PSO prašo Kinijos daugiau duomenų apie plintančią kvėpavimo takų ligą | KaunoDiena.lt

PSO PRAŠO KINIJOS DAUGIAU DUOMENŲ APIE PLINTANČIĄ KVĖPAVIMO TAKŲ LIGĄ

  • 0

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paprašė Kinijos daugiau duomenų apie šios šalies šiaurėje plintančias kvėpavimo takų ligas, bet Pekinas ketvirtadienį dar nebuvo pateikęs jokio oficialaus komentaro šiuo klausimu.

Iš Kinijos šiaurinių regionų pranešama apie atvejų, kai susergama į gripą panašia liga, padaugėjimą nuo spalio vidurio, palyginti su tuo pačiu periodu per ankstesnius trejus metus, nurodė PSO.

„PSO oficialiai paprašė Kinijos detalios informacijos apie kvėpavimo takų ligų atvejų padaugėjimą ir pranešimus apie vaikų plaučių uždegimo atvejų santalkas“, – sakoma trečiadienį paskelbtame šios Jungtinių Tautų agentūros pareiškime.

Kinijos nacionalinė sveikatos komisija praėjusią savaitę žurnalistams sakė, kad susirgimo atvejų padaugėjo panaikinus dėl COVID-19 įvestus apribojimus ir cirkuliuojant žinomiems patogenams: gripui ir įprastoms bakterinėms vaikus veikiančioms infekcijoms, įskaitant mikoplazmų sukeltą pneumoniją.

Šalies šiaurėje esančią sostinę Pekiną šiuo metu apėmusi šalčio banga, iki penktadienio turi paspausti nemenkas šaltis, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Tai sutapo su peršalimo ligų sezono pradžia, trečiadienį valstybinei žiniasklaidai sakė Pekino ligų kontrolės ir prevencijos centro direktoriaus pavaduotojas Wang Quanyi (Vang Čiuani).

Pekine šiuo metu stebima daugelio patogenų plitimo vienu metu tendencija, pridūrė jis.

PSO nepateikė jokios informacijos apie Kinijos atsakymą į prašymą pateikti daugiau informacijos.

Kinijos nacionalinė sveikatos komisija neatsakė į ketvirtadienį naujienų agentūros AFP pateiktą prašymą pakomentuoti.

Dabar žiema, todėl normalu, kad yra daugiau kvėpavimo takų ligų atvejų. Tai susiję su metų laiku.

Tuo metu kinų užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning žurnalistus dėl šių klausimų nukreipė į „kompetentingas Kinijos institucijas“.

„Tai susiję su metų laiku“

Ketvirtadienį naujienų agentūros AFP žurnalistai Pekino pediatrijos instituto vaikų ligoninėje matė žieminiais drabužiais apsirengusius tėvus ir vaikus.

Viena moteris, pavarde Zhang (Džang), lydėjo kosintį devynmetį sūnų ir sakė, kad jis serga mikoplazmų sukelta pneumonija, sukeliančia gerklės skausmą, nuovargį ir karščiavimą.

„Pastaruoju metu susirgo tikrai daug vaikų, – nurodė ji. – Žinoma, tai kelia man nerimą!“

42-ejų Li Meiling į ligoninę atvežė savo aštuonerių metų dukrą, kuri irgi serga mikoplazmų sukelta pneumonija.

„Tiesa, kad šiuo metu daug jos amžiaus vaikų serga šia liga“, – AFP teigė moteris.

Ji pridūrė, kad nėra itin susirūpinusi dėl minėto PSO pranešimo.

„Dabar žiema, todėl normalu, kad yra daugiau kvėpavimo takų ligų atvejų. Tai susiję su metų laiku“, – sakė Li Meiling.

Antradienį žiniasklaida ir valstybinė ligų priežiūros sistema „ProMED“ pranešė apie nediagnozuotos vaikų pneumonijos atvejus šiaurės Kinijoje.

PSO nurodė, kad jai nėra aišku, ar „ProMED“ pranešimas yra susijęs su valdžios institucijų spaudos konferencija, ir paprašė pateikti paaiškinimą.

Išplatintame pareiškime PSO pareiškė, kad „taip pat paprašė papildomos informacijos apie naujausias žinomų ligų sukėlėjų, įskaitant gripą, SARS-CoV-2 – COVID-19 sukeliantį virusą, – kūdikių respiracinį sincitinį virusą (RSV) ir mikoplazmų sukeltą pneumoniją, cirkuliacijos tendencijas, bei apie sveikatos priežiūros sistemos perpildymo lygį“.

Organizacija paragino žmones imtis prevencinių priemonių: skiepytis, laikytis atstumo nuo sergančiųjų ir dėvėti kaukes.

Raginimai užtikrinti skaidrumą

COVID-19 pandemijos metu PSO ne kartą kritikavo Kinijos valdžios institucijas dėl skaidrumo ir bendradarbiavimo stokos.

Praėjus daugiau nei trejiems metams nuo pirmųjų koronaviruso atvejų nustatymo Uhane, vis dar vyksta diskusijos dėl COVID-19 kilmės.

Mokslininkai vis dar nesutaria keldami dvi pagrindines COVID-19 atsiradimo versijas. Yra teorija, kad virusas natūraliai persimetė žmonėms iš gyvūnų, bet taip pat kai kas laikosi teorijos, kad virusas galėjo nutekėti iš Uhano laboratorijos. Pastarąjį teiginį Kinija griežtai neigia.

Anksčiau šiemet PSO ekspertai pareiškė esantys įsitikinę, kad Pekinas turi daug daugiau duomenų, galinčių padėti išsiaiškinti COVID-19 kilmę, ir sakė, kad esama moralinio įsipareigojimo ja pasidalyti.

PSO vadovaujama komanda, lydima kinų kolegų, 2021-ųjų pradžioje atliko tyrimą, tačiau nuo to laiko komandai nebuvo leista grįžti į Kiniją, o organizacijos pareigūnai ne kartą prašė Pekino pateikti papildomų duomenų.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) pabrėžė, kad tiksliai nustačius COVID-19 sukėlusio koronaviruso kilmę būtų galima užkirsti kelią būsimoms pandemijoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS