Nyderlandų ataskaitoje raginama suburti mišrią politikų ir nepriklausomų asmenų vyriausybę | KaunoDiena.lt

NYDERLANDŲ ATASKAITOJE RAGINAMA SUBURTI MIŠRIĄ POLITIKŲ IR NEPRIKLAUSOMŲ ASMENŲ VYRIAUSYBĘ

  • 0

Praėjus keturiems mėnesiams po to, kai kraštutinių dešiniųjų lyderis Geertas Wildersas (Gertas Vildersas) triuškinamai laimėjo rinkimus, Nyderlanduose bus suformuota iš dalies technokratinė vyriausybė, tačiau ši asmenybė nebus ministru pirmininku.

Keturios partijos, besirengiančios sudaryti koalicijos sandėrį, susitarė toliau kalbėti apie „tolygiai mišrų“ ministrų kabinetą, sudarytą iš politikų ir technokratų, kaip teigiama ketvirtadienį paskelbtoje labai lauktoje ataskaitoje.

Keturių dešiniojo sparno partijų lyderiai „siekia ministrų iš vidaus ir išorės politikos atstovų pusiausvyros“, sakoma ataskaitoje, kurią parengė Kimas Puttersas (Kimas Putersas), „informatorius“, kuriam buvo pavesta prižiūrėti užsitęsusias derybas.

„Remdamasis surengtomis diskusijomis, manau, kad būtų išmintinga siekti, kad, pavyzdžiui, 50 proc. kabineto narių sudarytų politinių ryšių turintys žmonės, o 50 proc. – žmonės iš išorės“, – rekomendavo K. Puttersas.

Keturi partijos lyderiai, tarp jų ir G. Wildersas, susitarė likti parlamento nariais, bet neužimti ministrų postų.

G. Wildersas, kuriam sunkiai sekėsi įtikinti kitas partijas dirbti su juo, trečiadienį paskelbė, kad nebus ministru pirmininku, tačiau taip pat išreiškė savo nepasitenkinimą.

„Iš tikrųjų nemanau, kad taip turėtų būti demokratinėje valstybėje“, – sakė jis žurnalistams.

Jis pridūrė, kad nusprendė atsisakyti kandidatavimo į šį postą, „kad ir kaip skaudu, kad ir kaip nesąžininga, kad ir kaip konstituciškai neteisinga“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS