Norvegija planuoja ženkliai padidinti pagalbos Ukrainai apimtis | KaunoDiena.lt

NORVEGIJA PLANUOJA ŽENKLIAI PADIDINTI PAGALBOS UKRAINAI APIMTIS

Norvegija – santykinai viena iš didžiausių Ukrainos donorių – svarsto „ženkliai padidinti“ savo teikiamos pagalbos apimtis, pirmadienį pranešė šios Šiaurės šalies užsienio reikalų ministras.

Norvegija ligi šiol yra įsipareigojusi laikotarpiu nuo 2023 m. iki 2027 m. suteikti apie 6,8 mlrd. eurų karinės ir civilinės pagalbos.

Ministras pirmininkas Jonasas Gahras Store‘as šį savaitgalį užsiminė, kad ši suma gali būti didinama.

„Kalbame apie ženklų padidinimą – noriu pasakyti, kad tai tikrai svarbu ir lyginant su tuo, ką esame padarę ligi šiol“, – kalbėdamas Osle surengtoje spaudos ministerijoje pasakė užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide‘as.

Ministras, kuris praėjusią savaitę lankėsi Ukrainoje, pridūrė, kad sprendimas dėl konkrečios sumos kol kas nėra priimtas.

Ukraina šiuo metu patiria tiek amunicijos, tiek rekrūtų trūkumą, todėl jai sunkiai sekasi atremti rusų puolimą rytų fronte.

Tačiau šį savaitgalį ji sulaukė gerų žinių – po ilgai užsitęsusių derybų JAV Atstovų Rūmai priėmė planą, pagal kurį šaliai bus skirta 61 mlrd. JAV dolerių pagalbos.

„Visuose Vakaruose nuskambėjo pavojaus varpai... Jaučiama, kad visi turime padaryti daugiau ir kad niekas nieko pakankamai nepadarė“, – kalbėjo E. Barthas Eide‘as.

„Iš tiesų turime pažiūrėti, kokia bus viso to strateginė baigtis, o tokio varianto, kaip Rusijos pergalė, nėra“, – pridūrė jis.

Vadovaujantis Kylio instituto parengtais reitingais, Norvegija – viena iš didžiųjų naftos ir dujų gamintoja, kuriai buvo ypač naudingos po Rusijos invazijos Ukrainoje išaugusios kainos, – yra viena iš svarbiausių Ukrainos pagalbininkių.

Lankydamasis Kyjive, E. Barthas Eide‘as paskelbė, kad Norvegija ir Ukraina sudarė saugumo susitarimą, kuris bus pasirašytas per kitą Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Norvegijos vadovo J. Gahro Store‘o susitikimą, apie kurio laiką kol kas nepranešama.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Labai gerai

kuo daugiau kiša tiems ukrų benderovcų fašistam ginklų, tuo ilgiau tęsiasi karas ,tuo daugiau RUSIJA naikina tuos ukrų fašistus, jau ,nes kiekviena diena žūva apie 1000 ukrų benderovcų, per visa kara RUSIJA sudubasino apie 500.000 tūkstančių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS