Pokalbis Hamburge – žingsnis į įtampos mažinimo kursą? | KaunoDiena.lt

POKALBIS HAMBURGE – ŽINGSNIS Į ĮTAMPOS MAŽINIMO KURSĄ?

Rusijos ir JAV prezidentai Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas, pirmąsyk akis į akį susitikę Vokietijoje, pažadėjo, kad sieks glaudesnio abiejų šalių bendradarbiavimo. Ar taip ir bus, parodys laikas. Tačiau bent jau asmeninį kontaktą lyderiams užmegzti, regis, pavyko, o tai užsienio politikoje – ne antraeilis dalykas.

Buvo griežtas

D.Trumpo ir V.Putino susitikimas, kaip ir tikėtasi, tapo Didžiojo dvidešimtuko (G 20) šalių lyderių susitikimo Vokietijos uostamiestyje Hamburge kulminacija.

Tiesa, po ilgai laukto V.Putino ir D.Trumpo pokalbio, kuris užtruko daugiau nei 2 val. vietoj planuotų 30 min., abu prezidentai nebuvo itin kalbūs. Baltųjų rūmų šeimininkas teigė, kad derybose su kolega iš Rusijos buvo griežtas – jis esą spaudė V.Putiną prisipažinti, ar Kremlius iš tiesų kišosi į pernai vykusius prezidento rinkimus Jungtinėse Valstijose.

Vis dėlto tokio prisipažinimo D.Trumpas neišgirdo – V.Putinas jam į akis dar sykį pakartojo, kad kaltinimai yra išgalvoti ir niekas – nei amerikiečių žvalgyba, nei žiniasklaida – iki šiol nepateikė jokių Rusijos kaltę įrodančių faktų.

Išgirdęs šiuos žodžius, kaip teigiama, D.Trumpas paragino Rusijos vadovą pamiršti praeityje buvusius nesutarimus ir žvelgti į ateitį.

Reikalų, kuriuos JAV ir Rusija galėtų bendrai spręsti, yra daug: nuo pilietinio karo Sirijoje iki Šiaurės Korėjos branduolinių ambicijų, Šiaurės Atlanto aljanso karinių pajėgų dislokavimo netoli Rusijos sienų iki krizės Rytų Ukrainoje.

V.Putinas po pirmosios akistatos su Amerikos prezidentu pažymėjo, kad D.Trumpas – geras derybininkas, taip paneigdamas anksčiau išsakytus kai kurių JAV diplomatų, analitikų ir žiniasklaidos atstovų nuogąstavimus, esą politikos naujokas D.Trumpas gali suklupti prieš politikos senbuvį V.Putiną.

"D.Trumpas, kurį matai per televiziją, labai skiriasi nuo tikrojo D.Trumpo, – pabrėžė V.Putinas po susitikimo. – Jis puikiai supranta, su kuo kalba, ir greitai atsako į klausimus. Manau, asmeniniai santykiai užsimezgė."

Bendradarbiavimas – būtinas

Jungtinėse Valstijose D.Trumpas patiria beprecedentį spaudimą dėl numanomų jo administracijos narių, tarp kurių yra ir jo šeimos nariai, ryšių su Rusija.

Nepaisant to, JAV lyderis pareiškė norintis konstruktyviai dirbti su Maskva, įskaitant bendradarbiavimą kibernetinio saugumo srityje.

Tiesa, D.Trumpas kol kas atmetė galimybę sušvelninti sankcijas, taikomas Maskvai, nors drauge pabrėžė, kad Rusijos ir JAV ryšiai turi būti tęsiami. Atsakydamas į kritiką, esą Rusija padėjo jam laimėti prezidento rinkimus, Baltųjų rūmų šeimininkas pakartojo, kad spaudė V.Putiną šiuo klausimu, tačiau Kremliaus šeimininkas kaltinimus atkakliai neigė.

"Dukart stipriai spaudžiau prezidentą Putiną apie Rusijos kišimąsi į mūsų rinkimus, – pasakojo JAV vadovas. – Jis atkakliai tai neigė. Aš pateikiau savo nuomonę. (...) Dabar laikas judėti į priekį ir konstruktyviai dirbti su Rusija."

D.Trumpas, kurį matai per televiziją, labai skiriasi nuo tikrojo D.Trumpo.

"Mes esame nepaprastai galinga branduolinė valstybė, kaip ir jie (Rusija); mums nėra prasmės nepalaikyti santykių", – sakė D.Trumpas.

"Galvoju, kad iš šio susitikimo išėjo daug gera, taip pat manau, kad yra svarbu palaikyti dialogą. Jei nebus dialogo, bus daug problemų mūsų šaliai ir jų šaliai. Manau, kad dialogas būtinas, dialogas būtinas su visais", – pridūrė JAV prezidentas.

Tiesa, D.Trumpas pažymėjo, kad jo pagrindiniai uždaviniai skiriasi nuo V.Putino tikslų, nes kiekvienas prezidentas rūpinasi savo šalies interesais.

"V.Putinas siekia to, kas gerai Rusijai, o aš noriu to, kas gerai JAV, – teigė D.Trumpas. – Tokiu klausimu kaip Sirijos galime bendradarbiauti ir siekti ugnies nutraukimo, galime sutarti daugeliu kitų atvejų. Ir tai labai gerai. (...) Nepaisant to, Putinas visuomet norės gero Rusijai, o Trumpas norės gero JAV – taip jau yra."

JAV ir Rusija pastaruoju metu ypač nesutarė dėl veiksmų Sirijoje, nors abi šalys kovoja prieš "Islamo valstybę".

Maskva yra artima Sirijos prezidento Basharo al-Assado sąjungininkė, o Vašingtonas ilgą laiką palaikė grupuotes, kurios siekia nuversti Damasko režimą. Maskva laiko dalį jų teroristinėmis organizacijomis.

Balandžio mėnesį Kremlius įtūžo, kai D.Trumpo administracija paleido dešimtis sparnuotųjų raketų į vieną Sirijos vyriausybės pajėgų oro uostą, reaguodama į cheminę ataką viename sukilėlių kontroliuojamame mieste, JAV žvalgybos teigimu, surengtą Damasko režimo.

"Teigiama chemija"

Rusijos prezidentas teigiamai įvertino ir galimybes atkurti JAV ir Rusijos santykius, kurie, valdant D.Trumpo pirmtakui Barackui Obamai, pablogėjo iki tokio lygio, kokio nebuvo nuo pat Šaltojo karo laikų.

"Yra visos priežastys manyti, kad galėsime bent iš dalies atkurti tą bendradarbiavimo lygį, kurio mums reikia, – pripažino Rusijos lyderis. – Labai to tikiuosi ir man atrodo, kad tam tikras pamatas jau sukurtas."

Jis pridūrė, kad, konkrečiai D.Trumpo administracija atrodo ne tokia nelanksti dėl karo Sirijoje, kur Maskva ir Vašingtonas remia skirtingas konflikto šalis.

"Man atrodo, kad JAV pozicija dėl Sirijos tapo pragmatiškesnė. Esama supratimo, kad jei sujungsime savo pastangas, galėsime daugiau pasiekti", – kalbėjo V.Putinas.

Komentuodamas kaltinimus apie Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimus, V.Putinas pažymėjo, kad JAV prezidentas per jų susitikimą priėmė jo paneigimą.

"D.Trumpas uždavė daug klausimų ir aš į juos atsakiau. Man atrodo, kad jis pripažino ir priėmė šiuos atsakymus", – svarstė Rusijos prezidentas.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, dalyvavęs tame susitikime, pastebėjo, kad V.Putinas ir D.Trumpas "labai energingai ir ilgai keitėsi nuomonėmis" apie įtarimus dėl kišimosi. JAV diplomatijos vadovas pridūrė, kad abu lyderiai "labai greit užmezgė kalbą" ir kad tarp jų buvo "labai aiški teigiama chemija".

"Daugiausia laiko užėmė Sirijos klausimas, – sakė R.Tillersonas. – Yra daug klausimų. Apie beveik visus buvo užsiminta... Nė vienas iš jų nenorėjo liautis. Jie vienu metu net atsiuntė JAV pirmąją ponią, kad pažiūrėtų, ar ji gali mus iš ten ištraukti, tačiau ir tai nesuveikė... Kalbėjomės dar valandą. Jai pirmajai poniai aiškiai nepavyko."

Vėliau D.Trumpo žmona Melania per iškilmingą G20 šalių lyderių ir jų antrųjų pusių vakarienę prisėdo šalia V.Putino. Jiedu kurį laiką šnekučiavosi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS