Nuo mobilizacijos Rusijoje pradžios į Kazachstaną atvyko 98 tūkst. rusų | KaunoDiena.lt

NUO MOBILIZACIJOS RUSIJOJE PRADŽIOS Į KAZACHSTANĄ ATVYKO 98 TŪKST. RUSŲ

Per savaitę nuo Rusijos prezidento Vladimiro Putino paskelbtos dalinės mobilizacijos pradžios į Kazachstaną atvyko apie 98 tūkst. rusų, antradienį pranešė Kazachstano pareigūnai.

Rusijos vyrams, norintiems išvengti šaukimo kariauti Ukrainoje, toliau bėgant į kaimynines šalis sausumos ir oro keliais, Kazachstanas ir Sakartvelas, buvusios Sovietų Sąjungos respublikos, yra populiariausios kryptys tiems, kas keliauja automobiliais, dviračiais ar pėsčiomis.

Suomijos ir Norvegijos vizas turintys asmenys taip pat atvyksta sausuma. Lėktuvų bilietai į užsienį buvo greitai išparduoti, nepaisant išaugusių kainų.

Rusijos gynybos ministerija teigė, kad į kariuomenę bus pašaukta tik apie 300 tūkst. žmonių, turinčių ankstesnės kovinės ar kitokios karinės patirties, tačiau iš įvairių Rusijos regionų gauta pranešimų, kad į kariuomenę imami vyrai, neatitinkantys šių kriterijų. Tai pakurstė nuogąstavimus, kad šaukimas gali būti daug didesnio masto, ir į oro uostus bei pasienio punktus plūsta būriai įvairaus amžiaus ir kilmės vyrų.

Kazachstano vidaus reikalų ministras Maratas Akhmetzhanovas (Maratas Achmetžanovas) skelbdamas sieną kertančių rusų skaičių teigė, kad valdžios institucijos nesiųs namo tų, kurie vengia šaukimo, nebent jie būtų įtraukti į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą dėl kriminalinių kaltinimų.

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas) nurodė savo vyriausybei padėti rusams, atvykstantiems į jo šalį „dėl dabartinės beviltiškos padėties“.

„Turime jais pasirūpinti ir užtikrinti jų saugumą. Tai politinis ir humanitarinis klausimas. Pavedžiau vyriausybei imtis būtinų priemonių“, – sakė K.-J. Tokajevas ir pridūrė, kad Kazachstanas dėl šios situacijos kalbėsis su Rusija.

 

 

Gairės: Rusija, kazachstanas, karas Ukrainoje, dalinė mobilizacija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS