Po samdomo žudiko liudijimo – rimti nemalonumai Filipinų prezidentui | KaunoDiena.lt

PO SAMDOMO ŽUDIKO LIUDIJIMO – RIMTI NEMALONUMAI FILIPINŲ PREZIDENTUI

  • 1

Filipinai penktadienį sulaukė tarptautinių raginimų atlikti tyrimą, kai vienas vyras, anksčiau prisipažinęs, jog buvo samdomas žudikas, paliudijo, kad prezidentas Rodrigo Duterte (Rodrigas Dutertė), dirbdamas pietinio Davao miesto meru, įsakė nužudyti šimtus savo oponentų ir įtariamų nusikaltėlių.

57 metų Edgaras Matobato (Edgaras Matobatas), save vadinantis samdomu žudiku, ketvirtadienį duodamas parodymus Senato posėdyje sakė, kad 1988-2013 metų laikotarpiu jis kartu su grupe policininkų ir buvusių komunistų sukilėlių pietiniame Davao mieste R.Duterte įsakymu nužudė apie tūkstantį žmonių.

Jis taip pat tvirtino, kad vieną aukų, Teisingumo departamento Nacionalinio tyrimų biuro agentą, nušovė pats R.Duterte.

„Tai rimti kaltinimai ir mes žiūrime į juos rimtai, juos svarstome“, – sakė JAV valstybės departamento atstovas Markas Toneris.

Kritikai sako, kad numanomos įtariamų nusikaltėlių žudynės Davao mieste, kurio metu dabartinis šalies vadovas dirbo daugiau nei du dešimtmečius, tapo įprasta praktika, vėliau išplitusia visoje šalyje, kai R.Duterte tapo prezidentu.

E.Motabato liudijo Senatui, atliekančiam tyrimą dėl numanomų neteisminių egzekucijų per R.Duterte paskelbtą karą su nusikalstamumu. Nuo birželio, kai R.Duterte buvo prisaikdintas prezidentu, per šią kampaniją, policijos duomenimis, žuvo 3 140 žmonių.

Niujorke įsikūrusi žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) paragino Manilą leisti Jungtinių Tautų tyrėjams ištirti šiuos įtarimus.

„Negalima tikėtis, kad prezidentas R.Duterte pats tai tirtų, todėl labai svarbu, kad į pagalbą būtų pakviestos Jungtinės Tautos, kurios vadovautų šioms pastangoms“, – sakė HRW Azijos skyriaus direktorius Bradas Adamsas (Bredas Adamsas).

R.Duterte per rinkimų kampaniją prieš gegužę vykusius prezidento rinkimus yra nekart pripažinęs savo sąsajas su vadinamaisiais mirties būriais arba jas neigęs.

Triuškinamą pergalę valstybės vadovo rinkimuose karingo būdo R.Duterte padėjo iškovoti jo pažadas, kad bus išžudyti dešimtys tūkstančių nusikaltėlių.

R.Duterte pats kol kas nekomentavo pastarųjų kaltinimų. Tuo tarpu prezidento patarėjai griežtai juos atmetė, o teisingumo sekretorius Vitaliano Aguirre (Vitaljanas Agirė) pavadino „melu ir pramanais“.

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ biuro Maniloje atstovas Wilnoras Papa (Vilnoras Papa) sakė, kad dėl nebaudžiamumo problemos iš dalies kaltos ankstesnės vyriausybės, nepatraukusios R.Duterte baudžiamojon atsakomybėn.

„Dabar matome motociklais po du važinėjančius žudikus – panašius į tuos, kokie važinėdavo Davao miesto gatvėse dešimtojo dešimtmečio pabaigoje. Jų taikiniais yra ne tik narkotikų karteliai. Jie gali smogti praktiškai bet kam“, – sakė jis.

Parlamento narys Edcelis Lagmanas (Edselis Lagmanas) penktadienį paragino R.Duterte iš buvusių teisėjų sudaryti nepriklausomą tyrimų komisiją „nustatyti nusikaltimų vykdytojų ir jų aukų tapatybes“.

Kol kas neaišku, kas laukia buvusio „mirties būrio“ nario E.Motabato. Senato pirmininkas Aquilino Pimentelas (Akvilinas Pimentelas), artimas R.Duterte sąjungininkas, atsisakė skirti jam apsaugą.

Jo liudijimas nesusijęs su tiriamais nužudymais per karą su nusikalstamumu“, – sakė A.Pimentelas naujienų agentūrai AFP.

„Netgi nėra ženklų, kad jo gyvybei ar saugumui grėstų pavojus“, – pridūrė Senato pirmininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

cha ...kol obamos is bardako

neisvadino filipinu prezidentas --kales vaiku ... Duterte buvo jankiams geras , kovotojas pries nusikalstamuma ir korupcja ... dabar is karto is visu plysiu islindo taikdariai , demokratai , lyberastiniai gynejai ir kiti bandiugu gyneju klubai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS