Po skandalų Austrija griežtina kovos su korupcija įstatymą | KaunoDiena.lt

PO SKANDALŲ AUSTRIJA GRIEŽTINA KOVOS SU KORUPCIJA ĮSTATYMĄ

  • 1

Austrija penktadienį sugriežtino kovos su korupcija įstatymą po virtinės skandalų, dėl kurių atsistatydino aukščiausio rango politikai, įskaitant buvusį kanclerį Sebastianą Kurzą (Sebastianą Kurcą).

Parlamento patvirtinti teisės aktų pakeitimai reiškia, kad bus baudžiama už mandato pirkimą, t. y. visiems, kurie priims ar prašys kyšio ir sėkmingai kandidatuos, grės laisvės atėmimo bausmė.

36-erių S. Kurzas, ilgą laiką vadintas Europos konservatorių „vunderkindu“, 2021 metais pranešė paliekantis politiką, pasipylus kaltinimams po kraštutinių dešiniųjų Laisvės partiją (FPOe) apėmusio vadinamojo „Ibisageito“ („Ibizagate“) skandalo.

Po 2019 metų skandalo jo reitingai smuko iki 16 proc., tačiau pastaruoju metu S. Kurzo buvusiems koalicijos partneriams kraštutiniams dešiniesiems pavyko susigrąžinti paramą ir ji vėl pradėjo pirmauti apklausose.

Nuo rugsėjo įsigaliosiančiais teisiniais pakeitimais Austrija siekia panaikinti teisės spragą, leidžiant patraukti baudžiamojon atsakomybėn už korupciją, padarytą prieš pradedant eiti pareigas.

„Tai padės veiksmingai sustabdyti korupciją ateityje“, – teigiama vyriausybės pareiškime apie naująjį įstatymą, kuriuo taip pat nustatomos griežtesnės bausmės už su kyšininkavimu susijusius nusikaltimus.

„Ibisageito“ skandalas kilo, kai slapta nufilmuotame vaizdo įraše buvo matyti, kaip tuometinis kraštutinių dešiniųjų lyderis ir vicekancleris Heinzas Christianas Strache (Heincas Kristianas Štrachė) mainais už paramą partijos kampanijai siūlo viešuosius pirkimus moteriai, kurią jis laikė rusų oligarcho dukterėčia.

Vaizdo įrašas buvo filmuotas 2017 metais Ispanijos kurortinėje Ibisos saloje, prieš pat H. Ch. Strache partijai FPOe prisijungiant prie S. Kurzo vadovaujamos vyriausybės.

Paskelbus vaizdo įrašą H. Ch. Strache atsistatydino iš visų pareigų, o vyriausybė žlugo.

H. Ch. Strache buvo išteisintas bylose, susijusiose su „Ibisageito“ korupcijos skandalu.

S. Kurzas, kurio atžvilgiu atliekamas tyrimas dėl įtarimų korupcija ir melagingų parodymų davimu, taip pat tvirtina esąs nekaltas ir iki šiol nebuvo apkaltintas.

Kritikai priekaištavo, kad teisės aktų pakeitimai yra nepakankamai griežti.

Organizacija „Transparency International“ teigė palankiai vertinanti tai, kad „pagaliau įvyko tam tikras poslinkis“, tačiau, jos nuomone, reforma toli gražu nepateisina lūkesčių.

Organizacija teigė, kad vis dar galima aukoti pareigūnui artimai organizacijai mainais už paslaugas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tik

tuscia pliurpalyne reik visur geltonu liemeniu su beisbolo lazdom ir D .....ir z =0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS