Praha perdavė Jungtinėms Valstijoms įtariamą kompiuterinį įsilaužėlį iš Rusijos | KaunoDiena.lt

PRAHA PERDAVĖ JUNGTINĖMS VALSTIJOMS ĮTARIAMĄ KOMPIUTERINĮ ĮSILAUŽĖLĮ IŠ RUSIJOS

  • 3

Čekija penktadienį pranešė, kad Jungtinėms Valstijoms perdavė rusų programišių, kuris buvo amerikiečių ieškomas dėl kibernetinių įsilaužimų į socialinius tinklus.

Jevgenijus Nikulinas buvo laikomas Prahos kalėjime nuo 2016  metų, kai buvo suimtas Čekijos sostinėje per bendrą operaciją su Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnais. Rusijoje J. Nikulinas yra apkaltintas sukčiavimu.

Programišiaus ekstradicija įvyko Vašingtonui kaltinant Rusiją bandymu per įsilaužimus į kompiuterines sistemas „kištis“ į 2016 metų prezidento rinkimus, kuriuos laimėjo Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas). Kremlius šiuos kaltinimus neigia.

Čekijos teisingumo ministerija „patvirtina, kad Rusijos pilietis J. Nikulinas buvo perduotas Jungtinėms Valstijoms“, - pranešė ministerijos atstovė Tereza Schejbalova (Tereza Šeibalova) tviteryje.

Ekstradicija „įvyko naktį“, pridūrė ji.

Portalo flightaware.com duomenimis, JAV vyriausybės lėktuvas iš Prahos išskrido ketvirtadienį netrukus po vidurnakčio ir po devynių valandų nutūpė netoli Vašingtono.

Po J. Nikulino suėmimo Maskva apkaltino Vašingtoną priekabiavimu prie jos piliečių ir pažadėjo kovoti prieš jo ekstradiciją.

Vėliau Rusija išdavė savą programišiaus arešto orderį, apkaltinusi jį įtariama vagyste iš piniginių perlaidų sistemos „WebMoney“.

JAV kaltina J. Nikuliną įsilaužimu į tokių Silicio slėnio bendrovių kaip „LinkedIn“ ir Dropbox“ kompiuterius 2012 metais, anksčiau sakė ruso advokatas Martinas Sadilekas.

Jis taip pat sakė, kad J. Nikulinas tvirtina, jog FTB tyrėjai dukart bandė jį įtikinti prisipažinti įsilaužus į JAV Demokratų partijos kompiuterinę sistemą.

Praėjusiais metais Prahos teismas išaiškino, kad J. Nikulinas gali būti perduotas Rusijai arba JAV.

J. Nikulinas iš pradžių užginčijo savo ekstradiciją į abi šalis, bet vėliau skundą dėl ekstradicijos į Rusiją atsiėmė.

Po Prahos Aukštojo Teismo sprendimo lemiamą žodį dėl ekstradicijos turėjo tarti teisingumo ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

vycka

as irgi noreciau taip moket isilaust

noviciokas

Ruskiu programisius mieliau renkasi amerika,o ne ruskyna?Bijo buti putlerio kokteiliu pavaisintas,nes jaucia,kad per daug atskleide.

...

Va kas laušis į 'mūsų' e'balsavimo sistemą...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS