Respublikonai užsitikrino dar vieną vietą JAV Senate | KaunoDiena.lt

RESPUBLIKONAI UŽSITIKRINO DAR VIENĄ VIETĄ JAV SENATE

Respublikonai užsitikrino dar vieną vietą JAV Senate po ilgos kovos Šiaurės Karolinos valstijoje, tuo suduodami dar vieną smūgį Joe Bideno vedamiems demokratams, kurie bando perimti daugumą Senate.

Respublikonų senatorius Thomas Tillisas užsitikrino perrinkimą po to, kai jo oponentas iš demokratų partijos Calas Cunninghamas pripažino pralaimėjimą.

Pranešime C. Cunninghamas teigė paskambinęs Th. Tillisui ir pasveikinęs jį, nors galutiniai lapkričio 3 d. rinkimų rezultatai dar nėra paskelbti.

„Rinkėjai nubalsavo ir aš gerbiu jų sprendimą“, – sakė C. Cunninghamas.

Šiuo metu iš 100 vietų Senate respublikonai yra užsitikrinę 49, o demokratai – 48. Manoma, kad galutinė dauguma Senate paaiškės po pakartotinių rinkimų Džordžijoje sausio 5 d.

Jei Senate respublikonų ir demokratų bus po lygiai, naujoji viceprezidentė Kamala Harris, pagal Senato įstatymus, taip pat galėtų balsuoti ir persvertų Senatą demokratų pusėn.

Taip pat nebaigti rinkimai dėl vieno Aliaskos senatoriaus pozicijos, tačiau ten šiuo metu solidžiai pirmauja respublikonų senatorius Danas Sullivanas.

JAV Senatas turi plačius įgaliojimus be įstatymų leidybos – šie parlamento rūmai taip pat tvirtina kandidatus į J. Bideno formuojamą vyriausybę bei, esant reikalui, Aukščiausiąjį Teismą.

Lapkričio 3 d. rinkimuose demokratai išlaikė žemųjų parlamento rūmų – Atstovų Rūmų – kontrolę.

Tokia rinkimų baigtis, kuomet respublikonai išlaiko Senatą, o demokratai – Atstovų Rūmus, priverstų J. Bideną pasitelkti savo derybinius sugebėjimus ir ryšius Senate, kur jis dirbo 36 metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS