Pasirašytas protokolas dėl Makedonijos prisijungimo prie NATO | KaunoDiena.lt

PASIRAŠYTAS PROTOKOLAS DĖL MAKEDONIJOS PRISIJUNGIMO PRIE NATO

  • 1

NATO būstinėje Briuselyje trečiadienį įvyko Makedonijos prisijungimo prie Aljanso protokolo pasirašymo ceremonija.

NATO vardu dokumentą pasirašė 29 Aljanso narių nuolatiniai atstovai, o Makedonijai atstovavo šalies užsienio reikalų ministras Nikola Dimitrovas.

Prieš ceremoniją NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas išreiškė viltį, kad Aljanso narės greitai ratifikuos stojimo protokolą. Jis taip pat priminė, kad NATO durys yra atviros demokratijoms, turinčioms bendrus idealus su Aljansu.

Kiek anksčiau J. Stoltenbergas pareiškė, kad „kai visos 29 šalys ratifikuos protokolą, galėsime pasveikinti Šiaurės Makedonijos Respubliką tapus 30-ąja NATO nare“.

NATO generalinis sekretorius pabrėžė, kad pasirašius tą dokumentą Skopjė galės dalyvauti Aljanso renginiuose kaip kviestinė valstybė.

1995 metais Makedonija prisijungė prie Partnerystės taikos labui iniciatyvos, o 1999-aisiais buvo patvirtintas Narystės veiksmų planas, padedantis šaliai pasirengti stojimui į NATO. Makedonija palaikė NATO vadovaujamas operacijas ir misijas Afganistane ir Kosove.

Praeitą mėnesį galutinai patvirtinta Atėnų ir Skopjės sutartis dėl buvusios Jugoslavijos respublikos pervadinimo Šiaurės Makedonija užbaigė vieną seniausių pasaulyje diplomatinių ginčų ir atvėrė kelią Graikijos šiaurinei kaimynei įstoti į NATO ir Europos Sąjungą.

Atėnai nuo 1991 metų ginčijo Makedonijos teisę naudoti savo pavadinimą, nes tai esą gali reikšti teritorines pretenzijas į taip pat vadinamą Graikijos šiaurinę provinciją – senovinės Aleksandro Didžiojo imperijos lopšį ir šiuolaikinių graikų pasididžiavimo šaltinį.

Per 2018-ųjų liepos 11 – 12 dienomis Briuselyje vykusį viršūnių susitikimą NATO pakvietė Makedoniją įstoti į organizaciją.

GALERIJA

  • Pasirašytas protokolas dėl Makedonijos prisijungimo prie NATO
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ach: "Praeitą mėnesį galutinai patvirtinta Atėnų ir Skopjės sutartis dėl buvusios Jugoslavijos respublikos pervadinimo Šiaurės Makedonija užbaigė vieną seniausių pasaulyje diplomatinių ginčų" - NIEKO tai neužbaigė, nes dabar tapo ĮTEISINTAS reikalavimas tas Makedonijas SUJUNGT.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS