Prognozės: koronavirusas gali pakenkti pasaulio ekonomikos augimui | KaunoDiena.lt

PROGNOZĖS: KORONAVIRUSAS GALI PAKENKTI PASAULIO EKONOMIKOS AUGIMUI

  • 1

Koronaviruso epidemija gali šiais metais pakenkti pasaulio ekonomikos augimui, sekmadienį perspėjo Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė, tačiau pridūrė, kad vėliau galima tikėtis ir staigaus bei spartaus ūkio atsigavimo.

„Gali būti sumažėjimas, kuris visgi, kaip mes tikimės, bus maždaug 0,1-0,2 proc.“, – per Dubajuje vykstantį Pasaulio moterų forumą sakė TVF vadovė Kristalina Georgieva.

Jos teigimu, visas plintančios ligos, nuo kurios jau mirė daugiau nei 1600 žmonių, poveikis priklausys nuo to, kaip greitai pavyks virusą pažaboti.

„Visiems patarčiau nedaryti skubotų išvadų. Vis dar yra daug neapibrėžtumo. Mes svarstome kelis scenarijus, tačiau kol kas ne prognozes, todėl paklauskite manęs po dešimtis dienų“, – sakė K. Georgieva.

Sausį TVF sumažino pasaulio ekonomikos prieaugio prognozę šiems metams 0,1 proc. iki 3,3 proc., palyginti su 2,9 proc. prieaugiu praėjusiais metais, kuris buvo mažiausias per dešimtmetį.

Pasak K. Georgievos, šiuo metu „per anksti“ vertinti visą epidemijos poveikį. Tačiau ji pripažino, kad virusas jau paveikė tokius sektorius, kaip turizmas ir transportas.

„Per anksti pasakyti, nes mes vis dar nežinome šio viruso pobūdžio. Mes nežinome, kaip greitai Kinija sugebės jį pažaboti. Nežinome, ar jis toliau plis pasaulyje“, – sakė ji.

Visiems patarčiau nedaryti skubotų išvadų. Vis dar yra daug neapibrėžtumo.

Jeigu liga „bus sparčiai pažabota, vėliau gali sekti staigaus ir spartus atsigavimas“, kas žinoma kaip V formos poveikiu, paaiškino K. Georgieva.

Anot TVF vadovės, kai 2002 metais plito SARS virusas, Kinijos ekonomikai teko tik 8 proc. pasaulio ekonomikos. Dabar ši dalis sudaro 19 proc.

Ji taip pat pridūrė, kad prekybos susitarimas tarp JAV ir Kinijos – pirmos ir antros didžiausių pasaulio ekonomikų, padėjo sumažinti ligos poveikį pasaulio ekonomikai.

TVF vadovė mano, kad šiuo metu pasaulis turėtų nerimauti dėl „vangaus augimo“, kuriam įtakos turi neapibrėžtumas. „Esame įstrigę padėtyje, kai našumas auga lėtai, ekonomika auga lėtai, išlieka žemos palūkanų normos ir maža infliacija“, – sakė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nepirkit

kinisko ipakuoto ju Made in china,ar Made in PRC, su-o,virusas gali tunoti ir ten .....!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS