Prasidėjo „British Airways“ pilotų streikas, atšaukti beveik visi skrydžiai | KaunoDiena.lt

PRASIDĖJO „BRITISH AIRWAYS“ PILOTŲ STREIKAS, ATŠAUKTI BEVEIK VISI SKRYDŽIAI

Pirmadienį prasidėjo pirmasis pasaulinis „British Airways“ pilotų streikas. Dėl dvi dienas truksiančio streiko gali būti atšaukti beveik visi skrydžiai.

Pirmadienį „British Airways“ atšaukė beveik visus skrydžius Jungtinėje Karalystėje (JK).

„Po daugelį mėnesių trukusių bandymų išspręsti ginčą dėl atlyginimų, labai apgailestaujame dėl to, kas įvyko“, – sakoma „British Airways“ pranešime.

Visgi oro linijų atstovai pabrėžė, kad yra pasirengę derėtis su Britų oro linijų pilotų asociacija (BALPA).

„Deja, negavę informacijos iš BALPA dėl to, kurie pilotai streikuos, negalėjome nuspėti, kiek iš jų ateis į darbą ir kokius orlaivius jie gali pilotuoti, taigi neturėjome kitos išeities, kaip tik atšaukti beveik 100 proc. skrydžių“, – teigia „British Airways“.

Didžiausios JK oro linijos ir 4,3 tūkst. bendrovės pilotų jau devynis mėnesius nesutaria dėl atlyginimų. Šio nesutarimo pasekmė – streikas, galintis sutrikdyti beveik 300 tūkst. keliautojų planus.

Penktadienį britų premjero Boriso Johnsono Vyriausybė ragino abi puses „sėsti prie derybų stalo ir visa tai išspręsti“.

Visgi „British Airways“ tik papylė žibalo į ugnį ir pagrasino atimti iš pilotų ir jų šeimų narių galimybę nemokamai keliauti, jei streikas vis tik bus surengtas.

„Neatsiprašome dėl to, kad darome viską, jog apsaugotume savo klientus nuo trukdžių“, – „Financial Times“ sakė „British Airways“ atstovas.

BALPA atmetė liepą oro linijų pateiktą pasiūlymą padidinti pilotų atlyginimus 11,5 proc. per trejus metus.

„British Airways“ teigimu, pasiūlymą priėmę kapitonai sulauktų „pasaulinio lygio“ atlyginimo, siekiančio 200 tūkst. svarų sterlingų (220 tūkst. eurų) per metus. Pasak bendrovės, kitos profesinės sąjungos jau sutiko su 11,5 proc. atlyginimo padidinimu.

Savo ruožtu BALPA tvirtina, kad antrieji pilotai gauna kur kas mažesnius – apie 70 tūkst. svarų per metus – atlyginimus, o pradedantieji sulaukia vos 26 tūkst. svarų per metus atlygio. Tai reiškia, kad vos pradėję darbą pilotai dažnai būna įklimpę į skolas, nes pilotų mokymai, BBC duomenimis, kainuoja apie 100 tūkst. svarų.

BALPA taip pat pabrėžia, kad „British Airways“ patronuojančios bendrovės IAG pelnas iki mokesčių pernai augo beveik 10 proc.

„Viena streiko diena „British Airways“ kainuos, jų pačių skaičiavimais, 40 mln. svarų. Skirtumas tarp mūsų yra vos 5 mln. svarų. Kodėl jie nenori bendradarbiauti ir užbaigti šį ginčą?“ – tviteryje rašė BALPA.

EPA-ELTOS nuotr.

BALPA teigimu, „British Airways“ taip ir neatsakė į profsąjungos pateiktą pasiūlymą.

„British Airways“ pilotai grasina streikuoti ir rugsėjo 27 d., taip pat rengti streikus žadama žiemos atostogų metu, jei ginčas vis dar nebus išspręstas.

„Giliai apgailestaujame“

Pasak „British Airways“, „absoliuti dauguma“ oro linijų keleivių jau pakeitė skrydžių laiką arba jiems buvo grąžinti sumokėti pinigai.

„Nenuvertiname sukeltų nepatogumų, dėl kurių giliai apgailestaujame“, – pranešime keleviams tvirtino „British Airways“.

„Financial Times“ duomenimis, per dvi dienas „British Airways“ įprastai įvykdo apie 1,7 tūkst. skrydžių.

IAG, kuriai priklauso „British Airways“, šiuo metu bando atgauti investuotojų pasitikėjimą po to, kai bendrovės akcijų kaina per pastaruosius 12 mėnesių smuko net 40 proc..

BALPA generalinio sekretoriaus Briano Struttono teigimu, bendrovė ėmėsi „išlaidų mažinimo plano, kuris, pilotų nuomone, ne tik subjaurojo puikų prekės ženklą, bet ir apsunkino pačių pilotų darbą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS