Pavojingi šnipai slėpėsi po verslininkų kauke | KaunoDiena.lt

PAVOJINGI ŠNIPAI SLĖPĖSI PO VERSLININKŲ KAUKE

Ar Sergejus Skvorcovas ir Jelena Kulkova buvo sutuoktiniai, ar tik sykiu gyvenę bendradarbiai, kol kas neaišku. Tačiau viena nekelia abejonių: praėjusią savaitę Stokholme suimta rusų pora šnipinėjo Rusijai.

Ankstyvas reidas

S. Skvorcovą ir J. Kulkovą Švedijos specialiosios pajėgos sulaikė lapkričio 22-osios rytą Stokholmo priemiestyje. Kad įtariamieji nespėtų sunaikinti įkalčių, buvo surengta žaibiška operacija. Specialiųjų pajėgų pareigūnai iš sraigtasparnio į ištaigingo rusų namo balkonus nusileido 6.01 val. Tuo pat metu prie vilos privažiavo policijos automobiliai.

Šnipinėjimu apkaltintų rusų namuose buvo atlikta krata. Po dviejų dienų moteris buvo paleista iš areštinės, nors įtarimai bendrininkavus nepanaikinti. Lapkričio 25-ąją Stokholmo teismas skyrė S. Skvorcovui kardomąją priemonę – jis suimtas 60 dienų.

Tiriamosios žurnalistikos platformų „The Bellingcat“ ir „The Insider“ asai, išnagrinėję suskaitmenintus Rusijos piliečių, institucijų ir mobiliojo ryšio duomenis, paviešino daugiau šią porą demaskuojančios informacijos, atskleidžiančios jų glaudžius ryšius su Rusijos žvalgyba.

Du de­šimt­me­čius Šve­di­jo­je gy­ve­nu­sių ru­sų veik­la nie­kam ne­kė­lė įta­ri­mų./„Reu­ters“ nuo­tr.

Pasak švedų prokuroro Henriko Olino, įtarima, kad S. Skvorcovas neteisėtai įsigijo technologijų, skirtų Rusijos karinei pramonei. Maskva nuolat bando apeiti dėl karo Ukrainoje paskelbtas griežtas sankcijas technologijų ir dvigubos paskirties komponentų tiekimui.

H. Olinas taip pat paminėjo jo sąsajas su Rusijos karinės žvalgybos tarnyba (GRU), tačiau išsamesnės informacijos žurnalistams nepateikė.

Žiniasklaidos teigimu, S. Skvorcovas nuo 2013 m. šnipinėjo prieš JAV, o nuo 2014 m. – prieš Švediją.

Veiklos nestokojo

60 metų S. Skvorcovas ir metais jaunesnė moteris į Švediją persikėlė dar 1999 m. Švedijos kanalo SVT duomenimis, ir vyras, ir moteris yra kilę iš Permės srities. Socialiniuose tinkluose esama įrašų, kad S. Skvorcovas studijavo Maskvos energetikos institute, o J. Kulkova baigė Maskvos valstybinio universiteto Kompiuterinės matematikos ir kibernetikos fakultetą.

Tikėtina, kad žvalgyba S. Skvorcovą ir M. Kulkovą į Švediją išsiuntė kaip vadinamuosius miegančius agentus.

Tikėtina, kad žvalgyba S. Skvorcovą ir M. Kulkovą į Švediją išsiuntė kaip vadinamuosius miegančius agentus. Švedijos žiniasklaidos teigimu, 2000-ųjų pradžioje pora gavo leidimą nuolat gyventi šalyje. Moterys natūralizuota 2010 m. sausį, o vyras 2012 m. spalį.

Bėgant metams rusų pora Švedijoje įsteigė kelias įmones, kurios specializuojasi elektroninių komponentų ir pramoninių technologijų importo ir eksporto srityje. S. Skvorcovo vardas taip pat siejamas su keliomis įmonėmis Rusijoje, kurios visos buvo likviduotos praėjus keleriems metams po jų įkūrimo.

Įtartini ryšiai

„The Bellingcat“ ir  „The Insider“ žurnalistų dėmesį patraukė S. Skvorcovo bendrovės „Building and Data Technologies“ veikla. Įmonė periodiškai gaudavo vienodo dydžio sumas iš Nyderlanduose veikiančios bendrovės „European Technical Trading“. Švedijos valdžios institucijos įtaria, kad sandoriai buvo fiktyvūs.

Nyderlandų bendrovei vadovavo belgas Hansas de Geetere'as, kurio bendrovėms JAV jau anksčiau taikė sankcijas už bandymus perparduoti Kinijai amerikietiškas technologijas, naudojamas raketose ir lėktuvuose.

Be to, abu – H. de Geetere'as ir S. Skvorcovas – palaikė glaudžius ryšius su GRU karininku Vladimiru Kulemekovu, turėjusiu šnipinėjimo Europoje patirties. 1983 m. per JAV Senato posėdį vienas senatorius paprašė pateikti visų sovietų diplomatų, kurie 1974–1983 m. buvo deportuoti iš užsienio šalių už šnipinėjimą, sąrašą. Jame buvo ir V. Kulemekovo pavardė.

S. Skvorcovas kurį laiką dirbo V. Kulemekovui priklausančios įmonės „Instrument Electronics i Stockholm AB“ vykdomuoju direktoriumi.

Poros nuosavas verslas 2016 m. buvo sulaukęs Švedijos mokesčių institucijų dėmesio. Pasak laikraščio „Svenska Dabladet“, tyrimo metu daugiausia dėmesio buvo skiriama pažeidimams 2005 m. įsteigtos bendrovės, prekiaujančios matavimo priemonėmis, apskaitoje. Įmonei buvo paskirtas bankroto administratorius.

Tačiau šios įmonės pavadinimas yra ir birželį paskelbtoje Švedijos gynybos tyrimų agentūros ataskaitoje, atliktoje Užsienio reikalų ministerijos pavedimu, norint nustatyti Rusijos investicijas ir ekonominius interesus Švedijoje. Poros verslą, anot ataskaitos autorių, visiškai kontroliuoja Kipre įsikūrusi bendrovė, priklausanti V. Kulemekovui.

Pažįstami veidai

„The Insider“ ir „The Bellingcat“ duomenimis, prieš pat išvykdami į Švediją S. Skvorcovas ir J. Kulkova gavo butą Maskvoje, Zorgės gatvės 36-ajame name – tame pačiame, kur gyveno vienas iš garsiojo pasikėsinimo į buvusį šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą veikėjų Denisas Sergejevas, dar žinomas kaip Sergejus Fedotovas.

Sprendžiant iš mobiliojo ryšio metaduomenų, tame pačiame pastate kelis kartus lankėsi generolas Andrejus Averjanovas (GRU 29 155-ojo karinio padalinio, kuriam priklausė Skripalių nuodytojai Aleksandras Myškinas ir Anatolijus Čepyga, vadovas) ir generolas Andrejus Ilčenka, kuris buvo atsakingas už dezinformacijos operacijas, įskaitant projektą „Bonanza“, per kurį buvo skleidžiamos klastotės apie 2014-ųjų liepą virš Ukrainos numuštą Malaizijos avialinijų keleivinį lainerį.

Sprendžiant iš oficialių duokumentų, tame pačiame bute Maskvoje gyveno ir J. Kulkovos duktė Ana Run. Vėliau ji buvo užfiksuota kaip vienintelė buto savininkė, nors ir pati, kaip galima spręsti, nuo vaikystės nuolat gyveno Švedijoje.

Dauguma jaunos moters pažįstamų, kaip teigia „The Bellingcat“ ir „The Insider“, nežinojo apie A. Run rusišką kilmę. Galbūt ši informacija būtų sulaikiusi nuo artimesnių santykių su ja ir buvusį vieno iš Švedijos karinės žvalgybos tarnybos „Must“ padalinių vadovą. Susipažinęs su ruse 2013 m., po dvejų metų švedas kartu su ja ir apsigyveno. Žurnalistams kelia nuostabą, kad A. Run nebuvo sulaikyta, nors iš visos trijulės būtent ji turėjo daugiausia galimybių gauti slaptos informacijos.

Dar daugiau bendrininkų?

S. Skvorcovas ir J. Kulkova sulaikyti po kitų šnipų arešto. Lapkričio viduryje Stokholme pranešta apie iš Irano kilusių dviejų Švedijos piliečių brolių Peymano ir Payamo Kia sulaikymą. Jiedu buvo apkaltinti šnipinėjimu sunkinančiomis aplinkybėmis, o vienas iš jų – dar ir netinkamu įslaptintos informacijos tvarkymu, už tai jam gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Kaltinamajame akte teigiama, kad nuo 2011 m. rugsėjo 28 d. iki 2021 m. rugsėjo 20 d. broliai teikė informaciją GRU. Prieš pereidamas į muitinę vienas brolių anksčiau dirbo „Must Intelligence“ žvalgyboje. Šnipinėjimo faktai yra susiję su jo darbu „Must“ – jis dirbo padalinyje, atsakingame už Švedijos karinę žvalgybą užsienyje. Jaunesnysis Payamas dirbo Švedijos valstybės saugumo tarnyboje SEPO.

„The Insider“ žurnalistai spėja, kad S. Skvorcovo ir Kulkovos sulaikymas gali būti susijęs su brolių Paymanų byla.

GALERIJA

  • Pa­rei­gū­nų pa­si­ro­dy­mas prie šnipų na­mo Stok­hol­mo priemies­ty­je bu­vo ne­ti­kė­tas ir kai­my­nams, ir pa­tiems įta­ria­mie­siems.
  • Pavojingi šnipai slėpėsi po verslininkų kauke
Fred­riko Sandbergo / TT News Agency / „Reu­ters“ nuo­tr.
Rašyti komentarą
Komentarai (66)

tukui

be abejo..visokie krabai.., skurdžiai.., karabasai..., santechnikai..., vilkai.., kniaziai...

tukas

Taigi Švedijoje dirbo rusų šnipai o kiek šnipų lietuvių dirba Maskavai prisidengdami visokiausių partijų ir organizacijų vadais vadukais

"ne" SMIRDINČIAM ruzzkiui

ką čia veiki Lietuvoje, jei lietuvių taip nekenti ? varyk na rodinu ir gyvenk ten laimingai "be kgb ir supuvusių vakarų". VON.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS