Prancūzija: Rusijoje nebuvo įvykdytos laisvų ir demokratinių rinkimų sąlygos | KaunoDiena.lt

PRANCŪZIJA: RUSIJOJE NEBUVO ĮVYKDYTOS LAISVŲ IR DEMOKRATINIŲ RINKIMŲ SĄLYGOS

  • 3

Prancūzija pirmadienį pareiškė, kad rinkimai, pratęsę Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdymą dar bent šešeriems metams, vyko represijų sąlygomis, ir gyrė daugybę rusų, kurie nepabijojo pademonstruoti savo pasipriešinimą režimui.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Paryžius „atkreipė dėmesį į numatomus rezultatus“ po tris dienas trukusio balsavimo, atidavusio V. Putinui penktąją kadenciją Kremliuje.

Nuo 2000-ųjų valdžioje esantis 71-erių Rusijos lyderis rinkimuose neturėjo rimtų varžovų. Be to, praėjusį mėnesį Arkties kalėjime mirė žymiausias jo kritikas Aleksejus Navalnas.

„Nebuvo įvykdytos laisvų, pliuralistinių ir demokratinių rinkimų sąlygos“, – pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija ir pridūrė, kad tris dienas trukęs balsavimas vyko „didėjant represijoms prieš pilietinę visuomenę ir visų formų opoziciją režimui“.

„Prancūzija sveikina daugybės Rusijos piliečių, kurie taikiai pasipriešino šiam išpuoliui prieš jų pagrindines politines teises, drąsą“, – pridūrė ji.

Tūkstančiai žmonių Rusijoje ir užsienyje atsižvelgė į A. Navalno bendražygių ir kitų Rusijos opozicionierių raginimą sekmadienio vidurdienį ateiti į rinkimų apylinkes ir surengti protesto akciją, kurią organizatoriai pavadino „vidudieniu prieš Putiną“.

Į šią akciją rusus prieš mirtį kvietė A. Navalnas.

Prancūzija pabrėžė, kad A. Navalnas mirė „iš dalies dėl to, kad Rusijos institucijos sugriežtino jo kalinimo sąlygas“.

Užsienio reikalų ministerija taip pat pareiškė, kad yra nusivylusi tuo, jog jau trečius metus vykstančio V. Putino karo prieš Ukrainą kritikams nebuvo leista dalyvauti rinkimuose.

Prancūzija sveikina daugybės Rusijos piliečių, kurie taikiai pasipriešino šiam išpuoliui prieš jų pagrindines politines teises, drąsą.

Paryžius taip pat apgailestavo, kad Rusija nepakvietė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) rinkimų stebėtojų.

Jis taip pat pasmerkė tai, kad rinkimai buvo surengti Rusijos okupuotose Pietų ir Rytų Ukrainos teritorijose.

„Prancūzija nepripažįsta ir niekada nepripažins šių „rinkimų“ ir jų rezultatų ir dar kartą patvirtina, kad palaiko Ukrainos suverenitetą, nepriklausomybę, vienybę ir teritorinį vientisumą“, –  sakoma pranešime.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) nurodė, kad nesveikins V. Putino su pergale.

„Aleksejaus Navalno mirtis ir visų [V. Putino] oponentų uždraudimas reiškia, kad negalima sveikinti ko nors su rinkimais, pažymėtais tų, kurie kovojo už pliuralizmą Rusijoje, mirtimi“, – sakė jis prancūzų dienraščiui „Le Parisien“.

Oficialiosios Rusijos Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, suskaičiavus balsalapius iš 99 proc. balsavimo apylinkių, V. Putinas surinko 87,33 proc. visų atiduotų balsų, pirmadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra RIA.

Tai rekordinis skaičius Rusijos prezidento rinkimuose, kuriuose nebuvo realios opozicijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

VAKARAMS belieka tik stebėti ir b e z d ė t i ,

tik SAU po nosimi ir KONSERVAMS gyventi neapibrėžtume -- kgbisto OŽIO s m a r v ė j ė

chutin puilo

Kokių ten paliaubų per olimpiadą Makronas vėl prašo nusikaltėlio putlerio? Ko jis ir vėl skambinėja tam paieškomam nusikaltėliui?

Neptūnas

Prancūzija gali eiti ten iš kur juos pagimdė. Ypač jų prezidentas iškrypėlis vedęs savo mokytoją.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS