Kyjive vieši JK premjeras R. Sunakas | KaunoDiena.lt

KYJIVE VIEŠI JK PREMJERAS R. SUNAKAS

  • 0

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) penktadienį lankosi Kyjive.

Socialiniame tinkle „X“ R. Sunakas parašė: „Esu Ukrainoje, kad perduočiau paprastą žinutę. Mūsų parama negali susvyruoti ir nesusvyruos. Ukrainiečiai, Britanija su jumis – tiek ilgai, kiek reikės.“

Jis pasidalijo savo nuotrauka iš Ukrainos sostinės, o ukrainiečių žiniasklaida dalijasi vaizdais, kuriuose jis matomas belipantis iš traukinio.

Skelbiama, kad vizito metu premjeras ketina pristatyti naują paramos Ukrainai paketą ir padidinti karinį finansavimą iki 2,5 mlrd. svarų sterlingų (2,91 mlrd. eurų) 2024/2025 finansiniams metams.

Priduriama, kad su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu taip pat bus pasirašytas bendradarbiavimo saugumo srityje paktas.

„Jungtinė Karalystė jau dabar yra viena iš artimiausių Ukrainos partnerių, nes pripažįstame, kad jos saugumas yra ir mūsų saugumas. Šiandien žengiame dar toliau – didiname savo karinę pagalbą, pristatome tūkstančius moderniausių bepiločių orlaivių ir pasirašome istorinį naują saugumo susitarimą, kad Ukrainai būtų suteiktos garantijos, kurių jai reikia ilgam laikui“, – pareiškė R. Sunakas.

Pagal Bendradarbiavimo saugumo srityje paktą Ukrainai numatyta įvairi pagalba, įskaitant dalijimąsi žvalgybos informacija, kibernetinį saugumą, medicininį ir karinį mokymą bei partnerystę gynybos pramonės srityje.

Praėjusiais metais liepos mėnesį Vilniuje vykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime Didžiojo septyneto (G-7) šalys susitarė suteikti Ukrainai dvišales saugumo garantijas. JK yra pirmoji G-7 valstybė narė, pateikusi galutinį susitarimą.

Be to, tikimasi, kad vizito Ukrainoje metu R. Sunakas susitiks su gelbėtojais, likviduojančiais Rusijos antskrydžių padarinius.

Numatoma, kad šiame susitikime jis paskelbs apie dar vieną 18 mln. svarų sterlingų (20,94 mln. eurų) paramos paketą Ukrainai.

Dalis šios sumos bus skirta tokioms organizacijoms kaip Jungtinės Tautos ir Raudonasis Kryžius, teikiančioms humanitarinę pagalbą fronto linijoje, o 8 mln. svarų sterlingų bus panaudoti Ukrainos energetikos infrastruktūrai stiprinti, kad ji būtų apsaugota nuo tolesnių Maskvos išpuolių.

R. Sunakas pirmą kartą Ukrainoje lankėsi 2022 metų lapkritį, netrukus po to, kai tapo ministru pirmininku. Britanija yra viena iš aktyviausių Ukrainos rėmėjų.

Ukrainos vadovas V. Zelenskis ragina Vakarų sąjungininkus suteikti Kyjivui daugiau paramos.

Šią savaitę jis lankėsi Baltijos šalyse, kur dėkojo už tvirtą paramą ir ragino sutelkti daugiau pagalbos Ukrainos kovai su Rusijos invacija.

Lietuva, Estija ir Latvija, kurios yra vienos iš ištikimiausių Kyjivo rėmėjų, pažadėjo daugiau raketų, dronų, haubicų ir artilerijos sviedinių bei kitokios pagalbos.

V. Zelenskis įspėjo, kad Ukrainai ypač reikia oro gynybos sistemų, kad ji galėtų atremti Rusijos atakas. Pasak Ukrainos pareigūnų, pastarojo meto masiniai Rusijos antskrydžiai – nuo gruodžio 29-osios iki sausio 2-osios buvo paleista daugiau kaip 500 dronų ir raketų – apkrauna Ukrainos oro gynybos išteklius ir daro ją pažeidžiamą.

Pastarosiosiomis savaitėmis Vakaruose susiduriama su trikdžiais dėl tolesnės pagalbos Kyjivui.

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno)  administracijos planas skirti Ukrainai dešimtis milijardų dolerių stringa Kongrese. Pernai duotas Europos pažadas per 12 mėnesių suteikti 1 mln. artilerijos sviedinių taip pat dar nebuvo įvykdytas – iki praėjusių metų pabaigos buvo pristatyta tik apie 300 tūkst. sviedinių.

Tuo metu ES planas per kelerius artimiausius metus skirti Ukrainai 50 mlrd. eurų susiduria su Vengrijos prieštaravimais.

Gairės: Rishi Sunakas, JK ministras pirmininkas, lankysis Kyjive, karas Ukrainoje, karinė parama
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS