Pirmąją JT derybų klimato kaitos klausimais COP28 dieną įkurtas nuostolių ir žalos fondas | KaunoDiena.lt

PIRMĄJĄ JT DERYBŲ KLIMATO KAITOS KLAUSIMAIS COP28 DIENĄ ĮKURTAS NUOSTOLIŲ IR ŽALOS FONDAS

  • 2

Jungtinių Tautų klimato kaitos aukščiausiojo lygio susitikime COP28 ketvirtadienį oficialiai įsteigtas nuostolių ir žalos fondas, skirtas pažeidžiamoms šalims, nukentėjusioms nuo stichinių nelaimių, susijusių su visuotiniu atšilimu.

„Šiandien mes sukūrėme istoriją“, – delegatams sakė Jungtinių Arabų Emyratų COP28 pirmininkas Sultanas al Jaberas (Sultanas Džaberas).

Jis pridūrė, kad JAE šiam fondui planuoja skirti 100 mln. JAV dolerių (91,66 mln. eurų).

Vokietija taip pat pažadėjo suteikti 100 mln. JAV dolerių.

Taip pat skelbiama, kad prie nuostolių ir žalos fondo prisidės Europos Sąjunga. Ji planuoja skirti 246 mln. JAV dolerių (225,85 mln. eurų).

Artimiausiomis dienomis tikimasi gauti daugiau pažadų dėl finansavimo.

„Pažanga, kurią padarėme įsteigdami nuostolių ir žalos fondą, yra labai reikšminga klimato teisingumui, tačiau tuščias fondas negali padėti mūsų žmonėms“, – perspėjo 46 mažiausiai išsivysčiusių šalių grupės pirmininkė Madeleine Diouf Sarr (Madlen Dijuf Sar).

Ilgus metus delsusios spręsti šį klausimą, turtingos valstybės pernai Šarm el Šeiche vykusiame COP27 aukščiausiojo lygio susitikime pasirašė svarbų susitarimą dėl fondo.

Fondas buvo įsteigtas pirmąją COP28 aukščiausiojo lygio susitikimo dieną po intensyvių derybų dėl jo mechanizmo. Skelbiama, kad fondas laikinai bus įkurdintas Pasaulio banke (PB).

Šio fondo sukūrimas yra svarbus COP28 pasiekimas, nepaisant to, kad pirmąją susitikimo dieną iš karto išryškėjo aštrūs nesutarimai dėl laipsniško iškastinio kuro atsisakymo.

„Tai yra teigiamas impulsas pasauliui ir mūsų darbui“, – sakė S. al Jaberas.

Anot jo, tai pirmas kartas susitikimo istorijoje, kai toks sprendimas buvo priimtas pirmąją diskusijų dieną.

„Tai įrodymas, kad galime pasiekti rezultatų. COP28 gali duoti ir duos rezultatų“, – nurodė S. al Jaberas.

Kiek vėliau JT generalinis sekretorius Antonio Gutteresas (Antoniju Guterišas) palankiai įvertino COP28 priimtą priemonę ir pabrėžė jos svarbą.

Jo atstovas Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas) pažymėjo, kad A. Gutteresas fondą pavadino svarbia priemone, kuria siekiama užtikrinti klimato teisingumą pažeidžiamiausiems žmonėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

To ir

reikejo tiketis! Durniai visada apmoka ponu kaprizus!

didžiausia katastrofa pasaulio- homo sapiens atsiradimas

Susirinko pasipūtusios blusos "darančios istorija,"viduramžiais medžiodami raganas irgi "padarė istoriją ".dabar pasakas apie raganas pakeitė mokslininkai -raganiai, kurie negali paaiškinti kaip išmirė dinozaurai, gal jie irgi sukėlė klimatą kaitą, daug bezdedami,priversdami pasaulį prie katastrofos, kaip homo sapies atsiradimo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS