Po įnirtingų respublikonų ginčų K. McCarthy paskirtas JAV Atstovų Rūmų pirmininku | KaunoDiena.lt

PO ĮNIRTINGŲ RESPUBLIKONŲ GINČŲ K. MCCARTHY PASKIRTAS JAV ATSTOVŲ RŪMŲ PIRMININKU

Respublikonų favoritas Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis) šeštadienį buvo paskirtas Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmų pirmininku ir pagaliau numalšino įnirtingą sukilimą savo partijos gretose, kuris kelias dienas buvo paralyžiavęs žemųjų Kongreso rūmų darbą.

K. McCarthy visada favoritas vadovauti respublikonų vadovaujamiems Atstovų Rūmams, tačiau jo pergalę anksti ryte vos nesužlugdė dešiniojo sparno sukilimas partijoje, dėl kurio varžybos užsitęsė iki istorinių 15 balsavimo turų.

Pirmininkas turi didžiulę įtaką Vašingtone, nes vadovauja Atstovų Rūmų darbui ir yra antrasis eilėje į prezidentus po viceprezidento.

K. McCarthy tikėjosi užsitikrinti pirmininko postą 14-ajame ture iki penktadienio vidurnakčio, tačiau patyrė šokiruojantį pralaimėjimą stebinančiose respublikonų vidaus kovose, jam pritrūkus vos vieno balso iš daugiau nei 400 atiduotų.

„Kad ir koks beprotiškas atrodytų „pirmininko“ atrankos procesas, jis padarė viską daug didesniu ir svarbesniu, nei būtų buvę, jei būtų vykdomas įprastu būdu“, – savo socialinėje platformoje „Truth Social“ pareiškė buvęs prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

„Sveikiname Keviną McCarthy ir mūsų PUIKIĄ Respublikonų partiją!“ – rašė jis.

Respublikonai, kurie turi labai mažą daugumą, įsivėlė į tarpusavio kovą, K. McCarthy nepavykus laimėti daugumos per kelis balsavimus, o jo kelią nuo antradienio blokavus apie 20 konservatyviųjų griežtosios linijos šalininkų.

Tačiau 57 metų kalifornietis, pasiūlęs dideles nuolaidas, sugebėjo surinkti daugiau nei tuziną balsų tarp perbėgėlių per du penktadienio popietės balsavimo turus.

Įsidrąsinęs K. McCarthy prognozavo, kad laimės 14-ajame ture, tačiau patyrė pažeminimą, kurį plačiai nušvietė JAV naujienų kanalai, kol galiausiai iškovojo pergalę 15-ajame raunde.

„Man tai primena tai, ką man visada sakydavo tėvas, – žurnalistams teigė K. McCarthy. – Svarbu ne tai, kaip pradedi, o kaip baigi. Ir dabar mes turime baigti dėl Amerikos visuomenės.“

Priimdamas plaktuką K. McCarthy pažadėjo, kad Atstovų Rūmų respublikonai „priims įstatymų projektus, kad išspręstų šalies problemas – nuo plačiai atvertos pietinės sienos iki „paskiausiai – Amerika“ energetikos politikos ir woke indoktrinacijos mūsų mokyklose“.

Svarbu ne tai, kaip pradedi, o kaip baigi. Ir dabar mes turime baigti dėl Amerikos visuomenės.

„Amerikos ilgalaikiai iššūkiai – skola ir Kinijos komunistų partijos iškilimas, Kongresas turi būti vieningas abiem šiais klausimais“, – sakė jis Atstovų Rūmams.

JAV prezidentas demokratas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pasveikino K. McCarthy ir pareiškime paragino abiejų partijų lyderius bendradarbiauti.

„Kaip sakiau po kadencijos vidurio rinkimų, esu pasirengęs dirbti su respublikonais, kai tik galėsiu, o rinkėjai aiškiai parodė, kad tikisi, jog respublikonai taip pat bus pasirengę dirbti su manimi, – teigė J. Bidenas. – (...) Dabar laikas valdyti atsakingai ir užtikrinti, kad pirmiausia rūpintumėmės amerikiečių šeimų interesais.“

Didelės nuolaidos

Šioje 2023 metų pradžios įtemptoje kovoje buvo surengta daugiau balsavimo turų nei per bet kuriuos pirmininko rinkimus nuo pilietinio karo laikų.

K. McCarthy visą savaitę rodė pasitikėjimą savimi, net ir tuo metu, kai jam trūko balsų, užuot papildžius maždaug 200 respublikonų, kurie jį visą laiką palaikė, bazę.

Tikimasi, kad jo partijai perėmus valdžią Kongrese, baigsis tarppartinis bendradarbiavimas, teisėkūros procesui atsidursiant aklavietėje, o respublikonams žadant agresyviai tirti daugelį J. Bideno administracijos ir jo šeimos veiklos aspektų.

Demokratai ir kai kurie K. McCarthy šalininkai privačiai nerimauja, kad jis savo kraštutinių dešiniųjų kritikams siūlo radikalius politinius įsipareigojimus, dėl kurių Rūmai taps nevaldomi.

Buvo pranešimų, kurių naujienų agentūra AFP nepatvirtino, kad jis sutiko siūlyti išlaikyti 2022 metų išlaidų lygį, įskaitant karinio finansavimo apribojimą, kuris prilygtų 75 mlrd. dolerių (70 mlrd. eurų) sumažinimui.

Tai sukėlė nerimą tarp gynybos šalininkų, siekiančių, kad JAV, atsižvelgdamos į Rusijos invaziją į Ukrainą ir drąsėjančią Kinijos poziciją Taivano atžvilgiu, demonstruotų jėgą.

Nuodų taurė?

Nė vienas įstatymų leidėjas, kad ir kokio aukšto rango, neturi įgaliojimų nustatyti biudžetą, tačiau tai, kad į šį pasiūlymą buvo rimtai atsižvelgta, rodo D. Trumpo vedamų respublikonų posūkį izoliacionizmo link.

Kiti išrinktieji įstatymų leidėjai skundėsi, kad K. McCarthy griežtosios linijos šalininkams perdavė trokštamus komitetų postus ir taisyklių pakeitimus, kurie smarkiai apribotų pirmininko vaidmenį.

Suprantama, kad perbėgėliai respublikonai pakeitė savo balsus mainais į taisyklių pakeitimus, leidžiančius atstatydinti Parlamento pirmininką balsuojant tik vienam nariui.

Jie taip pat prašo, kad jiems būtų suteiktas didesnis vaidmuo sprendžiant, kurie įstatymų projektai bus svarstomi ir kaip su jais bus elgiamasi.

Demokratai teigė, kad pirmininko vaidmuo bus nuodų taurė, dėl K. McCarthy padarytų kompromisų jam tapsiant silpniausiu pirmininku šiuolaikinėje istorijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

chutin puilo

Parama Ukrainai bus tol, kol vietoj velnio irstvos kremliuje, bala teleskos.

Per anksti apsidžiaugiai,

vatinka.Parama iš JAV Ukrainai tik didės.

pavyko ..............

gal aprims ten bent laikinai , nemėtys milijardų į balą Europoje .............
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS