R. T. Erdoganas: bendrovei „Uber“ Turkijoje atėjo galas | KaunoDiena.lt

R. T. ERDOGANAS: BENDROVEI „UBER“ TURKIJOJE ATĖJO GALAS

  • 1

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) vėlai penktadienį pareiškė, kad pavėžėjimo paslaugas teikiančiai bendrovės „Uber“ veiklai Turkijoje „atėjo galas“, Stambulo taksistams primygtinai pareikalavus uždrausti šalyje šios JAV įmonės veiklą.

Tokį pareiškimas prezidentas padarė vyriausybė pritarus naujoms taisyklėms, kaip manoma, turinčioms labai apsunkinti „Uber“ veiklą šalyje.

Sostinės taksistai nuo gegužės mėnesio vykdo intensyvią kampaniją, reikalaudami uždrausti bendrovę, nes ši atima iš jų pajamų, nors savo veiklai esą neturi teisinio pagrindo.

„Atsirado šis dalykas, vadinamas „Uber“ ar „Muber“ ar dar kažkaip. Tačiau šiai problemai atėjo galas“, – pareiškė R. T. Erdoganas.

„Mūsų ministras pirmininkas padarė pareiškimą. Turime savąją taksi sistemą“, – pridūrė jis.

Premjero Binali Yildirimo (Binalio Jildirimo) vyriausybė gegužę priėmė direktyvą, numatančią staigiai didėjančias baudas ir potencialų uždraudimą įmonėms, kurių automobiliai naudojami neteisėtoms taksi paslaugoms teikti.

Oficialių taksi vairuotojų asociacija tuomet tikino, kad toks teisės aktas kels didelį pavojų „Uber“, jei kelių policija užtikrins, kad jo būtų laikomasi.

R. T. Erdoganas pareiškė, jog „Uber“ populiarumas kai kuriuose Europos šalyse nieko nereiškia Turkijai.

„Kodėl jis („Uber“) atsirado? Nes jis buvo Europoje. Bet kas man ta Europa? Patys priimsime sprendimus“, – sakė prezidentas.

Tokie Turkijos lyderio komentarai nuskambėjo artėjant birželio pabaigoje vyksiantiems prezidento ir parlamento rinkimams. Dauguma sostinės taksi vairuotojų ir pagrindinės taksi profsąjungos tvirtai palaiko R. T. Erdoganą.

Paslaugas Stambule teikiantys 17 400 oficialūs taksi automobiliai laikomi dažnai nepatikimos miesto viešojo transporto sistemos ramsčiu.

Vis dėlto kritikai teigia, kad „Uber“ tiesiog pasinaudojo tradicinių taksi prasta paslaugų kokybe ir pernelyg didelėmis kainomis.

Geltonų taksi vairuotojai savo ruožtu vadina JAV bendrovės įdarbinamus vairuotojus „piratais“, mažinančiais jų pelną ir taip didele konkurencija pasižyminčioje rinkoje.

Tuo tarpu „Uber“ pareiškė, kad ketina ir toliau veikti Turkijoje, nes bendrovės veikla esą nepažeidžia šalies įstatymų.

„Norėtume bendradarbiauti su visų suinteresuotų šalių atstovais, kad Turkijoje padidintume vežimo paslaugų spektrą. Kaip ištikimas partneris turime ilgalaikių įsipareigojimų Turkijai“, – teigiama šią savaitę išplatintame retame bendrovės pareiškime.

Įtampa Turkijoje yra tik viena iš bėdų, su kuriomis susiduria JAV įmonė bei jos naujas vykdomasis direktorius Dara Khosrowshahi (Dara Chosroušahis), einantis šias pareigas nuo pernai rugpjūčio, po virtinės skandalų atsistatydinus „Uber“ įkūrėjui Travis Kalanickui (Trevisui Kalanikui).  

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

stai

ir nato /kolegos/? o gal ir teisingai nes savi svarbiau ne taip kaip /musu/ smaugia sm. versla su magnoliska mafija.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS