Pietų Korėjos prezidentas atvyko į Ukrainą susitikti su V. Zelenskiu | KaunoDiena.lt

PIETŲ KORĖJOS PREZIDENTAS ATVYKO Į UKRAINĄ SUSITIKTI SU V. ZELENSKIU

  • 0

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) šeštadienį lankosi Ukrainoje, kur susitiks su šios šalies prezidentu Volodymyru Zelenskiu, pranešė korėjiečių prezidentūra.

Per vizitą, apie kurį iš anksto nebuvo skelbta ir kuriuo tikriausiai norima pademonstruoti paramą Ukrainai, Yoon Suk-yeolas jau apsilankė Bučos mieste.

„Prezidentas iš pradžių apžiūrėjo Bučos miesto žudynių vietą netoli sostinės Kyjivo ir Irpinės miestą, kur raketų atakos buvo nukreiptos pirmiausia į civilinius gyvenamuosius rajonus“, – sakoma Yoon Suk-yeolo biuro pranešime.

Jame priduriama, kad vėliau šeštadienį Yoon Suk-yeolas susitiks su V. Zelenskiu.

Yoon Suk-yeolo biuras nurodė, kad jis į Ukrainą atvyko su žmona Kim Keon-hee (Kim Keonhi), po apsilankymų Lietuvoje, kur vyko NATO viršūnių susitikimas, ir Lenkijoje. Tai pirmas jo vizitas Ukrainoje nuo 2022 metų vasario, kai šią šalį užpuolė Rusija.

Rusijos pajėgoms pernai atsitraukus iš Kyjivo regiono, Bučoje ir Irpinėje liko daugybė civilių lavonų – gatvėse ir bendruose kapuose. Yoon Suk-yeolas padėjo gėlių prie paminko per karą žuvusiems ukrainiečiams.

Pietų Korėja, devinta pagal ginklų eksportą pasaulio valstybė, yra nusiuntusi su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai humanitarinės ir finansinės pagalbos, prisidėjusi prie tarptautinių sankcijų Rusijai, pardavusi tankų ir haubicų svarbiai Kyjivo sąjungininkei Lenkijai.

Tačiau Seulas seniai vykdo politiką netiekti ginklų į aktyvių konfliktų zonas ir neatsisako jos nepaisydamas JAV, sąjungininkių Europoje ir pačios Ukrainos prašymų.

Per Yoon Suk-yeolo susitikimą su V. Zelenskiu, kuris yra raginęs Seulą svarstyti galimybę tiesiogiai tiekti ginklus Kyjivui, daugiausia dėmesio turėtų būti skirta Pietų Korėjos pagalbai.

Pietų Korėja, kuri formaliai tebekariauja su branduolinį ginklą turinčia Šiaurės Korėja, gamina nemažai ginkluotės, suderinamos su NATO ginkluote, įskaitant tankus, haubicas ir sviedinius.

Seulas yra užsiminęs, kad galėtų persvarstyti savo politiką netiekti letalios ginkluotės. Yoon Suk-yeolas anksčiau šiais metais sakė, kad tai padaryti galėtų paskatinti kokia nors didelio masto Rusijos ataka prieš civilius.

Tačiau gegužę Pietų Korėja atmetė JAV žiniasklaidos pranešimą, kad jos gaminami artilerijos sviediniai vežami į Ukrainą, ir sakė, kad jos pozicija netiekti Kyjivui letalios ginkluotės nepakito.

Ekspertai įspėja, kad Pietų Korėja yra keblioje padėtyje dėl savo ekonominių ryšių su Rusija, kuri 2022-aisiais buvo jos 15-ta pagal svarbą prekybos partnerė, ir dėl Maskvos įtakos Šiaurės Korėjai.

Anksčiau šį mėnesį Yoon Suk-yeolas atsakymuose į naujienų agentūros AP klausimus rašė, kad paprašius Ukrainai dirbama dėl išminavimo įrangos, greitosios pagalbos automobilių ir kitų nekarinių dalykų tiekimo.

Pasak jo, Pietų Korėja jau suteikė pagalbos dėl praėjusį mėnesį sunaikintos Kachovkos užtvankos atstatymo. Rusija ir Ukraina kaltina viena kitą užtvankos susprogdinimu, bet įrodymai rodo, kad Rusija buvo labiau suinteresuota sukelti didžiulį potvynį, pareikalavusį žmonių aukų ir sunaikinusį daug pasėlių.

Gegužę Seule susitikęs su Ukrainos prezidento sutuoktine Olena Zelenska, Yoon Suk-yeolas sakė, kad padidins Pietų Korėjos pagalbą Ukrainai, nesusijusią su letalia ginkluote. Prezidento atstovas tuo metu sakė, kad O. Zelenska pokalbio metu neprašė Pietų Korėjos ginklų.

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Buča, Yoon Suk-yeolas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS