Prancūzija ir Vokietija po ginčo dėl „smegenų mirties“ siūlo planus NATO | KaunoDiena.lt

PRANCŪZIJA IR VOKIETIJA PO GINČO DĖL „SMEGENŲ MIRTIES“ SIŪLO PLANUS NATO

Prancūzija ir Vokietija trečiadienį pateikė atskirus pasiūlymus, kaip reformuoti NATO, prezidentui Emmanueliui Macronui (Emanueliui Makronui) savo pareiškimu, kad Aljansą yra ištikusi „smegenų mirtis“, išprovokavus didelį pasipiktinimą kelios savaitės iki itin svarbaus viršūnių susitikimo.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) vienos dienos susitikimu su 28 savo kolegomis iš NATO valstybių pasinaudojo kaip proga paaiškinti E. Macrono verdiktą ir pateikti idėjų padėčiai pagerinti.

E. Macronas interviu savaitraščiui „The Economist“ sakė, kad Turkijos karinis įsiveržimas į Siriją ir prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vadovaujamos Amerikos neprognozuojamumas rodo, kad Aljansui stinga reikiamo strateginio mąstymo.

J.-Y. Le Drianas pasiūlė suformuoti „iškilių asmenų grupelę“, kuri apgalvotų „Aljanso turimą viziją apie savo vertybes bei tikslus“, ir pateiktų išvadas lyderiams per jų susitikimą 2021 metais.

Šie ekspertai turėtų sutelkti dėmesį į NATO santykius su Rusija ir būsimus iššūkius Aljanso saugumui, ypač – terorizmą, Kinijos iškilimą ir naujų karinių technologijų poveikį, ministrams sakė J.-Y. Le Drianas.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) atskirai pasiūlė suformuoti ekspertų grupę politiniam mąstymui pastiprinti, kuriai vadovautų NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, ir sakė, jog labai svarbu išsaugoti Aljansą – „Europos gyvybės draudimą“.

Šio pasiūlymo tikslas – svarstyti, kaip galėtume sustiprinti NATO kaip platformą politiniams iššūkiams, kurių visi drauge patiriame, spręsti.

„Svarbu užtikrinti, kad NATO, tokia vieninga, kokią suprantame vienybę, taip pat žengtų į ateitį – kad NATO viduje nebūtų skaldančių tendencijų, – žurnalistams sakė H. Maasas. – Reikia stiprinti NATO politinį sparną. Taip pat reikia didesnio politinio koordinavimo tarp partnerių.“

Nelinksmas gimtadienis

J. Stoltenbergas, kuris kitą savaitę nuvyks į Paryžių asmeniškai pasikalbėti su E. Macronu dėl jo komentarų, sveikino Vokietijos pasiūlymą.

„Šio pasiūlymo tikslas – svarstyti, kaip galėtume sustiprinti NATO kaip platformą politiniams iššūkiams, kurių visi drauge patiriame, spręsti“, – sakė jis.

NATO šiemet mini 70-ąsias savo įkūrimo metines, bet gimtadienis nėra linksmas. E. Macrono komentarai pasirodė D. Trumpui nuolat skundžiantis dėl mažų Europos išlaidų gynybai ir didėjant susirūpinimui dėl Turkijos, kuri nelabai paisydama sąjungininkių nusipirko raketų iš Rusijos ir surengė karinę operaciją Sirijoje.

Prancūzų pareigūnai tvirtina, kad E. Macronas žengė drąsų ir būtiną žingsnį atvirai išsakydamas tiesas, apie kurias kitos sąjungininkės vengia kalbėti.

„Nebandome laimėti populiarumo konkurso, bet norime būti išgirsti ir suprasti“, – sakė vienas iš jų.

Tačiau E. Macrono argumentai, kad Europa turėtų bandyti užsitikrinti savo pačios saugumą nesikliaudama JAV, papiktino sąjungininkes Europos rytuose, tiesiogiai juntančias Rusijos grėsmę.

Kitų šalių diplomatai pažymi, jog kol kas Europai visiškai nerealu galvoti, kad ji gali apsiginti be JAV pagalbos. Ekspertų apskaičiavimu, šiai spragai užpildyti reiktų šimtų milijardų eurų.

„Šiuo metu nėra patikimos alternatyvos NATO. Mums reikia amerikiečių pajėgumų“, – sakė vienas diplomatas.

Kai kuriuos diplomatus suglumino ir E. Macrono raginimai kurti politiškesnį NATO. Jie atkreipė dėmesį, kad pastaraisiais metais pati Prancūzija griežtai prieštaraudavo tokiam žingsniui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS