Nuodinga arbata ir kitos mirtinos vaišės | KaunoDiena.lt

NUODINGA ARBATA IR KITOS MIRTINOS VAIŠĖS

Vladimiras Putinas turėtų melstis, kad Aleksejus Navalnas liktų gyvas. Šis žinomo rašytojo Grigorijaus Čchartišvilio (žinomo Boriso Akunino slapyvardžiu) komentaras bene geriausiai nusako šalutinį poveikį politikai, kurį sukėlė Rusijos opozicijos lyderio apnuodijimas.

Brangios akimirkos

Nors sustabdyti A.Navalno veiklą pačiu brutaliausiu metodu gali ryžtis ne tik aukščiausioji šalies valdžia, bet ir daugybė savarankiškai nusikalstama veikla užsiimančių klanų, kurių įspūdingo masto nusikaltimus demaskuoja A.Navalno suburtas Kovos su korupcija fondas, įtarimų šešėlis pirmiausia krinta ant Kremliaus.

Pirmoji versija – kad Rusijos opozicijos lyderis galėjo apsinuodyti oro uoste pirkta arbata, kol kas lieka tik hipoteze. Atsiranda liudininkų, pasidalinusių savo pastebėjimais su žurnalistais ir spėjusių, kad į A.Navalną galėjo būti pasikėsinta ir kitu būdu. Tačiau faktas lieka faktu: praėjus 80 metų nuo dienos, kai Stalino įsakymu Meksikoje buvo nužudytas jo oponentas Levas Trockis, dėl apsinuodijimo nežinoma medžiaga į komą paniro iki tol sveikas 44-erių vyras. Incidentas įvyko rugpjūčio 20-ąją skrydžio iš Tomsko į Maskvą metu.

Pagalbą gydant A.Navalną pasiūlė Vokietijos ir Prancūzijos vadovas. Penktadienio naktį į Omską, kur ligoninės reanimacijoje laikytas politikas, atskraidintas lėktuvas, turėjęs išgabenti jį į Berlyną. Tačiau artimiesiems skaičiuojant brangias valandas, Omsko gydytojai draudė gabenti Kremliaus kritiką teigdami, esą jis yra "netransportabilios būklės". Nepriklausomi specialistai tokią formuluotę kategoriškai atmeta: esą jei lėktuve esama visos būtinos medicinos įrangos, skraidinti galima bet kokios būklės asmenį.

"Draudimas perkelti Aleksejų yra tiesioginė grėsmė jo gyvybei. Mirtinai pavojinga likti Omsko ligoninėje be įrangos ar diagnozės", – tokį vietos medikų sprendimą komentavo A.Navalno atstovė Kira Jarmyš.

Nebe pirma ataka

Praeityje A.Navalnas jau yra tapęs fizinių išpuolių taikiniu  – kaip ir keletas kitų Kremliaus kritikų. 2019 m. liepą A.Navalnui ant kūno atsirado bėrimai ir ištino veidas areštinėje, kur jis buvo uždarytas 30 parų dėl raginimo surengti nesankcionuotą mitingą ir policijai vykdant susidorojimą su protestuotojais, reikalavusiais laisvų ir sąžiningų vietos valdžios rinkimų.

2017 m. prie A.Navalno biuro nežinomi užpuolikai apliejo jį į briliantinę žalumą panašiu skysčiu. Aktyvistas turėjo kreiptis į medikus, nes ėdus skystis nudegino vieną akį. Jo užpuolikas, beje, net nebuvo suimtas.

Skandalingasis "Novičiok"

Nors bene garsiausiu pastarojo meto pasikėsinimu naudojant nuodus laikoma Solsberio byla, Kremliui nepalankūs asmenys šiuo brutaliu būdu šalinami jau kone du dešimtmečius.

2018 m. kovą buvęs rusų dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo duktė buvo rasti be sąmonės ant suoliuko Anglijos mieste Solsberyje. Jie buvo hospitalizuoti kritinės būklės. Rusai buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga "Novičiok". Londonas apkaltino Maskvą bandymu nužudyti savo buvusį agentą už jo bendradarbiavimą su Europos žvalgybos agentūromis. Kremlius šiuos kaltinimus neigia. S.Skripalis ir jo duktė Julija išgyveno, tačiau medikai nuogąstavo, kad pasikėsinimas galėjo palikti skaudžių padarinių jų organizmui.

Teisybės ieškotojai

Po Solsberio atvejo į Jungtinę Karalystę pabėgusio verslininko Aleksandro Perepelično artimieji bandė atgaivinti jo bylą. Išvakarėse medicinos apžiūrą perėjęs verslininkas staiga mirė 2012 m., galima priežastis – A.Perepeličnas padėjo tarptautiniams tyrėjams aiškintis Rusijos valdžios korupcines bylas. Po mirties verslininko skrandyje rasta nuodingos medžiagos, esančios retame augale Gelsemium Elegans, dar vadinamame širdgėlos žole.

2006 m. lapkritį kančiose mirė buvęs KGB agentas ir Kremliaus kritikas Aleksandras Litvinenka. Mirtis jį ištiko praėjus kelioms savaitėms po to, kai viename Londono viešbučių išgėrė arbatos, į kurią buvo įpilta radioaktyvaus polonio izotopo Po-210. Tyrimą atlikę britų tyrėjai 2016 m. sausį dėl šio apnuodijimo apkaltino Maskvą. Maskva kaltinimus paneigė.

2004 m. rugsėjį sunkiai susirgo ukrainiečių politikas Viktoras Juščenka, stojęs į kovą Ukrainos prezidento rinkimuose su Rusijos palaikomu kandidatu. Vienoje Austrijos klinikoje atlikti tyrimai parodė, kad jis buvo apnuodytas dideliu kiekiu dioksino. Politikas išgyveno ir vėliau laimėjo rinkimus, tačiau nuodai sudarkė jo veidą. Jo šalininkai dėl šio incidento kaltina Rusijos slaptąsias tarnybas.

Tais pačiais 2004-aisiais paveiktas spinduliuotės mirė verslininkas Romanas Cepovas, gerai pažinojęs V.Putiną iš jo veiklos Sankt Peterburge laikotarpio. Atmetus visas kitas galimas šios ligos atsiradimo galimybes, vienintelė reali priežastis liko apnuodijimas nenustatyta medžiaga.

Nuodijimą išgyveno, tačiau akistatos su žudiku – ne – žinoma rusų žurnalistė, Čečėnijos nepriklausomybės siekusių jėgų pasitikėjimą turėjusi Ana Politkovskaja. 2004 m. rugsėjo 2-ąją arbata su taip ir neatpažintu nuodu sutrukdė jai tarpininkauti garsiojoje Beslano įkaitų dramoje. Nuo apsinuodjimo nežinomais toksinais ji buvo išgydyta, tačiau tyrimų rezultatai, galėję paaiškinti apsinuodijimo priežastį, buvo sunaikinti.

A.Politkovskajos kolega iš to paties laikraščio "Novaja gazeta" Jurijus Ščekočichinas nuodų ataką patyrė 2003-ųjų vasarą. 53 metų tiriamosios žurnalistikos asas ūmai susirgo: kuokštais krito plaukai, kūnas ėmė akimirksniu senti, sutriko vidaus organų veikla, o oda krito lopais. Įtariama, kad jis galėjo būti nunuodytas taliu. J.Ščekočichinas, be kita ko, buvo susekęs baldų ir narkotikų kontrabandos kanalus, kuriuos uoliai saugojo FSB.

Tie patys simptomai

Rusų protesto grupės "Pussy Riot" aktyvistas Piotras Verzilovas dėl įtariamo apnuodijimo vaistais 2018 m. rugsėjo 14 d. pateko į ligoninę. Netrukus jis buvo nuskraidintas į Vokietiją, kur medikai patvirtino, kad apnuodijimas yra "labai tikėtinas".

Vokietijos medikai P.Verzilovą ant kojų pastatė palyginti greitai – rugsėjo 26-ąją jis paliko ligoninę. Versija, kad į jį galėjo pasikėsinti Rusijos slaptosios tarnybos pareigūnai, nėra paneigta, tačiau prieš jį panaudotos nuodingos medžiagos taip pat nepavyko identifikuoti.

Neoficialiai Maskvos gydytojai artimiesiems kalbėjo apie galimą apnuodijimą atropinu, kaip kitas galimas nuodas įvardyti ir kiti anticholinerginiai vaistai. P.Verzilovas įsitikinęs, kad taikiniu tapo dėl trijų Rusijos žurnalistų nužudymo Centrinės Afrikos Respublikoje 2018 m. vasarą tyrimo. Po pasikėsinimo į A.Navalną, P.Verzilovas pasidalino pastebėjimais, kad jo patirti apsinuodijimo simptomai labai panašūs į opozicijos lyderio patyrimus.

Į kitą opozicijos veikėją, Boriso Nemcovo padėjėją Vladimirą Kara-Murzą buvo pasikėsinta dukart per pusantrų metų: 2015 m. ir 2017 m. Pirmą kartą apsinuodyta pavalgius viename Maskvos restoranų, antrąjį kartą – traukinyje išgėrus arbatos. Abu kartus jaunas vyras buvo komos būsenos. Ir nors Maskvos medikai teigė neradę nuodų pėdsakų, užsienio gydytojai kalbėjo apie rusų politiko organizme aptiktus sunkiųjų metalų pėdsakus.

Įtariama, kad nenustatyti nuodai tapo ir ūmaus žinomo publicisto, režimo kritiko Dmitrijaus Bykovo sveikatos pablogėjimo priežastimi. Pernai balandį skrydžio iš Jekaterinburgo į Ufą metu jam staiga pasidarė bloga. Įtarus insultą, jis paguldytas į ligoninę, tačiau ši diagnozė nepasitvirtino. Publicisto kraujyje rastas didelis gliukozės kiekis, nors D.Bykovas neserga diabetu ar hipertonija, nevartojo alkoholio ar narkotinių medžiagų.

Kūno klausimas

Pasikėsinimas į pastaruoju metu ryškiausią likusį Kremliaus oponentą, aukštosios ekonomikos mokyklos profesorių Sergejų Medvedevą įkvėpė pasvarstyti: "Stingant institucijų (tiek valdžios, tiek opozicijos), esame prisirišę prie atskirų asmenų, o politinis gyvenimas virsta medicininiu gyvenimu".

Jo nuomone, aukščiausioji valdžia Rusijoje sukurta pagal viduramžių politinės teologijos įstatymus. Šios epochos fenomeną nagrinėjęs žinomas vokiečių istorikas Ernstas Kontorowiszius rašė apie "karaliaus kūną", kuris simbolizavo politinį režimą – todėl buvo taip svarbu įvykdyti mirties bausmes monarchams. "Mūsų šalyje visa politika yra investuojama į vieną asmenį: jei Putinas dingsta iš akiračio, kaip buvo po Nemcovo nužudymo, tauta sustingsta ir tarsi pakimba ore", – mano S.Medvedevas. Tačiau pagal veidrodžio dėsnį ir opozicija investuoja visas savo jėgas į vieną simbolinę figūrą, į vieną fizinį kūną, kuris nuolat (ir sąmoningai) rizikuoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Vidas Tom

Reik būti visiškais avigalviais , kad nesuprasti jog visos išvardintos aukos yra 100% sakralinės aukos. Jokios valstybės vadoai ar tu valstybių vadovui palankus asmenys ar tarnybos , nedarys tokių akcijų , pačiu napalakiausiu metu savo vadovui ir valstybiai. Tokias akcijas visada daro tam kad pakenktų tiems vadovams jų priešininkai. Reik būt pačiam idiotu, kad idiotais laikyti Putiną ir jo komandą. Skripaliai, Niemcovas, dabar Navalnas ... Žudomi pačiu nepalankiausiu metu Putinui... Jai ijunktut smegenis, tai aiškiai suprastut, jog tai daroma tik tam kad pakirsti Putino autoritetui. Svarbiausia kad nei vienas Lt TV kanalas , nerodo medžiagos iš aerouosto kamerų, kur aiškiai užfiksuota kas paduoda Navalnui užnuodytą arbatą. Tai jo paties štabo narys.

Danutė

Ar neatsiras, kas patį Putiną pavaišins, kokiu nors kokteiliu.

Gadis

Tai sakot išgyveno tas kandonas.Na nieko tokio, kitą kartą gal pasiseks.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS