Prancūzijoje nepaisant viruso protrūkio vyksta vietos rinkimai | KaunoDiena.lt

PRANCŪZIJOJE NEPAISANT VIRUSO PROTRŪKIO VYKSTA VIETOS RINKIMAI

Visoje Prancūzijoje sekmadienio rytą prasidėjo savivaldos rinkimai, nors dėl plintančio koronaviruso daugelis rinkėjų, tikėtina, liks namuose.

Balsavimo apylinkės atsidarė 8 val. ryto vietos (9 val. Lietuvos) laiku, o užsidarys 18, 19 ir 20 val. vietos (18, 20 ir 21 Lietuvos) laiku, priklausomai nuo savivaldybės. Antrąjį turą  planuojama surengti kovo 22 dieną.

Teisę balsuoti maždaug 35 tūkst. savivaldybių turi apie 47,7 mln. registruotų rinkėjų. Kai kurios komunos teturi kelias dešimtis gyventojų. Be kita ko, bus renkami merai ir miestų tarybų nariai.

Rinkimai vyksta šalyje įvedus naujus apribojimus, siekiant pristabdyti koronaviruso plitimą. Be kitų priemonių, uždaroma dauguma parduotuvių, kavinės, restoranai, kino teatrai ir sporto salės.

Iki šiol šalyje nustatyta apie 4,5 tūkst. koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų, o 91 žmogus mirė.

Prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) nutarė neatidėti rinkimų, baiminantis, kad toks žingsnis būtų nedemokratiškas. Vis dėlto epidemija gali smarkiai sumažinti rinkėjų aktyvumą.

Vyriausybė nurodė balsavietėse imtis beprecedenčių sanitarijos priemonių.

Organizatoriams nurodyta sudaryti sąlygas žmonėms eilėse laukti vieno metro atstumu vienas nuo kito, taip pat parūpinti muilo ir dezinfekcinio skysčio rankoms bei servetėlių balsavimo mašinoms valyti. Balsuotuojams buvo liepta atsinešti savų rašiklių balsalapiams pildyti ir pasirašyti rinkėjų sąrašuose.

Kaip praneša naujienų agentūros AP žurnalistai, šių nurodymų įvairiose balsavimo vietose laikomasi nevienodai.

Per šiuose rinkimus daugumos rinkėjų nuomonę labiausiai lemia padėtis jų gyvenamojoje vietoje, bet jie taip pat yra svarbus indikatorius prieš 2022-aisiais vyksiančius prezidento rinkimus.

Sekmadienio balsavimas yra nelengvas iššūkis prieš trejus metus įkurtai E. Macrono centristinei partijai, pirmąkart besivaržančiai savivaldos rinkimuose, bet vis dar neįgijusiai aiškaus palaikymo visoje Prancūzijoje. E. Macrono vyriausybė taip pat yra nepopuliari po daug mėnesių trukusių „geltonųjų liemenių“ judėjimo protestų prieš numanomą socialinį neteisingumą ir kelias savaites vykusių streikų bei demonstracijų prieš planuotą pensijų sistemos pertvarkymą.

Konservatyvi Respublikonų partija, žalieji, kraštutinis dešinysis „Nacionalinis sambūris“ ir į sunkią padėtį patekę socialistai taip pat varžosi dėl kelių svarbių merų postų ir stengiai sustiprinti arba išlaikyti savo politines pozicijas šalies mastu.

Pagrindinės grumtynės vyksta Paryžiuje, kurio meras paprastai būna reikšmingas Prancūzijos politikos veikėjas. Be to, jam arba jai teks rūpintis 2024 metų vasaros olimpiados organizavimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS