R. T. Erdoganas: JT Saugumo Taryba pagilino krizę Gazos Ruože | KaunoDiena.lt

R. T. ERDOGANAS: JT SAUGUMO TARYBA PAGILINO KRIZĘ GAZOS RUOŽE

  • 1

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) antradienį apkaltino Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą pagilinus krizę Gazos Ruože ir nusileidus, jo teigimu, Izraelio režimui.

R. T. Erdoganas, karštai palaikantis palestiniečių interesus, pirmosiomis karo dienomis ragino abi puses elgtis santūriai.

Tačiau po sprogimo Ahli arabų ligoninėje Gazos Ruože praėjusią savaitę, sukėlusio protestus musulmoniškose šalyse, R. T. Erdoganas pakeitė toną.

„Tarptautinė bendruomenė nesiima jokių priemonių prieš Izraelio režimo neteisėtus ir nevaržomus išpuolius prieš civilius gyventojus“, – pareiškime, skirtame Jungtinių Tautų įkūrimo 78-osioms metinėms paminėti, sakė R. T. Erdoganas.

„Pastebime, kad Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, užuot sustabdžiusi kraujo liejimą, užtikrinusi kuo greitesnes paliaubas ir ėmusis veiksmų, kad būtų išvengta civilių aukų, savo vienpusišku požiūriu pagilino krizę“, – pridūrė jis.

Spalio 7-ąją islamistų grupuotė „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė daugiau kaip 220 įkaitų.

Atsakydama į išpuolį, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai. Ten žuvo beveik 5,8 tūkst. žmonių, sako „Hamas“ kontroliuojamos teritorijos sveikatos ministerija.

R. T. Erdogano komentarai pasirodė praėjus kelioms akimirkoms po jo pokalbio telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kurio šalis yra viena iš penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių kartu su Jungtine Karalyste, Kinija, Prancūzija ir Jungtinėmis Valstijomis.

R. T. Erdoganas teigė, kad Saugumo Taryba „gali tik stebėti kolektyvinę Gazos gyventojų bausmę“, ir apkaltino ją paralyžiavus JT agentūros, atsakingos už pagalbą palestiniečių pabėgėliams, darbą.

„Tačiau mes ir toliau tvirtai remiame ir giname vertybes, kurioms atstovauja Jungtinės Tautos, ir daugiašališkumo principą, kuris yra taisyklėmis grindžiamos pasaulinės sistemos pagrindas“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o turkija

ta krize rankas trina jau 70 virs metu vykdo europos muslimatizacija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS