Premjeras: palestiniečių vyriausybė pateikė atsistatydinimo pareiškimą | KaunoDiena.lt

PREMJERAS: PALESTINIEČIŲ VYRIAUSYBĖ PATEIKĖ ATSISTATYDINIMO PAREIŠKIMĄ

  • 0

Palestiniečių ministras pirmininkas Mohammadas Shtayyeh (Mohamadas Štajė) pirmadienį paskelbė apie savo vyriausybės, valdančios dalį okupuoto Vakarų Kranto, atsistatydinimą.

„Įteikiau vyriausybės atsistatydinimo pareiškimą prezidentui Mahmoudui Abbasui (Mahmudui Abasui)“, – sakė M. Shtayyeh.

Jis pridūrė, kad vyriausybė atsistatydina po „įvykių, susijusių su agresija prieš Gazos Ruožą ir eskalavimu Vakarų Krante bei Jeruzalėje“.

M. Shtayyeh paragino imtis naujų priemonių atsižvelgiant į tebesitęsiantį karą Gazos Ruože.

„Kitam etapui ir jo iššūkiams reikia naujų vyriausybinių ir politinių priemonių, kuriomis būtų atsižvelgta į naują tikrovę Gazos Ruože“, – sakė jis.

M. Shtayyeh taip pat paragino siekti palestiniečių tarpusavio sutarimo ir išplėsti palestiniečių savivaldos valdymą visose palestiniečių teritorijose.

Jis sakė, kad praėjusį antradienį pasiūlė atsistatydinimą, tačiau oficialiai atsistatydinimo pareiškimą įteikė pirmadienį.

Spalį pasidėjus Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karui, M. Abbasas sulaukia vis daugiau pykčio dėl to, jog griežtai nepasmerkė Izraelio puolimo Gazos Ruože ir didėjančio smurto Vakarų Krante.

Kitam etapui ir jo iššūkiams reikia naujų vyriausybinių ir politinių priemonių, kuriomis būtų atsižvelgta į naują tikrovę Gazos Ruože.

Nuo 2007 metų ribotą valdžią Vakarų Krante turi M. Abbaso vadovaujama palestiniečių savivalda, o Gazos Ruožą valdo „Hamas“.

M. Shtayyeh atsistatydina tokiu metu, kai kelios šalys, įskaitant JAV, ragina sukurti reformuotą palestiniečių savivaldą, kuri pasibaigus karui Gazos Ruože perimtų vadovavimą visoms palestiniečių teritorijoms.

Karą Gazos Ruože sukėlė precedento neturintis „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį spalio 7 dieną, per kurį žydų valstybėje žuvo apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, pagrįsti oficialiais skaičiais.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože dar liko apie 130 įkaitų, kurių mažiausiai 31, kaip manoma, buvo nužudytas.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 29 tūkst. 782 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS