Pareigūnas: JAV numušė keturias husių paleistas raketas, sukėlusias grėsmę karo laivams | KaunoDiena.lt

PAREIGŪNAS: JAV NUMUŠĖ KETURIAS HUSIŲ PALEISTAS RAKETAS, SUKĖLUSIAS GRĖSMĘ KARO LAIVAMS

  • 6

Amerikiečių pajėgos paleido atsakomuosius smūgius Jemene, numušdamos keturias husių paleistas raketas, kurios sukėlė grėsmę civiliniams ir karo laivams, antradienį pranešė JAV pareigūnas.

„Per JAV atsakomuosius smūgius buvo numuštos keturios husių balistinės raketos, kurios kėlė tiesioginę grėsmę prekybiniams laivams ir JAV karinių jūrų pajėgų laivams“, – sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, turėdamas omenyje Irano remiamus Jemeno sukilėlius.

Per mažiau nei savaitę tai jau trečias kartas, kai JAV smogė husiams, kurie ne kartą taikėsi į prekybinius laivus pagrindiniame Raudonosios jūros laivybos kelyje.

Sukilėliai teigia, kad išpuolius Raudonojoje jūroje rengia, solidarizuodamiesi su palestiniečiais Gazos Ruože, kur Izraelis kariauja su kovotojų grupuote „Hamas“.

„JAV pajėgos smogė ir sunaikino keturias husių priešlaivines balistines raketas, paruoštas paleisti iš husių kontroliuojamų teritorijų Jemene“, – teigiama JAV centrinio štabo (CENTCOM) pareiškime socialinėje žiniasklaidoje.

JAV pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad raketos, esančios dviejose skirtingose vietose, kėlė „tiesioginę grėsmę prekybos laivams ir JAV karinio jūrų laivyno laivams“.

JAV ir JK praėjusią savaitę taikėsi į beveik 30 vietų Jemene ir panaudojo daugiau kaip 150 šaudmenų, o vėliau amerikiečių pajėgos atakavo husių radarų stotį.

Sukilėliai pareiškė, kad po koalicijos smūgių JAV ir Jungtinės Karalystės interesai yra jų teisėti taikiniai ir tęsė atakas prieš laivus Raudonoje jūroje.

Išpuoliai kelia pavojų jūros tranzito maršrutui, kuriam tenka iki 12 proc. pasaulinės prekybos, todėl Jungtinės Valstijos praėjusį mėnesį įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę Raudonosios jūros laivybai apsaugoti.

JAV pajėgos pastarosiomis savaitėmis taip pat ne kartą numušė iš Jemeno paleistas raketas ir dronus.

Husiai teigia, kad taikosi į su Izraeliu susijusius laivus, tačiau Vašingtonas teigia, kad dešimtys šalių yra susijusios su laivais, kurie buvo užpulti.

Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože prasidėjo po kruvino kovotojų spalio 7-osios išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.

Izraelis po beprecedenčio „Hamas“ puolimo pradėjo nepaliaujamą karinę kampaniją, per kurią palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 24 285 žmonės, daugiausiai moterys ir vaikai, skelbia islamistų organizacijos „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija.

Šios mirtys sukėlė visuotinį pyktį Artimuosiuose Rytuose ir tapo paskata Izraeliui priešiškų ginkluotų grupuočių išpuoliams visame regione.

JAV pajėgos Irake ir Sirijoje taip pat ne kartą buvo apšaudomos iš dronų ir raketų – šias atakas, Vašingtono teigimu, vykdo Irano remiamos ginkluotos grupuotės.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nejaugi?

Ar taip pat kaip Irano raketas?

chutin puilo

Reikia pradeti nuo moskovijos kremliaus gaujos sunaikinimo. Visas sis meslas yra organizuotas ir eina is ten. Si pasaulinio blogio irstva finansuoja viso pasaulio terorizma.

Nuomonė

Kai bus ne tik numušamos raketos, bet ir sunaikinami jų paleidimo židiniai- baigsis tas terorizmas. Jie pripažįsta tik jėgą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS