R. T. Erdoganas: rinkimai Turkijoje nepaisant žemės drebėjimo įvyks gegužės 14-ąją | KaunoDiena.lt

R. T. ERDOGANAS: RINKIMAI TURKIJOJE NEPAISANT ŽEMĖS DREBĖJIMO ĮVYKS GEGUŽĖS 14-ĄJĄ

  • 0

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį atmetė bet kokią galimybę atidėti rinkimus po vasarį įvykusio katastrofiško žemės drebėjimo ir sakė, kad balsavimas bus surengtas gegužės 14 dieną.

„Žmonės darys, kas būtina, gegužės 14 dieną“, – sakė jis savo valdančiosios partijos deputatams parlamente Ankaroje.

Anksčiau Turkijos lyderis pasiūlė šiuos svarbius rinkimus, kurie jo vyriausybės valdymą gali pratęsti iki 2028 metų, surengti gegužės 14-ąją.

Tačiau po didžiulio žemės drebėjimo, per kurį Turkijoje žuvo daugiau kaip 45 tūkst. žmonių, kilo abejonių, ar balsavimas galės įvykti, kaip suplanuota.

R. T. Erdoganas trims mėnesiams paskelbė nepaprastąją padėtį 11-oje drebėjimo paveiktų provincijų. Regioną vis dar purto stiprūs požeminiai smūgiai, tad rinkimų kampanijos renginiai čia mažai tikėtini.

Turkijos rinkimų komisijos delegacija pirmadienį pradėjo misiją žemės drebėjimo zonoje ir turi įvertinti rinkėjų padėtį bei rinkimų saugumą.

R. T. Erdogano vyriausybė buvo kritikuojama už tai, kad po žemės drebėjimo vėlavo siųsti humanitarinę pagalbą ir gelbėtojų komandas.

Keliose provincijose nukentėjusieji naujienų agentūrai AFP sakė, kad turėjo plikomis rankomis traukti žmones iš griuvėsių, ir skundėsi, kad pirmosiomis dienomis nebuvo jokios pagalbos.

R. T. Erdoganas pripažino tam tikrus trūkumus, bet kaltino sunkias oro sąlygas bei apgadintus kelius.

„Buvo trūkumų, sutrikimų ir vėlavimo, bet mes... visomis jėgomis skubėjome padėti žemės drebėjimą išgyvenusiems žmonėms, – trečiadienį sakė jis. – Nesislapstome už pasiteisinimų.“

Katastrofa įvyko jau pradėjus didėti R. T. Erdogano populiarumui, smukusiam dėl pernai visu smarkumu smogusios ekonominės krizės.

Žemės drebėjimas Turkijoje paveikė 14 mln. žmonių, sugriovė dešimtis tūkstančių pastatų. Šaliai padaryta daugiau kaip 34 mlrd. dolerių (32 mlrd. eurų) žala, pirmadienį pranešė Pasaulio bankas.

Pasak Banko, į sąmatą neįtrauktos rekonstrukcijos išlaidos, kurios „gali būti dvigubai didesnės“.

Opozicinės partijos kritikavo R. T. Erdogano atsaką į nelaimę ir kaltino jį neparengus katastrofai šalies, kur žemės drebėjimai yra dažni.

„Žinome, kad kai kas trina rankas, laukia, kol valstybė ir vyriausybė žlugs po griuvėsiais“, – sakė R. T. Erdoganas.

Jo oponentai planuoja ketvirtadienį paskelbti savo kandidatą, nors to nesugebėjo padaryti jau daugiau kaip metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS