiau savo profesinėje veikloje jis pirmenybę teikia įstatymo raidei, o ne tikėjimui. N.Džokovičius – ne vienintelis, kurio nepasigailėjo A.Hawke'as. Jis atsisakė kištis į leidimo nuolat gyventi Australijoje pateikusios psichikos negalią turinčios moters bylą. Imigracijos tarnybos nusprendė deportuoti ją į gimtinę, kurioje ši neturi ja pasirūpinti galinčių artimųjų.

Eilinis taisyklių nesilaikantis pilietis ar pirmoji pasaulio raketė, kurios turtas vertinamas devynženkle suma, – A.Hawke'ui, panašu, nesvarbu. N.Džokovičiaus atžvilgiu jis liko principingas, nepaisydamas nei sporto bendruomenės, nei opozicinių Australijos politikų bei serbų mažumos spaudimo. Pasinaudojęs teise, leidžiančia ministrui anuliuoti vizą, kai kyla "grėsmė Australijos bendruomenės sveikatai, saugumui ar tvarkai“, jis atėmė iš N.Džokovičiaus galimybę dešimtą kartą tapti Australijos atvirojo teniso čempionato nugalėtoju ir pelnyti 21-ąją "Didžiojo kirčio" turnyro pergalę.

Neįtikintas, kad N.Džokovičius nesusijęs su antivakserių judėjimu ir neneigia vakcinų svarbos, ministras pareiškė, kad tenisininko pozicija gali pakurstyti priešiškumą vakcinacijai ir įkvėpti antivakserių aktyvistus naujoms akcijoms. Savąjį sprendimą A.Hawke'as argumentavo „sveikatos ir tvarkos sumetimais“ ir vyriausybės įsipareigojimu saugoti Australijos sienas, ypač dėl COVID-19 pandemijos.

Panašu, kad asmeninis N.Džokovičiaus ir A.Hawke'o turnyras nesibaigė. Deportuojamas iš Australijos serbas neteko teisės artimiausius trejus metus patekti į šalį. Įstatymuose esama numatyta išimčių, tačiau kas gali būti tikras, kad sykį į kompromisus nesileidęs A.Hawke'as nuomonę pakeis, pvz., kitais metais, jei N.Džokovičius vėl ketins dalyvauti Australijos čempionate.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Bravo .Apgyne Australijos visuomene nuo nedrausmingo antivakserio; Principingas politikas.

Anonimui

tai ko čia gavkini,šūdtroli,pats sau prieštarauji,dar ir kaip tau rūpi šito buko bratano fiasko .

Alex

Koks jis didvyris- eilinis fašistuojantis de8ilas :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS