Prokurorai prašo baltarusių opozicijos aktyvistui R. Pratasevičiui skirti 10 metų kalėjimo | KaunoDiena.lt

PROKURORAI PRAŠO BALTARUSIŲ OPOZICIJOS AKTYVISTUI R. PRATASEVIČIUI SKIRTI 10 METŲ KALĖJIMO

Prokurorai penktadienį paprašė skirti 10 metų laisvės atėmimo bausmę Baltarusijos žurnalistui disidentui, kuris buvo suimtas po priverstinio „Ryanair“ lainerio, kuriuo jis skrido į Lietuvą, nutupdymo Minske.

Ramanas Pratasevičius teisiamas Baltarusijoje dėl kaltinimų neramumų organizavimu ir sąmokslu užgrobti valdžią. R. Pratasevičius vadovavo „Telegram“ žinučių programėlės kanalui, kuriuo plačiai naudojosi masinių protestų prieš ginčijamus 2020 metų rugpjūčio rinkimus, po kurių autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka užsitikrino šeštąją kadenciją, dalyviai.

Keletą mėnesių trukę protestai buvo ilgiausia ir didžiausia pasipriešinimo A. Lukašenkai demonstracija nuo pat jo atėjimo į valdžią 1994 metais. Baltarusijos valdžia į demonstracijas atsakė žiauriu susidorojimu, per kurį buvo suimta daugiau kaip 35 000 žmonių, tūkstančiai sumušti policijos, uždaryta dešimtys žiniasklaidos priemonių ir nevyriausybinių organizacijų.

R. Pratasevičius tuo metu gyveno tremtyje, tačiau 2021 metų gegužę jis ir jo mergina buvo suimti, kai jų „Ryanair“ lėktuvui, skrendančiam iš Graikijos į Lietuvą, buvo liepta nusileisti Baltarusijos sostinėje Minske. Baltarusijos pareigūnai teigė, kad buvo kilusi sprogimo grėsmė, tačiau vėliau pranešė, kad lėktuve sprogmenų nerasta.

Vakarų šalys pasmerkė skrydžio diversiją kaip prilygstančią užgrobimui ir įvedė griežtas sankcijas A. Lukašenkai ir Baltarusijai.

Vėliau R. Pratasevičius kelis kartus viską prisipažino valstybinėje televizijoje, bet kritikai teigė, kad tai buvo padaryta per prievartą. Vėliau jis buvo paleistas iš areštinės ir jam paskirtas namų areštas.

Jo mergina, Rusijos pilietė, 2022-ųjų gegužę buvo nuteista šešerius metus kalėti.

Penktadienį vykusiame teismo procese R. Pratasevičius atrodė sveikas. Du „Telegram“ kanalo „Nexta“ įkūrėjai taip pat teisiami už akių.

Baltarusijos žmogaus teisių organizacija „Viasna“ penktadienį pranešė, kad teismas atmetė grupės įkūrėjo, Nobelio taikos premijos laureato Alesio Beliackio, kuris kovo mėnesį buvo nuteistas 10 metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad finansavo visuomenės neramumus skatinančias grupes, apeliaciją.

„Viasna“ teigia, kad Baltarusijoje dėl opozicinės veiklos už grotų atsidūrė beveik 1 500 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

To anonimui

Saugiai sėdi LT ir gali skiesti nesamones

Anonimas

Baltarusiai efektyviai tvarkosi su visokiais teroristais. Gaila, ukrainieciai to nesugebėjo. Pritrūko dvasios tuometiniam prezidentui paleisti tankus į Maidaną. Va ir turim dabar rezultatą-trečią pasaulinį. Kiek žmonių dar turės jame žūti....

faktas

Tas, kas organizavo ar dalyvavo sąmoksle valstybės perversmui įvykdyti arba dalyvavo perversme, baudžiamas laisvės atėmimu nuo ketverių iki dvidešimties metų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS