Prieš svarbų viršūnių susitikimą dėl pagalbos Ukrainai – ES kompromisas Vengrijai | KaunoDiena.lt

PRIEŠ SVARBŲ VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMĄ DĖL PAGALBOS UKRAINAI – ES KOMPROMISAS VENGRIJAI

  • 0

Europos Sąjungos valstybės pasiūlė Vengrijos ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui kasmet rengti debatus dėl pagalbos Ukrainai, bet kad nebūtų galimybės kaskart vetuoti 50 mlrd. eurų ES pagalbos Kyjivui, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Ketvirtadienį Briuselyje vyks bloko vadovų aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriame bus bandoma įtikinti V. Orbaną atsisakyti pasipriešinimo be galo reikalingam finansavimui Ukrainai.

V. Orbanas – artimiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas ES – užsitraukė 26 bloko narių pyktį, gruodį sužlugdęs susitarimą dėl didelio pagalbos beveik dvejus metus su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai paketo.

Kritikai jau seniai kaltina V. Orbaną, kad jis laiko paramą Ukrainai įkaite, siekdamas priversti Briuselį atblokuoti milijardus eurų ES lėšų, įšaldytų dėl ginčo dėl teisinės valstybės principo jo šalyje.

ES pareigūnai bandė rasti kompromisą su Vengrija, kad būtų susitarta dėl ketverių metų paramos paketo Ukrainai, kuris yra platesnės bloko biudžeto pertvarkos dalis.

Budapeštas yra sakęs, kad V. Orbanas yra pasirengęs pritarti, tačiau su sąlyga, kad kasmet bus balsuojama dėl finansavimo pratęsimo ir jis turėsiąs galimybę vetuoti.

Pasiekėme tokį etapą, kai tai turi išspręsti lyderiai, ypač Vengrijos pusėje.

Tačiau jo kolegos iš ES pavadino tai „raudona linija“, kurios jie nenori peržengti, ir vietoj to pasiūlė tik kasmet rengti diskusijas šiuo klausimu.

Vienas aukšto rango ES pareigūnas sakė, kad tai „vienas žingsnis Vengrijos link“, tačiau „vis dar yra problemų“.

„Pasiekėme tokį etapą, kai tai turi išspręsti lyderiai, ypač Vengrijos pusėje“, – sakė pareigūnas.

Jei jiems nepavyks įtikinti V. Orbano atsisakyti veto ilgalaikiam paramos Kyjivui paketui, likę ES vadovai pažadėjo susivienyti, kad Ukrainą pasiektų pagalba.

Tačiau Kyjivui iki pavasario gali pritrūkti biudžeto lėšų, todėl šiam pasiūlymui įgyvendinti prireiktų daugiau laiko, o pagalba greičiausiai būtų teikiama tik vienerius metus.

Įtikinti V. Orbaną, kuris ne kartą yra pasipriešinęs Briuseliui, bus nelengva, todėl politinės grumtynės gali trukti ne vieną valandą.

Didėjant nusivylimui Vengrijos vaidmeniu, vis dažniau pasigirsta raginimų aktyvuoti 7-ąjį Bendrijos sutarčių straipsnį ir atimti iš Budapešto balsavimo teisę.

Tam reikėtų visų kitų 26 vadovų vieningo sutarimo, o kol kas tik nedaugelis norėjo viešai pritarti šiai galimybei.

Gairės: ES, Vengrija, pagalba Ukrainai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS