Prancūzijos ūkininkai artėja prie svarbiausių šalies vietų: policija sutelkė pajėgas | KaunoDiena.lt

PRANCŪZIJOS ŪKININKAI ARTĖJA PRIE SVARBIAUSIŲ ŠALIES VIETŲ: POLICIJA SUTELKĖ PAJĖGAS

  • 1

Traktorių kolonos trečiadienį artėjo prie Paryžiaus, Liono ir kitų strategiškai svarbių Prancūzijos vietovių, tūkstančiams protestuojančių ūkininkų, regis, nepaisius įspėjimų apie policijos įsikišimą, jei peržengs ministrų nustatytas raudonas linijas.

Prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) vyriausybės siūlomos nuolaidos nepadarė įspūdžio ūkininkų profsąjungoms, kurios ragino savo narius kovoti dėl didesnių pajamų, mažesnio biurokratizmo ir apsaugos nuo užsienio konkurencijos.

„Aš jumis didžiuojuosi“, – sakė pietvakarinio Lo ir Garonos departamento Žemės ūkio rūmų vadovas Serge'as Bousquet-Cassagne (Seržas Bukė-Kasanė) protestuotojams, traukusiems į didmeninį Renžiso turgų, esantį į pietus nuo Paryžiaus, svarbų sostinės maisto paskirstymo centrą.

„Jūs kovojate šiame mūšyje, nes jei nekovosime, mirsime“, – teigė jis.

Vyriausybė įspėjo ūkininkus laikytis atokiau nuo Renžiso ir didžiųjų miestų, o vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas (Žeraldas Darmanenas), iki šiol nurodęs policijai elgtis atsargiai, teigė, kad pareigūnai yra pasirengę ginti strategiškai svarbias vietas.

„Jie negali užpulti policijos, negali patekti į Renžisą, negali patekti į Paryžiaus oro uostus ar Paryžiaus centrą, – sakė G. Darmaninas transliuotojui „France 2“. – Bet leiskite dar kartą pasakyti, kad jei jie bandys, mes būsime ten.“

Nepaisydama perspėjimo, šalies pietvakariuose pradėjusi važiuoti traktorių kolona trečiadienį tęsė kelionę link Renžiso, naktį praleidusi pakeliui esančiuose ūkiuose, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Laukiant jų atvykimo, prie A6 greitkelio, vedančio į šį maisto turgų, buvo dislokuoti policijos padaliniai su šarvuočiais, o turgaus prieigose įrengti policijos patikros punktai.

Pažadai nepakankami

Ministras pirmininkas Gabrielis Attalis (Gabrielis Atalis) antradienį parlamente pareiškė, kad jo vyriausybė yra pasirengusi išspręsti krizę, ir gyrė žemės ūkio sektorių kaip „mūsų jėgą ir pasididžiavimą“.

Jūs kovojate šiame mūšyje, nes jei nekovosime, mirsime.

Tikriausiai turėdamas galvoje ginčijamas Europos Sąjungos taisykles, jis sakė: „Prancūzijai turi būti padaryta išimtis jos žemės ūkiui.“

Trečiadienį ekonomikos ministras Bruno Le Maire'as (Briunas Le Meras) pažadėjo, kad Prancūzija neleis pasirašyti dabartinės ES ir Pietų Amerikos MERCOSUR bloko prekybos susitarimo versijos, dėl kurios pasekmių perspėja protestuotojai.

Jis taip pat sakė, kad bus atidžiau prižiūrimos Europos maisto prekybos platformos, kad būtų užtikrinta, jog „ūkininkų pajamos nebūtų pirmasis dalykas, kuris aukojamas prekybos derybose“.

Tačiau ūkininkai teigė, kad pažadai, įskaitant garantijas dėl didesnių išmokų pagal ES bendrąją žemės ūkio politiką (BŽŪP), nėra pakankami.

Prancūzija yra didžiausia ES žemės ūkio subsidijų gavėja, gaunanti daugiau kaip 9 mlrd. eurų per metus.

Kadaise buvusi didžiausia bloko žemės ūkio produktų eksportuotoja, dabar ji užima trečią vietą po Nyderlandų ir Vokietijos.

G. Darmaninas teigė, kad trečiadienį Prancūzijos keliuose protestavo 10 tūkst. ūkininkų, kurie užblokavo 100 vietų prie pagrindinių kelių.

Kolonos ne tik judėjo link Paryžiaus, bet ir bandė apsupti trečią pagal dydį Prancūzijos miestą Lioną.

Pietvakarių Tulūzoje protestuojantys ūkininkai bandė užblokuoti vietinę didmeninį maisto turgų, tačiau policija juos išvaikė.

Ūkininkų nepasitenkinimas girdimas visoje Europoje, o Ispanijos ūkininkai antradienį pareiškė, kad prisijungs prie Prancūzijos, Vokietijos, Lenkijos, Lietuvos, Rumunijos, Belgijos ir Italijos ūkininkų protestų.

Trečiadienį ūkininkai užblokavo daugiau eismo arterijų visoje Belgijoje, siekdami sutrikdyti prekybą didžiuosiuose uostuose ir toliau reikalaudami nuolaidų, kad gautų geresnes kainas už savo produkciją ir mažiau biurokratijos savo darbui atlikti.

Belgijoje jau ketvirtą dieną vykstančių mitingų metu tik keli šimtai traktorių sutrikdė eismą visoje 11,5 mln. gyventojų turinčioje šalyje. Šimtai tūkstančių belgų susidūrė su trikdžiais ir sunkiai galėjo vykti į darbą, dėl protestų buvo atšaukiami vizitai ir pas gydytojus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

kaip policajau ir kariuomene igaus sveiko mastymo visur viskas pasikeis g

SUSIJUSIOS NAUJIENOS