Prokurorai: birželį Prancūzijoje paauglį nušovęs policininkas paleistas į laisvę | KaunoDiena.lt

PROKURORAI: BIRŽELĮ PRANCŪZIJOJE PAAUGLĮ NUŠOVĘS POLICININKAS PALEISTAS Į LAISVĘ

  • 0

Prokurorai trečiadienį pranešė, kad anksčiau šiais metais paauglį nušovęs Prancūzijos policijos pareigūnas buvo paleistas iš areštinės.

38 metų pareigūnui, įvardytam tik kaip Florianas M., pareikšti kaltinimai nužudymu. Nors prieš teismo procesą jis nebėra kalėjime, jam taikoma teisminė priežiūra, o tai reiškia, kad jo judėjimui vis dar taikomi apribojimai.

Birželio 27-ąją Paryžiaus Nantero priemiestyje policija sustabdė automobilį ir nušovė 17-metį paauglį Nahelį M. (Naelį M.), o po to visoje šalyje kilo smurtiniai protestai, kuriuos ištisas savaites stengėsi sustabdyti gausios policijos pajėgos.

Tyrėjai magistratai sutiko su vėliausiu pareigūno advokato prašymu paleisti jį lygtinai, tačiau nurodė, kad jam draudžiama kalbėtis su liudytojais ar kaltintojais, artintis prie šaudymo vietos ir nešiotis ginklą, naujienų agentūrai AFP pranešė Nantero prokuratūra.

Aš nekaltinu policijos, kaltinu vieną asmenį: tą, kuris atėmė mano sūnaus gyvybę.

Po naujos pareigūno apklausos praėjusį ketvirtadienį tyrimą atliekantys teisėjai nusprendė, kad „šiame tyrimo etape nebėra teisinių kriterijų, pagal kuriuos nuo 2023 metų birželio 29 dienos sulaikytam policijos pareigūnui gali būti taikomas ikiteisminis suėmimas“.

Per protestus Prancūzija pasitelkė 45 tūkst. pareigūnų, kuriuos palaikė lengvosios šarvuotosios mašinos, o specialieji policijos padaliniai ir kitos saugumo pajėgos budėjo visoje šalyje, kad numalšintų smurtą.

Pareigūno advokatas Laurent'as-Franckas Lienard'as (Loranas Frankas Ljenaras) sakė, kad jo klientas atsiprašė, kai buvo sulaikytas.

Kitą dieną po šaudymo Nahelio M. motina Mounia (Munija) televizijai „France 5“ sakė: „Aš nekaltinu policijos, kaltinu vieną asmenį: tą, kuris atėmė mano sūnaus gyvybę.“

Ji sakė, kad pareigūnas „pamatė arabo veidą, mažą vaiką, ir norėjo atimti jam gyvybę“.

Nahelis M. užaugo Nantere, Paryžiaus priemiestyje, kuriame gyvena daug imigrantų.

Motina, kurios šeima kilusi iš Alžyro, jį augino viena. Nahelis M. nebuvo patekęs teisėsaugos akiratin.

Patruliuojantys pareigūnai teigė, kad jis patraukė jų dėmesį dėl neatsargaus vairavimo.

Policijos profesinė sąjunga „Unite SGP Police“ pareiškė, kad jai palengvėjo dėl Floriano M. paleidimo, o profesinės sąjungos „Alliance“ atstovas Julienas Schenardi (Žuljenas Šenardis) ikiteisminį sulaikymą apibūdino kaip „visiškai nepagrįstą ir neteisingą“.

Nahelio M. nužudymas ir po jo kilusios riaušės iškėlė Prancūzijoje nepatogių klausimų apie policijos žiaurumą, gyvenimo sąlygas priemiesčiuose ir integraciją intensyviai daugiakultūrėje visuomenėje.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) paragino laikytis ramybės ir sakė, kad protestų smurtas yra nepateisinamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS