Po V. Putino straipsnio apie Ukrainą Kremlius susilaiko nuo komentarų | KaunoDiena.lt

PO V. PUTINO STRAIPSNIO APIE UKRAINĄ KREMLIUS SUSILAIKO NUO KOMENTARŲ

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas rusus ir ukrainiečius pavadino „broliškomis“ tautomis ir pareiškė, esą Ukraina gali būti sėkminga ir stabili tik išsaugojusi draugiškus ryšius su Rusija.

Pirmadienį Kremliaus interneto svetainėje pasirodžiusiame straipsnyje V. Putinas rašė manantis, kad Ukraina neketina laikytis 2015 metų taikos susitarimo konfliktui su Rusijos palaikomais separatistais nutraukti rytinėje šalies dalyje.

„Esu įsitikinęs, kad tikrasis Ukrainos suverenitetas įmanomas tik partnerystėje su Rusija, – rašė V. Putinas. – Mūsų dvasiniai, žmogiškieji ir civilizaciniai ryšiai formavosi šimtmečius, buvo įsišakniję į tuos pačius šaltinius, juos užgrūdino bendri išbandymai, pasiekimai ir pergalės.“

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį susilaikė nuo komentarų, paklaustas, ar Rusija galėtų imtis separatistų kontroliuojamų Ukrainos pramoninių Donbaso teritorijų prisijungimo.

Esu įsitikinęs, kad tikrasis Ukrainos suverenitetas įmanomas tik partnerystėje su Rusija.

„Aš paliksiu šį klausimą neatsakytą“, – žurnalistams sakė D. Peskovas per konferencinį skambutį.

Nuo 2014 metų, kai po prorusiško Ukrainos prezidento nušalinimo Maskva aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį, Ukraina kovoja su Rusijos remiamais separatistais Donecko ir Luhansko srityse. Per ilgiau kaip septynerius metus besitęsiantį konfliktą jau žuvo daugiau nei 13 tūkst. žmonių.

Straipsnyje, kuris buvo paskelbtas rusų ir ukrainiečių kalbomis, V. Putinas taip pat kaltino Vakarus sistemingai siekiant nutraukti abi kaimynes siejančius istorinius ryšius.

„Antirusiško projekto autoriai Vakaruose formuoja Ukrainos politinę sistemą taip, kad prezidentai, parlamento nariai ir ministrai pasikeistų, tačiau išliktų atsiskyrimo ir priešiškumo Rusijai požiūris, – rašė Rusijos prezidentas. – Be to, visą Ukrainos valstybingumą, kaip mes suprantame, siūloma toliau kurti remiantis tik šia idėja.“

V. Putinas apkaltino Ukrainą nesilaikant 2015 metų taikos susitarime prisiimtų įsipareigojimų suteikti Donbasui plačią autonomiją, ir pareiškė, kad Kijevas veikiausiai ir neįvykdys šio susitarimo.

2015 metų susitarime, kuriam tarpininkavo Prancūzija ir Vokietija, buvo numatyta, kad Ukraina susigrąžins savo sienos su Rusija kontrolę separatistų kontroliuojamuose regionuose, kai suteiks jiems plačią autonomiją ir jie išsirinks vietos valdžią ir įstatymų leidėjus.

Daugelis ukrainiečių pasipiktino tomis nuostatomis kaip nacionalinių interesų išdavyste, o taikus konflikto sureguliavimas įstrigo.

„Aš vis labiau įsitikinu, kad Kijevui paprasčiausiai nereikia Donbaso, – rašė V. Putinas straipsnyje. – Pirmiausia dėl to, kad šių regionų gyventojai niekada nesutiks su tomis taisyklėmis, kurias jie bandė ir bando primesti jėga, blokada ir grasinimais.“

Rusijos lyderis tvirtino, kad Ukraina gavo dideles teritorijas šalies pietryčiuose ir kitur tuo laikotarpiu, kai priklausė Sovietų Sąjungai.

Paprašytas pakomentuoti V. Putino straipsnį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pareiškė, kad tai padarys vėliau, geriau su juo susipažinęs. Pasak prezidento, nepaisant V. Putino minimų „broliškų“ abiejų šalių gyventojų, Rusijos veiksmai tikrai nėra broliški.

„Tai panašiau į Kainą ir Abelį“, – sakė V. Zelenskis, daug mėnesių siekiantis susitikti su V. Putinu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Visi

Koncervatoriai gerbia Putina.

As

Ukraina,kaip putinas sako,tai musu broliai,tai musu proteviai,kaskokia nesamone kalba,kas jam padiktavo suklaidinta pagal rusija istorija,noretu kad taip butu

0...

Rusai negali nusiraminti be ukrainos niekaip.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS