Nuverstas Katalonijos lyderis C. Puigdemont'as žada grįžti į Belgiją | KaunoDiena.lt

NUVERSTAS KATALONIJOS LYDERIS C. PUIGDEMONT'AS ŽADA GRĮŽTI Į BELGIJĄ

  • 0

Nuverstas Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudždemonas), pastaruosius keturis mėnesius praleidęs Vokietijoje, Ispanijai atšaukus Europos arešto orderį trečiadienį pareiškė, kad planuoja grįžti į Belgiją.

„Šį savaitgalį grįšiu į Belgiją“, – per spaudos konferenciją Berlyne pareiškė C. Puigdemont'as. Jis pridūrė, kad savo politinę veiklą vykdys šioje šalyje.

Iš Katalonijos prezidento posto C. Puigdemont'as buvo atleistas po nesėkmingo spalio 27-osios bandymo atskirti regioną nuo Ispanijos. Po kelių dienų jis ir dar keli nušalinti jo vyriausybės pareigūnai pabėgo į Belgiją.

Belgijoje C. Puigdemont'as apsigyveno Vaterlo, o kovo pabaigoje, kai norėjo grįžti atgal po kelionės Suomijoje, buvo areštuotas Vokietijoje.

Maždaug po 10 dienų C. Puigdemont'as buvo paleistas už užstatą ir laukė Vokietijos teismo sprendimo dėl Ispanijos pateikto prašymo jį išduoti. Ispanija jo ieško dėl vaidmens per nepriklausomybės kampaniją.

Praėjusią savaitę Ispanijos Aukščiausiasis Teismas atšaukė prašymą išduoti C. Puigdemont'ą ir penkis kitus katalonų politikus, Madrido kaltinamus maištu už pastangas užtikrinti Katalonijos nepriklausomybę.

Iš Belgijos C. Puigdemont'as galės keliauti kur panorėjęs, išskyrus Ispaniją, kur už maištą ir valstybės lėšų išeikvojimą jam gresia įkalinimas iki 25 metų.

Teoriškai jis galėtų užsienyje gyventi 20 metų – Ispanijos teisinė sistema numato tokį terminą, po kurio kaltinimai maištu tampa nebegaliojantys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS