Rusija įpareigota atlyginti dėl Krymo aneksijos nukentėjusioms Ukrainos įmonėms | KaunoDiena.lt

RUSIJA ĮPAREIGOTA ATLYGINTI DĖL KRYMO ANEKSIJOS NUKENTĖJUSIOMS UKRAINOS ĮMONĖMS

Šveicarijos federalinis teismas atmetė Rusijos apeliaciją dėl Ženevos arbitražo teismo nutarties, kad Maskva privalo sumokėti daugiau kaip 80 mln. frankų (74 mln. eurų) kompensacijų Ukrainos įmonėms, patyrusioms nuostolių dėl Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos, ketvirtadienį pranešė naujienų portalas SWI.

„Šveicarijos federalinis teismas paliko galioti Ženevos arbitražo teismo sprendimą, įpareigojusį Rusiją sumokėti 80 mln. Šveicarijos frankų dvylikai Ukrainos bendrovių kaip kompensaciją už nuostolius, patirtus konfiskavus jų turtą po 2014 metų Krymo aneksijos“, – sakoma SWI pranešime.

Ketvirtadienį paskelbtomis dviem nutartimis Federalinis teismas atmetė Maskvos apeliaciją dėl pernai balandį Tarptautinio arbitražo teismo Ženevoje paskelbtų nutarčių. Be kita ko, Rusija argumentavo, kad Ženevos arbitražo teismas negali skelbti sprendimų šioje byloje, nes tuo pačiu būtų sprendžiama dėl Krymo statuso.

Rusija aneksavo Krymą 2014 metų kovą po okupacijos sąlygomis surengto referendumo, bet Ukraina ir tarptautinė bendrija šio žingsnio nepripažįsta.

Maskva taip pat laiko nepriimtinais ukrainiečių įmonių argumentus, kad joms turi būti taikomos 1998 metų Ukrainos ir Rusijos susitarimo dėl dvišalių investicijų skatinimo ir apsaugos nuostatos. Remiantis šiuo dokumentu, Ukraina ir Rusija negali nusavinti viena kitos investicijų nesumokėjus teisingos kompensacijos.

Kaip rašo SWI, 2015 metais į Hagoje įsikūrusį Nuolatinį arbitražo teismą kreipėsi 12 Ukrainos bendrovių, įskaitant naftos bendrovę „Ukrnafta“, pateikusių pirmąjį ieškinį, o dar 11 įmonių pateikė atskirą ieškinį. Dalis jų anksčiau buvo susijusios su ukrainiečių oligarcho Ihorio Kolomoiskio verslo grupe. Teismas paskyrė du arbitrus, o šie savo grupės pirmininku išsirinko Ženevos teisėją Gabrielle Kaufmann-Kohler (Gabriel Kaufman-Koler), todėl ieškinių nagrinėjimas buvo perkeltas į Šveicariją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kokia bėda!

Rusai turi puikų atsakymą neligitymiems jos teritorijoje teismams, matys benderos kompensacijas ,,kak uši dochlovo oslą".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS