Rusija atsisako minėti Žemės valandą: Pasaulio gamtos fondą laiko užsienio agentu | KaunoDiena.lt

RUSIJA ATSISAKO MINĖTI ŽEMĖS VALANDĄ: PASAULIO GAMTOS FONDĄ LAIKO UŽSIENIO AGENTU

  • 0

Kremlius penktadienį pareiškė, kad Rusija praleis šį savaitgalį vyksiantį kasmetinį pasaulinį Žemės valandos renginį po to, kai Maskva Pasaulio gamtos fondą (WWF) paskelbė „užsienio agentu“.

Šį žingsnį Rusija žengė tęsdama griežtą kovą su daugeliu su užsieniu susijusių grupių, įskaitant su klimatu susijusias organizacijas, dar labiau suintensyvėjusią jai pasiuntus karius į Ukrainą.

Žemės valanda, kurią organizuoja WWF, skatina žmones visame pasaulyje 60 minučių išjungti šviesą ir taip atkreipti dėmesį į aplinkosaugos problemas.

Rusija šiame renginyje, kuris vyks šį šeštadienį, dalyvavo 14 metų.

„Šiemet priėmėme sprendimą nedalyvauti šiame renginyje“, – penktadienį žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Taip yra todėl, kad jie tapo užsienio agentais“, – pridūrė jis.

Šį mėnesį Rusijos teisingumo ministerija WWF padalinį Rusijoje įtraukė į „užsienio agentų“ sąrašą.

Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija Rusijoje dirba nuo 1994-ųjų. „Užsienio agento“ etiketė turi sovietinių laikų atspalvį ir yra plačiai naudojama prieš Kremliaus kritikus.

Prieš Kremliaus pranešimą, WWF Rusijos padalinys savo interneto svetainėje teigė, kad dėl naujo jos statuso Žemės valanda šiemet vyks tik internetu.

Organizacija teigė, kad teisiškai užginčys įtraukimą į „užsienio agentų“ sąrašą.

Tačiau ji taip pat ragino būti atsargius ir prašė rėmėjų nenaudoti WWF simbolio, nes „nerimauja dėl savo partnerių ir kolegų“.

Daugiau nei 60 aplinkosaugos grupių šį mėnesį pasirašė peticiją ir įteikė prezidentui Vladimirui Putinui, ragindamos jį atšaukti WWF paskelbimą „užsienio agentu“.

Jos teigė, kad organizacija yra apolitiška ir sėkmingai vykdo savo misiją saugoti Rusijos aplinką nuo praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio.

„Esame įsitikinę, kad šis sprendimas turės neigiamos įtakos unikalios mūsų šalies gamtos išsaugojimui, ir manome, kad jis turėtų būti atšauktas“, – pridūrė aplinkosaugos grupės.

Didžiąją savo prezidentavimo dalį V. Putinas buvo klimato kaitos skeptikas, tačiau pastaraisiais metais pakeitė požiūrį ir paragino Rusiją prisitaikyti prie besikeičiančio klimato.

Klimato kaita smarkiai paveikė Rusiją: jos šiauriniuose regionuose tirpsta amžinasis įšalas, o Sibiro miškuose kiekvieną vasarą kyla didžiuliai gaisrai.

Gairės: žemės valanda, Rusija, karas Ukrainoje, Pasaulio gamtos fondas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS