Rusija atmeta pranešimą apie šnipų bazę Prancūzijos Alpėse | KaunoDiena.lt

RUSIJA ATMETA PRANEŠIMĄ APIE ŠNIPŲ BAZĘ PRANCŪZIJOS ALPĖSE

Rusija trečiadienį atmetė vieno prancūzų laikraščio pranešimą, kad rusų šnipai vykdė operacijas Europoje naudodamiesi Prancūzijos Alpių regionu kaip savo užnugario baze, ir pareiškė, kad tai sąmokslo teorija, kuria siekiama šmeižti Maskvą.

Laikraštis „Le Monde“ šį mėnesį rašė, kad 15 rusų šnipų kuriuo nors metu lankėsi Prancūzijos rytiniame Aukštutinės Savojos regione, netoli sienos su Šveicarija ir Italija, ypač Šamoni, Evian le Bene ir Anmase.

Teigiama, kad šie 15 asmenų priklausė Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU 29155-ajam daliniui, veikusiam Europoje 2014–2018 metais ir kaltinamam tokiomis operacijomis kaip mėginimas Didžiojoje Britanijoje nunuodyti buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį.

„Esame priversti su apgailestavimu pažymėti, kad visiškas jokių įrodymų nebuvimas nesutrukdė skelbti atvirai rusofobiškos medžiagos“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Šį straipsnį laikome dezinformacija, kuria siekiama paremti Rusijos grėsmės mitą Europos visuomenės galvose“, – teigiama pareiškime.

„Le Monde“ paskelbė minimo Rusijos žvalgybos dalinio numanomų 15 narių sąrašą. Laikraštis pridūrė, kad šis sąrašas yra penkiomis pavardėmis ilgesnis už paskelbtą tiriamosios žurnalistikos tinklalapių „Bellingcat“ ir „The Insider“.

Straipsnyje rašyta, kad Vakarų žvalgybos tarnybos pradėjo aiškintis šį reikalą po 2018 metų kovą Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykdyto pasikėsinimo nunuodyti S. Skripalį nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Jungtinė Karalystė ir jos sąjungininkai kaltina Kremlių dėjus pastangas, kad buvęs dvigubas agentas būtų nužudytas, nors Rusija tai kategoriškai neigia.

Tarp apsistojusių Aukštutinėje Savojoje buvo pasikėsinimu į S. Skripalio gyvybę apkaltinti du GRU agentai, naudojęsi išgalvotais Aleksandro Petrovo ir Ruslano Boširovo vardais, rašė „Le Monde“.

Vakarų šalių žvalgybos tarnybos iki šiol nerado jokių įkalčių, įskaitant ginklus, paliktų šių agentų per viešnages Prancūzijoje, nurodė laikraštis.

Tačiau jų lankymasis buvo patvirtintas pagal informaciją, kur jie valgydavo, apsistodavo ir apsipirkdavo.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad šio pranešimo pasirodymo laikas – prieš gruodžio 9-ąją Paryžiuje įvykusį Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio susitikimą – „nebuvo atsitiktinis“.

„Buvo aiškus tikslas pakenkti Rusijos reputacijai ir diskredituoti Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) politiką normalizuoti santykius su Maskva“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Jame priduriama: „Rusija neturi ir niekada neturėjo jokių ketinimų vykdyti destabilizuojamas operacijas Europoje.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

jokia najena o ko gero faktas........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS