Prekybos deryboms judant į priekį, Kinija sutarė su JAV dėl muitų atšaukimo | KaunoDiena.lt

PREKYBOS DERYBOMS JUDANT Į PRIEKĮ, KINIJA SUTARĖ SU JAV DĖL MUITŲ ATŠAUKIMO

Kinija ir Jungtinės Valstijos sutarė dėl plano per kelis etapus atšaukti prekybos karo metu įvestus muitus, pranešė Kinijos prekybos ministerija, derybininkams bandant pasiekti prekybos susitarimą.

Abi pusės jau ilgiau nei metus yra įsitraukusios į prekybos karą, kurio metu šimtų milijardų dolerių vertės prekėms buvo įvesti abipusiai muitai.

Pastaruoju metu atsirado vilties, kad Vašingtonas ir Pekinas jau beveik pasiekė dalinį susitarimą, kuris vėliau gali turėtų išaugti iki platesnės sutarties.

„Pastarąsias dvi savaites abiejų pusių derybų lyderiai rimtai ir konstruktyviai diskutavo, kaip tinkamai išspręsti esminius klausimus ir sutarė atšaukti papildomus muitus etapais, judant (galutinio) susitarimo link“, – spaudos konferencijoje paskelbė Prekybos ministerijos atstovas spaudai Gao Fengas.

Jei JAV patvirtins šią informaciją, tai bus dar vienas teigiamas ženklas derybose dėl dalinės prekybos sutarties, apie kurią kol kas nėra daug žinoma.

G. Fengo teigimu, jei bus pasiektas vadinamasis „pirmosios fazės susitarimas“, muitus abi šalys turi atšaukti „proporcingai ir tuo pat metu“.

„Tai yra svarbi sąlyga susitarimui pasiekti“, – sakė jis.

Praeitą penktadienį Kinijos vicepremjeras Liu He telefonu pasikalbėjo su JAV prekybos įgaliotiniu Robertu Lighthizeriu ir iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu. Šį pokalbį abi šalys apibūdino kaip „konstruktyvų“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketino pasirašyti dalinę prekybos sutartį su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu dabar jau atšauktame viršūnių susitikime Čilėje, kuris turėjo vykti vėliau lapkritį.

Penktadienį D. Trumpas tvirtino „besirenkantis iš kelių galimų vietų“, kuriose būtų galima pasirašyti sutartį.

D. Trumpas taip pat pabrėžė, kad derybos juda pirmyn, o „mūsų susitarimas su Kinija vyksta gerai“, tačiau prezidentas ne kartą sakė nenorintis atskleisti daugiau detalių, kol susitarimas nėra užbaigtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS