Popiežius lankėsi Mozambiko ligoninėje: atkreipė dėmesį į ŽIV ir AIDS | KaunoDiena.lt

POPIEŽIUS LANKĖSI MOZAMBIKO LIGONINĖJE: ATKREIPĖ DĖMESĮ Į ŽIV IR AIDS

Popiežius Pranciškus savo vizitą Mozambike penktadienį užbaigė guosdamas ŽIV užsikrėtusias motinas ir vaikus katalikiškoje ligoninėje, kur sakė, jog jie yra vilties ženklas visiems tiems, kam reikia pagalbos.

Mozambikas yra viena iš pasaulio valstybių, kurias AIDS epidemija yra paveikusi labiausiai.

Maputu priemiesčio Zimpeto ligoninė yra naujausia, kurią atidaro Katalikų Bažnyčios Šv. Egidijaus bendruomenė – Romoje įsikūrusi labdaros organizacija, padėjusi tarpininkauti dėl Mozambiko 1992 metų taikos susitarimo, o paskui pradėjusi plačią kovos su AIDS iniciatyvą teikti antiretrovirusinės terapijos paslaugas infekuotiems mozambikiečiams. Pagal 2002 metais pradėtą projektą jau suteiktas gydymas maždaug 200 tūkst. žmonių.

Daugelis šių žmonių buvo nėščios moterys, kurioms buvo taikoma terapija, kad virusas nebūtų perduotas vaikams. Kaip nurodo Jungtinių Tautų AIDS programa (UNAIDS) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Afrika į pietus nuo Sacharos išlieka labiausiai ŽIV paveiktas regionas, kuriame 1 iš 25 suaugusiųjų gyvena su AIDS sukeliančiu virusu.

Kalbėdamas ligoninėje Pranciškus gyrė jos darbuotojų pasiryžimą imtis, regis, neįveikiamos užduoties.

„Šis centras parodo mums, kad visuomet būna žmonių, pasirengusių sustoti ir užjausti, nepasiduodančių pagundai pasakyti, kad „nieko negalima padaryti“ ar kad „neįmanoma kovoti su šia rykšte“. Vietoje to reikia pradėti ieškoti sprendimų. Jūs atkreipiate dėmesį į tylų, beveik negirdimą nesuskaičiuojamos daugybės moterų verksmą; kiek daug jų gyvena su gėda, nustumtos į visuomenės paribį ir visų teisiamos“, – sakė pontifikas.

UNAIDS duomenimis, 2018 metais Mozambike buvo 2,2 mln. ŽIV užsikrėtusių žmonių ir 60 proc. jų buvo moterys.

Popiežius emeritas Benediktas XVI 2009 metais pakurstė triukšmą šiuo klausimu, kai per pirmą savo kelionę į Afriką pareiškė, kad prezervatyvai tik padidino AIDS epidemiją.

Pranciškus Zimpeto ligoninėje apsilankė prieš tai, kai aukojo paskutines vizito mišias didžiuliame Maputu stadione. Vėliau penktadienį jis išskris į Madagaskarą, kur pradės savaitę truksiančios savo kelionės Afrikoje antrą etapą.

GALERIJA

  • Popiežius lankėsi Mozambiko ligoninėje: atkreipė dėmesį į ŽIV ir AIDS
  • Popiežius lankėsi Mozambiko ligoninėje: atkreipė dėmesį į ŽIV ir AIDS
  • Popiežius lankėsi Mozambiko ligoninėje: atkreipė dėmesį į ŽIV ir AIDS
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

kazas

Butu gerai perkelt mozambikus i vatikana

ten rozini dovanu duoda

kokie jus supuve komentatorei,pagal savo sugedimo laipsni nespreskit apie kitus.

Anonimas

Sitam zydokrikscioniu Setonui labai patinka ciulpti negru ir arabu by.bius. Fui slykstyne pyde.ras ir pedofilas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS