Po nuogąstavimų dėl įsilaužimo, vėluoja balsavimas dėl JK konservatorių lyderio | KaunoDiena.lt

PO NUOGĄSTAVIMŲ DĖL ĮSILAUŽIMO, VĖLUOJA BALSAVIMAS DĖL JK KONSERVATORIŲ LYDERIO

Jungtinės Karalystės Konservatorių partijos narių balsavimas lyderio rinkimuose vėluoja, vyriausybės kibernetinio saugumo ekspertams išreiškus susirūpinimą dėl galimo įsilaužimo į narių balsalapius.

Atidėjimas galėtų būti naudingas Rishi Sunakui (Rišiui Sunakui), pagal populiarumą tarp partijos narių atsiliekančiam nuo Liz Truss (Liz Tras) ir turinčiam vilčių atsikovoti pozicijas per rinkimų kampaniją.

Toriams renkant savo lyderį ir, tuo pačiu, JK ministrą pirmininką, pakeisiantį Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną), partijos vadovybė nariams išsiuntinėjo laišką informuodama, kad balsavimo biuleteniai, turintys išeiti šią savaitę, atkeliaus vėliausiai iki rugpjūčio 11 dienos. Laišką vėlai antradienį paskelbė žurnalas „Spectator“.

„Taip yra dėl to, kad skyrėme laiko pridėti papildomų saugumo priemonių... balsavimo procesui ir dėl to šiek tiek sugaišome“, – sakoma laiške.

Jame nurodoma, kad partija atsisakė hibridinės sistemos, kai nariai iš pradžių gali balsuoti paštu, o vėliau apsigalvoję balsuoti internetu su specialiu saugumo kodu.

Nuo šiol bus įskaitomas tik pirmasis atiduotas – paštu ar internetu – balsas. Balsavimo pabaigos terminas išlieka rugsėjo 2-oji, o rezultatas turi būti paskelbtas trimis dienomis vėliau.

Laikraštis „The Daily Telegraph“ rašė, kad partija tokių veiksmų ėmėsi patarus Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui (NCSC). Centras sakė nuogąstaujantis, kad programišiai kampanijos pabaigoje galėtų pakeisti daug internetu atiduotų balsų.

Jokių konkrečių grėsmių iš kokios nors priešiškos valstybės nenustatyta, rašė laikraštis. Tačiau Rusija dažnai būdavo kaltinama kišimusi į Vakarų rinkimus, įskaitant JAV prezidento rinkimus.

NCSC atstovo pareiškime patvirtinama, kad centras „patarė Konservatorių partijai dėl... balsavimo internetu saugumo“.

Apie vėlavimą paskelbta laikraščio „The Times“ apklausai parodžius, kad 60 proc. partijos narių remia užsienio reikalų sekretorę L. Truss, o 26 proc. – buvusį iždo kanclerį R. Sunaką.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS